Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Dok postoji šansa, mi ćemo se boriti

Autor: Roman Morović

12.03.2009. 23:00
Dok postoji šansa, mi ćemo se boriti

Foto: Zvonko KUCELIN



Košarkaši Zadra jutros u devet sati otputovali su prema slovenskoj prijestolnici gdje će sutra s početkom u 18 sati protiv Olimpije igrati utakmicu pretposljednjeg 25. kola NLB lige. Iako je ta utakmica prvotno bila zakazana za nedjelju, u posljednji je trenutak ipak došlo do promjene termina zbog televizijskog prijenosa, te su Zadrani u Ljubljanu morali otputovati dan ranije nego što su planirali. Zanimljivo, iako u većini država i u raznim sportovima postoji praksa da se, zbog regularnosti natjecanja, posljednjih nekoliko prvenstvenih kola utakmice igraju u isto vrijeme, vodstvo NLB lige za to nije previše marilo, te će se sedam utakmica 25. kola odigrati u čak šest različitih termina. Zadrani će tako na teren istrčati u 18 sati, Cibona protiv Partizana petnaest minuta kasnije, a Hemofarm u Novom Sadu tek u 20.15, dakle kada već bude poznat ishod Zadrove utakmice. Što se kalkulacija za plasman na Final Four tiče njih već i vrapci na grani znaju. Zadar mora u posljednja dva kola pobijediti Olimpiju u Ljubljani i Vojvodinu kod kuće, te se nadati jednom kiksu Hemofarma ili na gostovanju u Novom Sadu ili kod kuće u posljednjem kolu protiv Splita. Postoji i mogućnost da se Zadar plasira na završni turnir ukoliko obje utakmice pobijedi, a Cibona ili Crvena Zvezda obje izgube, no je već malo teže ostvarivo, naročito s obzirom da su i jedni i drugi okončali svoje europske avanture i glavni ovosezonski cilj ostala im je upravo NLB liga. Dakako, ovakvim se razmišanjima i kalkulacijama mogu baviti samo navijači i ljubitelji košarke u Zadru, no nipošto i igrači koji moraju biti koncentrirani samo i isključivo na sutrašnju utakmicu s Olimpijom.
Boriti se do kraja
– Olimpija je jedna odlična momčad iako to njihovi ovo sezonski rezultati ne pokazuju. Njihova igra dosta varira iz utakmice u utakmicu, no sasvim je sigurno kako nas očekuje jedna vrlo teška utakmica. Iako smo svjesni da su nam šanse za plasman na Final Four minimalne mi ćemo dati sve od sebe da dobijemo tu utakmicu – kaže kapetan Zadra Todor Gečevski.
Ono što svakog navijača Zadra baca u očaj je sljedeća činjenica. Da je Zadar pobijedio sve tri gostujuće utakmice protiv fenjeraša Vojvodine, Heliosa i Zagreba sada bi bio čvrsto na drugoj poziciji i trebala bi mu jedna pobjeda u posljednja dva susreta da je zadrži. Da je pobijedio dvije od tri, od Final Foura bi ga dijelila samo jedna pobjeda, a da je pobijedio samo jednu od spomenute tri utakmice (primjer, trica Jacobsona dvije sekunde prije kraja produžetka u Domžalama) još uvijek bi držao sudbinu plasmana na završni turnir u vlastitim rukama. No, to već spada u sferu onoga što bi bilo da je bilo. Zadrani su svoje šanse propustili i sada se mogu uzdati samo u veliku pomoć božice Fortune.
– Razmišljali smo dosta puta o tome gdje smo izgubili bodove, no nema puno koristi od gledanja unatrag. Triput smo izgubili od posljednjeplasirane momčadi, ispustili smo puno prilika i to se moralo odraziti na tablici. Sigurno je da smo mogli biti puno bolje plasirani i bez briga oko plasmana na završni turnir, a imali smo i dosta peha budući da smo neke utakmice gubili doslovno u posljednjim sekundama.
Turbulentna sezona i u Olimpiji
Malo tko je uoči sezone mislio da će se Olimpija dva kola prije kraja nalaziti tek na 9. mjestu NLB lige sa svega devet pobjeda i čak petnaest poraza. Rezultat je to brojnih igračkih promjena, oscilacija u igri i jedne prilično turbulentne sezone za momčad iz Ljubljane. Iako im utakmica protiv Zadra rezultatski neće značiti apsolutno ništa, sasvim je sigurno da momčad Jure Zdovca ovoj utakmici neće pristupiti onako olako kako je pristupila onoj protiv Heliosa prije dva tjedna kada su gosti slavili sa visokih +22.
– Njima ta utakmica ne znači praktički ništa ali oni su profesionalci i sigurno se neće predati unaprijed samo zato što više nemaju ambicija u NLB ligi. Ove sezone su kod kuće igrali nešto lošije ali i mi smo u gostima prosuli mnogo bodova tako da tu favorita nema. Pokušat ćemo konačno na gostovanju odigrati nešto bolje i dati sve od sebe da pobijedimo kako bi zadržali neizvjesnost bar još do posljednjeg kola.
Što se motivacije tiče za Zadar je možda i dobro da se ova utakmica igra prije one Hemofarmove jer tako Zadrani još uvijek neće znati kako će se rasplesti utakmica u Novom Sadu i sasvim sigurno će dati i posljenji atom snage na parketu kako bi ostali u igri za završni turnir.
– Mi smo motivirani svaku utakmicu bez obzira da li odlučuje o nečemu ili ne. Naša je dužnost izići na teren i dati sve od sebe pa ako to bude dovoljno za pobjedu odlično, a ako ne onda moramo priznati protivniku da je tu večer bio bolji – kaže Gečevski.
Zaustaviti Golubovića
Zadrani su u Trevisu imali dosta problema s igrom ispod koša, naročito u obrani, a glavni uzroci tome bili su neigranje Macure i Boise, te ozljeda Ružića. Protiv Olimpije u sastav se vraća Boisa koji u Eurokupu nije imao pravo nastupa, a i ozljeda Ružića trebala bi biti sanirana. To će biti vrlo važno budući da je jedan od najraspoloženijih igrača Olimpije u ovom trenutku 210 cm visoki centar Vladimir Golubović koji će uz Hukića, Zupana i beka Ožbolta biti glavna prijetnja Zadranima.
– Benetton je dosta rotirao igrače ispod koša, a mi smo tamo otišli bez Macure i Boise, dok je Tome (Ružić, op.a.) imao problema s ozljedom i nije mogao dati svoj maksimum. Dolaskom Boise dobili smo dodatnu kvalitetu ispod koša i velika je šteta što on ne može igrati na završnici Eurokupa. No, što je tu je, siguran sam da će nam biti od velike pomoći u ova posljednja dva kola NLB lige i u prvenstvu Hrvatske – zaključio je kapetan Zadra.


