Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Oduzimanje zgrade udar na Hrvate u Gračacu

Autor:

12.03.2009. 23:00
Oduzimanje zgrade udar na Hrvate u Gračacu

Foto: Vedran SITNICA



Na sjednici vijeća Općine Gračac  u petak je donesena odluka prema kojoj se ukida odluka bivše vlasti o davanju prostora na korištenje HKD “Napredak” te je zgrada sada dodijeljena Poglavarstvu da odluči što napraviti s njom. Mnogi članovi Napretka ostali su zgroženi ovom odlukom, jer Napredak čuva narodnu kulturu kroz folklorne skupine, glazbene sekcije, promocije knjiga te pretpostavljaju da se radi o čistom udaru SDSS-a na Hrvatsku kulturu u Gračacu.
– Ista stvar se dogodila i kada je SDSS preuzeo vlast. Oni od naše zgrade žele napraviti kulturni centar i prostor za svoje udruge. Zgrada u kojoj smo sada je prije bila nedovršena, a prošla vlast nam je tu zgradu dala na korištenje, dok god Napredak postoji u Gračacu. Kroz razne projekte i uz potporu prošle vlasti uložili smo 1 milijun kuna i obnovili smo zgradu, kaže predsjednica HKD “Napredak” Ankica Rosandić ističući da imaju račune za sve uloženo i ukoliko ih žele izbaciti iz zgrade trebaju ih isplatiti.
Nedavno je trgovačko društvo “Komunalno” d.o.o. isključilo vodu HKD “Napredak” zbog računa od 4600 kn koji je navodno star više od 5 godina.
– Komunalno nam je za vrijeme dok je Zvonimir Dijak bio direktor doniralo korištenje vode, dok su trajali radovi na obnovi. Prije mjesec dana su nam donijeli neke račune za to vrijeme i isključili nam vodu, bez naloga za ovrhu i sudskog naloga kaže Ankica Rosandić ističući da je to samo jedan od pokazatelja kako ih SDSS pokušava istjerati iz zgrade.
– Jučer sam se kao predsjednica HKD “Napredak” obratila za pomoć predsjedniku Napretka u Sarajevu dr. Franji Topiću, upoznala sam ga s problemom i zamolila za pomoć. Oni smatraju da Općina Gračac nema pravo oduzeti nam zgradu i pokušat će utjecati da se odluka poništi, kaže Ankica Rosandić dodajući kako je predsjednik HKD “Napredak” iz Sarajeva Franjo Topić prije šest mjeseci bio u Gračacu i sastao se s načelnikom.
– Prije šest mjeseci dr. Topić je tražio sastanak s načelnikom i kako je već prije bilo problema, zatražio je da nam Općina Gračac pomogne financijski i da se zgrada ne dira. Načelnik je tada obećao da ćemo dobiti 15 tisuća kuna i da zgrada ostaje nama. Ovo je samo jedan od pokazatelja da im se ne smije vjerovati, kaže Ankica Rosandić dodajući da je ovo udar na nacionalnoj osnovi.
– Smatram da je ovo na nacionalnoj osnovi i da naš prostor SDSS planira dodijeliti udruzi Lika. Već četiri godine se udara na kulturu hrvatskoga naroda. Rade se razne spletke i intrige da nas se izbaci iz prostora. Već nas se šikanira samim tim što sav novac ide srpskim udrugama i projektima koji oni rade, a većina tih udruga ne radi ništa, nego su tu da uzmu novac i prostore, kaže Rosandić dodajući da će na sjednici Upravnog odbora odlučiti da se prostor ne daje bez naknade za troškove koje su uložili.
Pokušali smo kontaktirati i načelnika Općine Gračac koji nam se nije javljao na telefon, tako da njegovu stranu priče nismo uspjeli saznati.