Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Predugo se radi nova škola na Vrgadi

Autor: Ivana Burica

12.03.2009. 23:00
Predugo se radi nova škola na Vrgadi


Radovi nisu završeni niti u veljači 2008., nego tek, i to donekle, pred kraj ljeta 2008. godine. Nakon toga se izvođač pravdao strujom. Tako je tek nakon dobivanja električnog priključka krajem siječnja izvođaču dan nalog da pripremi papire na temelju kojih bi se mogao izvršiti nadzor, informirao nas je ravnatelj OŠ Pakoštane Vinko Rinčić


Nakon što su vrgadinski roditelji u siječnju putem medija apelirali na Elektru da konačno izvrši svoj dio obveza (novce za ovu namjenu Zadarska županija je HEP-u uplatila još u rujnu 2008. godine) i osigura novoizgrađenoj zgradi Područne škole Vrgada priključak na električnu energiju te, nakon što je problem riješen u roku tjedan dana, mjesec i pol dana kasnije 12 vrgadinskih osnovaca nastavu još uvijek pohađa u staroj školi u izuzetno lošim uvjetima.
U zgradi staroj preko 150 godina ne samo da nema nikakvih obilježja suvremene nastave, već objekt zbog svoje starosti i derutnosti predstavlja opasnost za sigurnost učenika.
Opasnost od urušavanja krova
Zgrada ima samo jednu učionicu, nema sanitarni čvor, sa zidova često opada žbuka, vanjska stolarija je u katastrofalnom stanju te je učionicu gotovo nemoguće zagrijati. Nastavnički stan na gornjem katu iseljen je u rujnu 2006. po nalogu inspekcije koja je utvrdila opasnost od urušavanja krova!
Vrgadinski roditelji su u nekoliko navrata javno progovarali o zabrinutosti za sigurnost svoje djece.
– Nastava se odvija u zaista neprimjerenim uvjetima, ali smatram da sigurnost učenika i nastavnika ipak ne dolazi u pitanje, ocjena je ravnatelja Osnovne škole Pakoštane Vinka Rinčića.
OŠ Pakoštane, matična škola PŠ Vrgada naručitelj je projekta izgradnje nove škole. Uvidjevši u kakvim se uvjetima odvija nastava na Vrgadi, incijativa oko gradnje nove školske zgrade iz OŠ Pakoštane krenula je još 2003. godine.
Do početka izgradnje prošle su četiri godine te je na javnom natječaju izabrani izvođač Centrogradnja d.o.o. iz Karlovca u posao uveden u ožujku 2007. godine.
Kao rok završetka radova tada je utvrđeno osam mjeseci, a izvođače su u radove uveli predstavnici tvrtke Gin Company koji su vršili nadzor.
– Splet okolnosti doveo je do toga da se u novu školsku zgradu nije uselilo niti dvije godine nakon početka radova. Stvar je u lošoj organizaciji i u lošoj procjeni. Izvođač je znao da je riječ o otoku i mislim da rok od osam mjeseci nije bio objektivan. No, nikako nije u redu kad se priča oduži na dvije godine, komentirao je ravnatelj Rinčić.
Prema informacijama koje smo dobili od ravnatelja pakoške osnovne škole, rok završetka radova je prvi put produžen na veljaču 2008. godine i to stoga što je Općina Pakoštane procijenila da se radovi trebaju obustaviti tijekom turističke sezone 2007. godine.
Teško do informacija
– Potreba obustave radova tijekom ljeta, po mom mišljenju, bila je vrlo diskutabilna. No, radovi nisu završeni niti u veljači 2008., nego tek, i to donekle, pred kraj ljeta 2008. godine. Nakon toga se izvođač prvo pravdao strujom. Tako je tek nakon dobivanja električnog priključka krajem siječnja izvođaču dan nalog da pripremi papire na temelju kojih bi se mogao izvršiti nadzor. Moram usto kazati i da su informacije bile prilično zatvorene te da sam do njih dolazio samo kad bih to sam inicirao. To nije u skladu s dogovorom koji je postignut prilikom uvođenja izvođača u posao, ističe ravnatelj Rinčić koji napominje da će konkretnim informacijama o eventualnim nedostacima u izvedbi baratati kada novu zgradu obiđu predstavnici izvođača radova, nadzora i investitora.
– Da, u petak će biti obavljen interni tehnički pregled. Prije nego je riješen priključak nije bilo moguće raditi ispitivanja. Dosad je neke nepravilnosti utvrdio sam izvođač radova, a prema mojim saznanjima, riječ je o nepravilnostima u vezi s pumpama za gusternu, kazao je Nenad Šužberić iz Gin Companija.
Da bismo saznali precizne informacije o kojim je nedostacima riječ, kontaktirali smo direktora “Centrogradnje” Zvonka Pilipovića koji, pak, nije bilo raspoložen za razgovor.
– Poslovan sam čovjek i ne dajem takve informacije. Nemam komentara, kratak je bio Pilipović.
Ako nadzor i konsatira da je sve u redu, kreće se s upravnim postupkom za izdavanje uporabne dozvole.
Taj postupak može trajati i dulje i kraće.
– Roditelji gube strpljenje i osjećaju se ‘izvozanima’. Dok se preseljenje stalno odugovlači, djeca i dalje imaju nastavu u uvjetima ispod svake normalne razine. I ovaj su me tjedan roditelji zvali. Pitaju kad će nova škola biti otovorena, a ja, nažalost, još uvijek nemam konkretan odgovor, kazala je predsjednika Mjesnog odbora Vrgada Ružica Jakšić.
Sve u svemu, jedino što se sada sa sigurnošću može utvrditi jest da datum presljenja vrgadinskih učenika u novu školu i dalje nije ni približno poznat.


 NOVA ŠKOLA




Nova školska zgrada u Vrgadi izgrađena je na komadu zemljišta iznad stare škole površine 840 metara četvornih. Sama školska zgrada ima dvije etaže sa po 300 četvornih metara. Projektom je predviđeno da škola ima dvije učionice, kabinet za učitelje, knjižnicu, kuhinju, sanitarni čvor te dva stana za učitelje na katu. Investicija stoji oko 4,1 milijun kuna, a osim preko programa CEB V, radovi su financirani i preko Uprave za otočni razvoj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
Radove je izvodila tvrtka Centrogradnja d.o.o. iz Karlovca zajedno s kooperantskom tvrtkom Lumbrikata d.o.o. iz Vrgade, a za nadzor je zadužen Gin Company.