 NA FINAL EIGHTU SVE JE OTVORENO


– Sve momčadi koje su se plasirale na Final Eight su vrlo jake i kvalitetne. Mi sada imamo dvadesetak dana da se što bolje pripremimo za tu utakmicu i vjerujemo u naše mogućnosti. Sigurno je da mi ne idemo u Torino kao favoriti ali dati ćemo sve od sebe da pobijedimo Bilbao i pokušamo otići što dalje. Ove sezone smo odigrali puno dobrih utakmica u kojima smo pobijedili vrlo kvalitetne protivnike, međutim, isto tako imali smo i vrlo loših predstava. Najvažnije je da damo sve od sebe jer samo u tom slučaju imamo šanse za prolaz u polufinale – kaže Gečevski o šansama Zadra na Final Eight-u Eurokupa u Torinu, a kao glavne favorite vidi španjolske i ruske momčadi.
– Sve su to dobre i podjednake momčadi i najvjerojatnije će odlučivati jedan dobar ili loš dan. Isto tako biti će vrlo važno u kakvoj će tko formi doći u Torino, a po imenima su blagi favoriti možda španjolci Pamesa i Bilbao, te rusi Dinamo Moskva i Khimki.




 ZADAR JEDINI PREKO 1000


Zadar je jedini klub koji je u dosadašnjih 12 utakmica koliko su ih odigrale momčadi koje su se plasirale u drugi krug Eurokupa ubacio preko 1000 poena, točnije 1002, a u prosjeku 83 po utakmici. Ako je suditi po ukupnoj valorizaciji najbolja momčad do sada je moskovski Dinamo (1116), drugi je Benetton (1077), a treći Zadar (1072). Najbolji igrač, sa prosječnom valorizacijom 21.92, je Chuck Edison iz Lietuvos Rytasa, a prvi do njega, Khalid El-Amin iz Azovmasha, je na prosjeku 18.18. Najveću valorizaciju na jednoj utakmici Eurokupa ove sezone ostvario je Stefan Marković iz Hemofarma kada je u 4. kolu prvoga kruga protiv Budućnosti zaradio čak 43 indeksna poena. Drugi u tom poretku je Mire Chatman iz Bešiktaša (41 protiv Benettona u Trevisu), a treći Zadrov Hrvoje Perić koji je na posljednjoj utakmici drugoga kruga, također u Trevisu, zavrijedio valorizaciju 40. Zanimljivo je da su igrači Zadra čak dvaput imali najvišu valorizaciju u jednom kolu Eurokupa ali niti jednom nisu proglašeni MVP-om tog kola zato što je Zadar obje utakmice izgubio. Osim Perića (MVP 6. kola drugog kruga je Marko Banić), to se dogodilo i, sad već bivšem igraču Zadra, Dejanu Ivanovu koji je u porazu Zadra na gostovanju u Ankari ostvario valorizaciju 35 ali je MVP-em kola tada proglašen Glyniadakis iz Maroussija koji je sakupio 6 indeksnih poena manje.