Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Odnosi adolescenata i roditelja

Autor:

12.03.2009. 23:00
Odnosi adolescenata i roditelja

Foto: Filip BRALA



Često djeca imaju poteškoće u učenju, kaže dr. Klarin, dodajući da je to zato što nemaju sposobnost organizacije svoga vremena


U prostorijama Gradske knjižnice Zadar ogranak Arbanasi u utorak je održano predavanje o odnosima adolescenata i roditelja te o učenju, mehanizmima i poteškoćama za roditelje učenika sedmih razreda OŠ Krune Krstića. Predavanje je slušalo tridesetak roditelja, a održali su ga dr. Mira Klarin, mr. Slavica Šimić Šašić i dr. Domagoj Krpina.
– Zbog razvojnih promjena mijenjaju se i odnosi roditelja i djece. Roditelji se tuže i dolazi do sukoba i nerazumijevanja. Promjene koje se događaju prirodni su tijek događaja i ne mogu se promijeniti, kaže dr. Klarin.
– Djecu treba i slušati, biti aktivan slušatelj i prepoznati što ga muči. Treba razgovarati i o sebi, a i djetetovim problemima i brigama. Često djeca imaju poteškoće u učenju, kaže dr. Klarin, dodajući da je to zato što nemaju sposobnost organizacije svoga vremena.
– Roditelji moraju biti dio djetetova života u smislu nadzora, treba se znati gdje i s kim je dijete. Potrebno je imati kontrolu nad njegovim slobodnim vremenom te aktivno sudjelovati u školovanju, kaže dr. Klarin.
Dr. Krpina je objasnio što je pubertet te njegovu fiziologiju i patologiju, kako nastaje, koliko traje i koje se promjene događaju te kako liječiti određenu patologiju u slučaju da pubertet dođe ranije ili kasnije.
– Roditelji su u teoriji upoznati s onim što će vidjeti u praksi, rekao je dr. Krpina, dodajući da je tema zanimljiva te bi bilo dobro da je što više roditelja čuje.