"Pjesmom kroz Njemačku i Hrvatsku"

Slika korisnika admin
turisticka_skola
Ana SURAĆ
Učenice 3. c razreda, članice projektne grupe

U sklopu DSD programa za njemačku jezičnu diplomu u kojemu zadarska Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola sudjeluje posljednjih pet godina, jučer je u školskom restoranu održana prezentacija glazbenog projekta njemačko-hrvatska pjesmarica "Pjesmom kroz Njemačku i Hrvatsku".

Voditeljica ovog projekta je studentica iz Njemačke Eva-Maria Tralle, a ovogodišnja projektna grupa bio je 3. c razred Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole.

Kako pojašnjava Dragana Maštrović, profesorica njemačkog jezika u ovoj školi, spomenuti program podrazumijeva i obavljanje prakse njemačkih studenata ili mladih profesora njemačkog jezika u njihovoj školi.

- Posljednjih šest mjeseci s nama je Eva-Maria i ona kroz svoju praksu svakodnevno sudjeluje u nastavi. No, poseban zadatak joj je s grupom učenika pripremiti samostalan projekt. Svake godine se priprema drukčiji projekt s drugom grupom učenika, a ove godine to je 3.c razred, kazala je profesorica, naglasivši kako je ovaj potez za učenike iznimno motivirajući, pa iako je njena nazočnost od velike pomoći u prevođenju općenito, najveću korist u svemu imaju upravo učenici.

- S obzirom da je ona gotovo vršnjakinja s našim učenicima, oni su se vrlo brzo snašli u zajedničkom radu i druženju. I upravo taj neformalni, svakodnevni razgovor i upoznavanje, bez stresa zbog ocjenjivanja i slično, najviše doprinosi razvoju govornih vještina među učenicima. Osim toga, ovakva suradnja uvelike doprinosi i samoj prezentaciji škole, kazala je Maštrović.

Kako je pojasnila Eva-Maria, razlog zbog kojeg se odlučila na glazbeni projekt je činjenica da se i sama, osim njemačkim jezikom, bavi i glazbom, pa je ovom prilikom spojila ugodno s korisnim.

- S obzirom da sam prije dolaska u Hrvatsku saznala da ljudi u Dalmaciji osobito vole glazbu, znala sam će se ideja o započinjanju glazbenog projekta ovim učenicima svidjeti. Moram priznati da u početku nije bilo jednostavno, prvenstveno zato što nisam znala jezik, no s vremenom su druženja postala sve bolja i ugodnija. Danas se već super slažemo, naučila sam nešto hrvatskog, a najviše mi se sviđa to što oni, kao i ja, vole pjevati, kazala je Eva-Maria, a potom je započela prezentaciju, pozdravivši sve nazočne i posebno zahvalivši 3.c razredu na podršci i motivaciji bez koje bi projekt bilo teško realizirati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika bluefilip
ako nisu primjetili tamo se nalazi i UČENIK...-.-'