Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Biti Predrag Matvejević, biti i Hrvat

13.02.2021. 10:50


Pričao mi je moj otac, dragi Kić, kako je saljski župnik, dr don Ante Marija Strgačić, rodom iz Velog Iža, svako jutro u reverendi, šetajući vrtom oko župne kuće, molio brevijar držeći ovu svetu knjigu u svojim bijelim rukama. Nikada nisam vidio bjelje ruke od svećeničkih ruku i ruku benediktinki.
Dr Strgačić zaleđenog lica, samo su mu se usne micale u tišini oblikujući vokale, šetao je gore dolje, moleći iz brevijara. Brevijar je mozaik različitih vrsti molitava, homilija i dijelova Biblije: psalmi, himni, antifone, molbenice, epistole, mudre knjige, proročke, povijesne knjige, razmišljanja svetih Otaca. Predivan karambul različitih književnih formi, tako prijemčivih umu čovjekovu i neograničenih mogućnosti koje razveseljavaju dušu. Izvrsno je kada se župnici i u malim i u većim otočkim mjestima napajaju na toj bogatoj raznovrsnosti. Tako se uče biti oduševljeni sa neograničenim raznovrsnostima ljudi među kojima žive.
Veličanstveni Predrag Matvejević kojega nažalost nisam imao prilike upoznati, znao je kada piše knjigu o Mediteranu da knjizi najbolje odgovara naslov Mediteranski brevijar. Ah, koja knjiga! Koje bogatstvo, koji intelektualni rusvaj. Čudesna knjiga! Mirakul!
Mediteran: sike, uvale, brda, Hrvati, Turci, zvonici, minareti, Biblija, Kuran, gradovi, mista, pravoslavni kaluđeri, katolički franjevci, benediktinci. Žene u crnim fuštanima, žene u dugim bijelim haljinama, zarima. Žene obnažene do bedara. Raznovrsnost na svakom koraku, raznovrsnost sa svakim uplovljavanjem leutom u drugu luku.
Molitva i blagoslivljanje, beštimja i proklinjanje. Plačevi Jeremije proroka, aleluje Uskrsnog jutra. Profundiši Dušnog dana, postovi Ramazana.
Naš Predrag Matvejević, rođen u Mostaru od oca Vsevoloda Nikolajeviča Matvejeviča ruskog podrijetla, rođenog u ukrajinskoj Odesi. Naš Predrag živio u Zagrebu, raznovrstan kao Mediteran, čovjek bogato sazdan od više identiteta. Bogat u umu, širok u srcu, tih u razmišljanju. U isto vrijeme možeš biti i Hrvat i Slaven i Rus. Mediteran. Premalo za uske nacionaliste. Čovjek je nesvodiv na jedno. Čovjek je mozaik različitoga, kompliciranoga, složenoga.
Matvejević, čovjek Mediteran, Mostar, Zagreb, Odesa, Zemlja, Svemir.