Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Županijski ligaš sa Stanova kupio luksuzni mercedes za 300 tisuća kuna

13.02.2021. 10:28


Na ovaj tekst slobodno smo mogli staviti egidu »Vjerovali ili ne«. Ili »Ponovilo se«. O čemu je riječ? Na jednom domaćem portalu prekjučer je objavljeno kako je Hrvatski nogometni klub Zadar kupio luksuzni mercedes vrijedan 300.000,00 kuna za novog voditelja Škole nogometa Krešimira Gojuna. Uz pojašnjenje direktora kluba Damira Kneževića kako je riječ o marketinškom potezu, a između redaka moglo se iščitati kako se aludira na potencijalnog ulagača u HNK Zadar. Ovoga puta direktor Knežević ipak nije kupio automobil za svoje potrebe kako je to učinio dok je bio direktor NK Zadra s.d.d. kojeg je doveo do stečaja. A tada je u trenucima kada nije bilo novčanih sredstava za isplatu plaća igračima, trenerima i radnoj zajednici našao za shodno kupiti polovnog golfa vrijednog četrdesetak tisuća kuna. Kojeg je kasnije u ime kluba prodao HNK Zadru. Ali, nije to ono najgore. Nedavno je Grad Zadar donio odluku o pozajmici HNK Zadru u visini od 2.5 milijuna kuna kako bi klub uspio profunkcionirati u punom obujmu, a taj novac bi, ili bio vraćen ili pretvoren u dionice kluba ako bi došlo do privatizacije, odnosno prodaje kluba. Ili, kako se to inače naziva, ulaska strateškog ulagača. Svemu ovome dodatni komentar i nije potreban. U trenucima pandemije koja je jako pogodila sport na globalnoj, pa tako i na lokalnoj razini, u trenucima kada se svim raspoloživim sredstvima i dobrom voljom svih hrvatskih žitelja pokušava pomoći potresom pogođenoj Banovini jedan, niti prvoligaš, niti drugoligaš, pa čak niti trećeligaš, već županijski ligaš kupio je praktički novcem poreznih obveznika ovoga grada luksuzni mercedes za svog voditelja škole. Umjesto da sva ta sredstva uloži upravo u Školu nogometa, u opremu i poboljšanje uvjeta za djecu koja treniraju i koja bi mogla i trebala biti budućnost kluba. Naravno, tu ćemo stati i faktografski reći da smo u jutarnjim satima na mail adresu HNK Zadra, tj. direktora Damira Kneževića uputili dopis s nekoliko pitanja vezanih uz cijenu, odluku o kupovini i razlozima iste. A onda je odgovor stigao u vidu službenog priopćenja kojeg je potpisao sam direktor.
Povodom članka objavljenog 11. veljače 2021. godine na jednom portalu, molimo Vas da objavite sljedeće priopćenje:
»Prihvaćajući odgovornost vezano za nabavku vozila, više u smislu izazvanog efekta kod šire javnosti nego realnog troška za klub, mogu izjaviti sljedeće: Najveći dio financiranja leasinga vozila prvobitno su trebali snositi sponzori, tako da je trošak za Klub trebao iznositi 40 tisuća kuna. Svjesni činjenice da je nabava automobila, s pravom, izazvala pozornost javnosti i negativne komentare, naknadno je dogovoreno da se trošak nabave vozila pokrije u cijelosti sponzorski, dakle niti jedna kuna iz gradskog proračuna neće biti utrošena za nabavku navedenog automobila. Ovim putem naglašavam da je nabava vozila provedena u najboljoj namjeri, odnosno s ciljem angažiranja vrhunskog stručnjaka za rad u školi nogometa, a što je nužno za daljnji razvoj Kluba« stoji u priopćenju koji je potpisao direktor HNK Zadra Damir Knežević.
Svaki dodatni komentar na ovaj službeni dopis bio bi suvišan.


