Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Uprava donijela odluku o smanjenju plaća bez savjetovanja sa sindikatima

Autor:

12.03.2009. 23:00
Uprava donijela odluku o smanjenju plaća bez savjetovanja sa sindikatima

Foto: Ana SURAĆ



Upravo smo napisali dopis i čekamo odgovor, a u slučaju da se ne odgovori, organizirat ćemo sindikalnu akciju, kaže Radetić dodajući da će akcija ovisiti o stavu poslodavca


Radnicima Sonika d.o.o. je odlukom Uprave navedene tvrtke, kako smo napisali prije tjedan dana, smanjena vrijednost boda osnovice plaće, tako da je radnicima plaća smanjena za 10 posto. U obrazloženju odluke pisalo je da je poslodavac mišljenja da je navedena odluka ipak nešto lakša nego otpuštanje radnika. Predsjednica Sindikata radnika Zora Radetić rekla je da je sindikat uputio faks direktoru Sonika d.o.o. te da čekaju odgovor.
Sonik otvorio 10 novih dućana
– Uprava Sonika d.o.o. je bez savjetovanja sa sindikatima donijela odluku o smanjenju plaće radnicima. Zakon o radu obvezuje poslodavca da se savjetuje sa sindikatom prema člancima 150, 151 i 152. Kako nismo obaviješteni o tome nema naznaka kada bi se plaća mogla vratiti na prijašnje stanje, rekla nam je Zora Radetić ističući i da je neozbiljna odluka koju je potpisao direktor Sonika d.o.o. Vlado Kovačević u kojoj kaže da je plaća smanjena da radnici ne bi ostali bez posla.
– Neki drugi pokazatelji govore da je Sonik d.o.o. otvorio 10 novih dućana, a to nam je drago, ali nelogično je da se otvaraju dućani, a radnicima se smanjuju plaće i prijeti otkazom. Protivimo se ovakvom načinu i o tome smo se očitovali u pismu koje smo poslali direktoru. Između ostalog, navela sam i da zamjeram gospodinu Kovačeviću njegovo reagiranje kada sam ga nazvala u subotu oko 20 sati na službeni telefon. Rekao mi je da mu je slobodan dan i da on ima obitelj. Poštivanja svoje tvrtke bi trebalo biti, a mi smo kao sindikat poznati po tome da ne želimo nauditi ni poslodavcu, a ni radnicima, rekla nam je Radetić.
Iz više izvora saznali smo da su neki radnici dobili čak i prijetnje otkazom zbog učlanjenja u sindikat, što nam je potvrdila i predsjednica Zora Radetić.
Plaće u trgovini ionako slabe
– Žao mi je, jer ovaj put nije uspjelo strašenje ljudi da se ne upišu u sindikat, i želim reći kako svaki dan imamo sve više prijavnica. Molim gospodina Sorića i ostale poslodavce da ne podcjenjuju trgovce, jer ti trgovci moraju imati dosta znanja za prezentaciju i prodaju robe, a radnici Sonika ga imaju, kaže Radetić ističući da su radnici shvatili da im ne treba sindikat soliti pamet, sve što oni žele je plaća i rad prema dogovoru.
– Dogovor između radnika i poslodavca mora postojati, jer su radnici i poslodavci partneri. Mnogi kupci dolaze baš zbog tih radnika, a neki su u Soniku već godinama, kaže Radetić.
Poslodavcima iz Sonika d.o.o. Zora Radetić poručuje da je radnicima dosta intelektualnog srozavanja i rada iza njihovih leđa.
– Sloboda uključivanja u sindikat je zajamčena. Upravo smo napisali dopis i čekamo odgovor, a u slučaju da se ne odgovori organizirat ćemo sindikalnu akciju, kaže Radetić dodajući da će akcija ovisiti o stavu poslodavca.
Radnici Sonika d.o.o. imaju uspostavljenu podružnicu sindikata koja je uspostavljena prije godinu dana, a zove se “Proljeće”. Glavni sindikalni povjerenik je Nevenka Vrkić koja nam je rekla da je kao socijalnog partnera nitko nije pozvao kada je donesena odluka o smanjenju plaće.
– Na toj sjednici mogli smo razgovarato o smanjenju, moglo je biti dogovoreno 5, a ne 10 posto smanjenja. Sve je nedefinirano pa i to kada bi nam plaće mogle biti vraćene na staro, kaže nam Nevenka dodajući da su radnici u teškoj situaciji.
– Smanjenje plaće od 10 posto je puno, a plaće u trgovini su ionako slabe, kaže Vrkić ističući i da je već bilo prijetnji radnicima da se iščlane iz sindikata.
– Jučer nam se javila gospođa koja je dobila prijetnju otkazom ukoliko se ne iščlani iz sindikata. Radi se na tome da sindikat oslabi, ali nam članovi pristižu, kaže nam Nevenka Vrkić dodajući da mnogi radnici ne znaju da sindikat postoji u Soniku.


 OTKAZ ZBOG UČLANJENJA U SINDIKAT




Kako su nam predstavnice sindikata Nevenka Vrkić i Zora Radetić i istaknule, razgovarali smo s osobom koja nam je rekla da je istina da je dobila prijetnje otkazom ukoliko se ne iščlani iz sindikata. No, u strahu od otkaza zamolila je da ne napišemo kako se zove i nije željela reći tko joj je prijetio. Rekla nam je samo da je to bio netko iz vrha tvrtke.