Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Slika turističke sramote

Autor:

12.03.2009. 23:00
Slika turističke sramote

Foto: Alenka FESTINI



Spremni smo poduzeti sve potrebno da prisilimo vlasnika hotela Belevue da ga konačno uredi. Namjeravamo otići u Zagreb i prosvjedovati zbog strašnog stanja tog hotela. Tko to može uložiti u kupnju hotela 1,7 milijuna eura i onda ga godinama ne doći ni pogledati. To je krajnje sumnjivo, rekao je predsjednik Udruge iznajmljivača Branko Mate Donadić


Udruga iznajmljivača apartmana i soba grada Paga odlučno je krenula s nizom aktivnosti radi razvoja i unaprjeđenja turizma. Jedan od njihovih važnijih ciljeva jest oštro se obračunati s problemom ruševine paškog hotela Bellevue.
Povijest hotela
Naime, ruševina ovog hotela ne samo da je tema raznih nagađanja i priča, već i trn u oku mnogim Pažanima gotovo cijelo desetljeće. Prema mišljenju mnogih, a što nije problem zaključiti po hotelskoj opasnoj i nakaradnoj ruševini, radi se o slici totalnog turističkog užasa koji strši nad predivnom pješčanom plažom Prosikom uz samu prometnicu. Na pogledu je gotovo svih turista koji dođu u Pag. Mnogi od njih često ga fotografiraju, što ujedno govori da je takva fotografirana uspomena najnegativnija moguća promidžba Paga.
Hotel Bellevue izgrađen je 1968. godine na razmeđu prigradskih naselja Vodice i Lokunje uz gradsku plažu Prosiku. Imao je oko 360 ležaja i bio najveći hotel na otoku Pagu, ujedno i okosnica paškog turizma budući da je ugošćavao goste skoro šest mjeseci u godini.
Početkom devedesetih godina prošloga stoljeća nakon pretvorbe i privatizacije hotel Bellevue prodan je tvrtki Hoteli Pag. Za vrijeme Domovinskog rata u njemu su boravile izbjeglice koje su, nažalost, izgubile svoje domove te privremeno utočište našle u ovom hotelu. Od 1998. godine tvrtka Hoteli Pag prodala je ovaj hotel, a novi vlasnici, njih nekoliko, doslovno su se mijenjali. Hotel je počeo brzinski propadati. U kratkom vremenu ostao je bez vrata, prozora, stolarije, postao je ruševina. I takvo nakaradno izdanje stoji nekoliko metara od plaže, ceste i paške uvale već punih desetak godina.
Prisiliti vlasnika na uređenje
Nije nimalo čudno što je svoj glas podigla još jedna udruga.
 – Spremni smo poduzeti sve potrebno da prisilimo vlasnika hotela Bellevue da ga konačno uredi. Namjeravamo otići u Zagreb i prosvjedovati zbog strašnog stanja tog hotela. Tko to može uložiti u kupnju hotela 1,7 milijuna eura i onda ga godinama ne doći ni pogledati. To je krajnje sumnjivo, rekao je predsjednik Udruge iznajmljivača Branko Mate Donadić. 
On je rekao da postoji niz zakonskih odredaba kojima se vlasnika može prisiliti da uredi hotel i da će udruga to i učiniti.
 – Taj hotel je, kada je u pitanju uređenost Paga, najveći problem i njega moramo riješiti. On je sramota grada Paga, rekao je Donadić.
Kako izgleda, za uređenost ove za život opasne ruševine stoji još jedna borba. Do sada su, i to nekoliko puta, reagirale komunalne službe Paga i Grad, međutim, upućeni apeli i zahtjevi za pomoć nadležnih državnih institucija, kako se vidi na terenu, očito nisu uspjeli.
U Udruzi iznajmljivača odlučili su obračunati se s novim vlasnicima hotela, a hoće li u tome uspjeti, ovisit će o njihovoj upornosti. Stoga ih, u svakom slučaju, treba podržati jer pred njima je cilj koji se tiče gotovo svih Pažana. Gotovo svi, direktno ili indirektno žive od turizma.


 POBOLJŠANJE TURISTIČKE PONUDE




Udruga iznajmljivača apartmana i soba osnovana je nedavno i za sada broji 75 članova. Ima dvije kategorije članova i to redovne i počasne. Počasni članovi mogu postati svi oni koji žele pomoći u radu udruge, a ne bave se iznajmljivanjem. Ciljevi ove udruge su poboljšanje kvalitete vlastite turističke ponude i poduzimanje svih potrebnih aktivnosti koje će pomoći produljenju turističke sezone.