Dukić: Niti lipa gradskog novca ne smije se potrošiti za kupnju vozila
Iz Ureda gradonačelnik Branka Dukića jučer je u kratkom vremenskom periodu stigao odgovor na naš upit o kupnji luksuznog mercedesa od strane HNK Zadra. Dopis koji je potpisan od strane samog gradonačelnika donosimo u cijelosti.
– Neću dozvoliti nikakvo neodgovorno trošenje proračunskog novca! Moj stav je da vozilo treba vratiti ili, ukoliko već imaju sponzore, neka ga financiraju putem sponzora u cijelosti. Dakle, niti lipa gradskog novca ne smije se potrošiti za kupnju vozila. Direktor kluba mora znati da s proračunskim novcem nema bahaćenja i to sam mu jasno dao do znanja!!


Gradska oporba oglasila se priopćenjima
Jure Zubčić je u ime SDP-a reagirao dopisom.
"Gradonačelnik Dukić je na koncu prošle godine odlučio novac Zadranki i Zadrana "pozajmiti" HNK Zadar 2,5 milijuna kuna. Pravdajući se tad da je HNK Zadar u pregovorima sa strateškim partnerom. Strateški partner je od tog trenutka bio kao Yeti, svi vjeruju da postoji, ali ga nitko nije vidio. Napokon, jučer smo saznali da je strateški partner poznata tvrtka iz naše prijateljske države Njemačke. Da, vjerovali ili ne, strateški partner HNK Zadar je velika automobilska tvrtka Mercedes. Od 2,5 milijuna kuna HNK Zadar je odlučio potrošiti nešto više od 300 tisuća kuna na kupnju novog Mercedesa. Poznato je naime, da se svi nogometni velikani voze u moćnim vozilima. A klub koji igra prvu županijsku ligu svakako spada u nogometne gigante. Niste sigurno vidjeli da voditelji škole nogometa Arsenala, Juventusa, Barcelone ili Bayerna na trening dolaze Opelom, Daciom ili Fiatom." – stoji u dijelu priopćenja
U ime MOST-a oglasio se priopćenjem Duje Stanišić.
"Revoltirani zadnjim događanjima u klubu HNK Zadar i kupovinom luksuznog Mercedesa moramo dignuti glas i kazati kako je grabež i katastrofalno trošenje našeg, odnosno novca svih poreznih obveznika od strane vladajućeg HDZ-a u Zadru dosegla nepodnošljivu razinu. Nakon što je NK Zadar pod vodstvom Rena Sinovčića sve do propasti kluba iz proračuna grada Zadra uprihodio puste milijune a da mi građani nismo znali gdje se troše, ta lijepa tradicija prikladna 21. stoljeću i uzusima Europske unije se evo nastavlja. I kad su iz kluba NK Zadar pod vodstvom Svetka Ćustića 2019. godine tražili od grada Zadra 240.000 kuna za natkrivanje dijela istočne tribine kako bi mogli dobiti licencu za ulazak u drugu ligu iz grada su im kazali kako je to previše unatoč tome što je tadašnja garnitura polako ali sigurno otplaćivala nagomilane dugove i zaostale plaće." – stoji u dijelu priopćenja.
Mate Lukić, gradski vijećnik HSP-a, također je potpisao priopćenje.
"Ostao sam šokiran i zgrožen viješću da je HNK Zadar kojem je Grad Zadar dao pozajmicu 2,5 milijuna kuna kako bi mogli opstati, kupio – luksuzni Mercedes. Da pojasnim, u najboljoj namjeri, za NK Zadar, za našu djecu koja igraju tamo, dao sam svoj glas i podržao prijedlog da se da pozajmica tom klubu. Jednostavno ne mogu vjerovati da netko može napraviti ovako nešto besramno u ovim teškim vremenima. Neprihvatljivo je da u ovakvim okolnostima ispred istog ovog kluba može doći bijesni automobil, Mercedes vrijedan preko 300.000 kn, i da nadležni kažu da je to normalno i potrebno. Član skupštine kaže da je gosp. Gojunu isti potreban za marketing. Kakav marketing? Po selima u županijskoj ligi, misli? Cijela skupština kluba, skupa sa gospodinom Kneževićem, moraju biti smjenjeni ili odstupiti sami." – stoji u dijelu priopćenja




»Prihvaćajući odgovornost vezano za nabavku vozila, više u smislu izazvanog efekta kod šire javnosti nego realnog troška za klub
Damir Knežević