Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

ČIŠĆE STIJENE Sanacija odlagališta otpada u Parku prirode Velebit

13.02.2021. 14:16


U tijeku je sanacija komunalnog otpada na odlagalištu Samograd iznad Starigrada koje je okruženo »živim« velebitskim stijenama i unutar je granica Parka prirode Velebit.​
– S ljudske strane, teško je pojasniti koliko su ovakvi projekti važni, da smo došli do te razine razvoja u kojem Starigrad, ostale općine te gradovi pametno ulažu u zaštitu okoliša, kazao je Krste Ramić – Kiko, načelnik ove podvelebitske općine koja administrativno graniči s Ličko-senjskom županijom.


Sufinanciranje EU-a, Fonda i Općine
Vrijednost projekta je 2,7 milijuna kuna plus troškovi plus petogodišnjeg monitoringa, praćenje emisija u okoliš.
– Sukladno Ugovoru o dodjeli Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. ostvarena bespovratna sredstva predstavljaju 85 posto ukupno prihvatljivih troškova projekta. Ostatak sredstava osiguran je iz proračuna Općine u iznosu od 10 posto, uz financijsku pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 5 posto, Projekt je vrijedan 2,7 milijuna kuna plus troškovi petogodišnjeg monitoringa, konstantnog praćenja emisija u okoliš, naglasio je Ramić.
Obuhvat zahvata sanacije odlagališta na padinama Velebita ukupne je površine 7.933 metara četvornih.
– Na odlagalištu na kojem se otpad ne odlaže od 1. srpnja 2012. godine je oko 22.000 metara četvornih otpada te oko 4.000 metara četvornih kamenog materijala kojeg je Općina osigurala za provedbu sanacije odlagališta, navodi Ramić.
Izvođač radova je tvrtka G.T. Trade d.o.o. iz Splita. Projektantski nadzor vrši tvrtka PanGeo Projekt d.o.o. Zagreb.


Zdravlje ljudi i društveno-ekonomske koristi
– Radovi na sanaciji odlagališta započeli su krajem studenog 2020. Planirani završetak ugovorenih radova je sedam mjeseci od uvođenja izvođača u posao, točnije do kraja lipnja ove godine, obznanio je Ramić.
Sanacija odlagališta provodi se u Parku prirode Velebit uz planinski put za Veliko Rujno koje se nalazi u srcu Velebita i poznato je svetište Majke Božje ili Velike Gospe, te slikovitih zaseoka Dokoze, Ercezi, Šimidrići, Donji Dolac, Dolac Županov, Mali Vaganac, na katastarskoj čestici k.č.br. 409/331, k.o. Starigrad, u vlasništvu Općine.
– Provođenjem projekta sanacije odlagališta neopasnog otpada Samograd sanirat se neusklađeno odlagalište sukladno važećim zakonskim odredbama i najboljim praksama za tu vrstu projekata. Sanacijom će se osim unaprjeđenja okoliša na širem području lokacije zahvata osigurati i brojne društveno-ekonomske koristi te postići zaštita tla, podzemnih voda, zdravlja ljudi, smanjenje zagađenja zraka i utjecaja na klimatske promjene, poručio je Ramić.




Ozelenjavanje saniranog odlagališta
Rješenje o sanaciji i konačnom zbrinjavanju otada Samograd Općina Starigrad dobila je od Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Sektor za procjenu utjecaja na okoliš.
– Sanacija odlagališta obuhvaća djelomično premještanje i preoblikovanje postojećeg odležanog otpada u stabilno tijelo, prekrivanje cjelokupnog otpada i preoblikovanje završnim prekrivnim slojem, izgradnju obodnog kanala za prikupljanje i odvodnju oborinskih voda te ispuštanje u okoliš preko taložnika u upojne bunare, objašnjava Ramić, te nastavlja:
– Također i izvedbu pasivnog otplinjavanja s tri plinska zdenca s biofilterima, izgradnju interne servisne makadamske prometnice, zamjenu ograde oko prostora odlagališta visine dva metra te u konačnici ozelenjavanje zatvorenog prostora odlagališta, zaključio je Krste Ramić.


Iz Kohezijskog fonda EU 85 posto troškova
Općina Starigrad je 15. srpnja 2020. sklopila Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Sanacija odlagališta otpada Samograd, Općina Starigrad čija se realizacija financira sredstvima iz Kohezijskog fonda u iznosu od 85 posto, dok Općina financira 10 posto, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 5 posto vrijednosti projekta. Ugovor za sanaciju odlagališta otpada Samograd, referentnog broja KK.06.3.1.13.0008, potpisan je s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Predviđeno trajanje projekta je 16 (šesnaest) mjeseci od donošenja Odluke o financiranju, sa završetkom u listopadu 2021. godine.
Ugovori koji su obuhvaćeni projektom su: Ugovor za izvođenje radova sanacije odlagališta, Ugovor za uslugu stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu, Ugovor za uslugu projektantskog nadzora, te Ugovor za usluge tehničke pomoći za upravljanje projekta te promidžbu i vidljivost projekta.


Informacije putem interneta i telefona
Kroz aktivnosti promidžbe i vidljivosti lokalno stanovništvo bit će obaviješteno o ciljevima projekta, provedenim aktivnostima i napretku projekta. Sve informacije vezane uz projekt su dostupne na internetskim stranicama Općine Starigrad www.opcina-starigrad.hr kao i putem telefonskog broja: 023 369 387.