Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vlasnik psa je uvijek odgovoran

Autor:

12.03.2009. 23:00
Vlasnik psa je uvijek odgovoran


Činjenicu je li neki pas opasan ili ne utvrđuje veterinarski inspektor po podnesenoj prijavi o ničim izazvanom napadu na čovjeka i nanesenoj mu tjelesnoj ozljedi




Nedavni napad dva psa pasmine cane corso na maltezericu koju su ubili, a njezinu vlasnicu ozljedili, ponovno su potaknula brojne rasprave na raznim internetskih forumima o držanju tzv. opasnih pasa i pasmina.
 – Opasan pas je pas bilo koje pasmine koji ničim izazvan napadne drugu životinju ili čovjeka te mu nanese tjelesne ozljede, rekao nam je Mladen Ercegović, tajnik hrvatskog društva Američkih stafordskih terijera “Amstaff”, međunarodni kinološki sudac i voditelj projekta socijalizacije opasnih pasa pri Hrvatskom kinološkom savezu. On je dodao kako je uvijek vlasnik psa odgovoran za ponašanje svog ljubimca. Naime, Ercegović objašnjava kako postoje neke pasmine koje su prema genetici “oštrije”, ali uz pravu socijalizaciju i odgoj i takvi psi ne bi trebali predstavljati nikakvu opasnost za okolinu.
Izlaze inspektori
U slučaju koji se proteklog vikenda dogodio u Zadru Ercegović je rekao kako će sad veterinarski inspektori morati izaći na teren te donijeti rješenje za vlasnika tih pasa zadovoljavaju li psi sve zakonom određene uvjete. Naime, činjenicu je li neki pas opasan ili ne utvrđuje veterinarski inspektor po podnesenoj prijavi o ničim izazvanom napadu na čovjeka i nanesenoj mu tjelesnoj ozljedi. Tada se radi test socijalizacije psa na kojem će se utvrditi je li pas opasan ili ne. Za provedbu testa zadužen je Hrvatski kinološki savez. Socijalizaciju obvezno moraju proći terijeri tipa bull.
 – Ako se utvrdi da je pas opasan vlasnik može zadržati tog istog psa samo ukoliko ispunjava sve zakonske obveze, odnosno mora imati potvrdu da je mentalno zdrav te potvrdu o nekažnjavanju koju izdaje MUP. Ako vlasnik ne ispunjava ove uvjete pas mu se oduzima i udomljuje se, rekao je Ercegović. U slučaju da vlasnik ispunjava uvjete pas mu se može vratiti, međutim tada ga mora držati prema uvjetima kako stoji u Pravilniku o opasnim pasminama. Vlasnik takvog psa u šetnju mora voditi na povodcu i sa brnjicom.
Sve počinje pravilnim uzgojem
I Branko Šare, predsjednik zadarskog kinološkog društva Dalmatinski pas slaže se s Ercegovićevom tvrdnjom kako su vlasnici uvijek odgovorni za postupke svojih pasa.
On je dodao kako bi svi budući vlasnici trebali dobro razmisliti prije nego li kupe ili nabave psa jer je to obveza koja će trajati godinama.
 – Mi kao kinološko društvo možemo informirati i uputiti građane da kupuju pse s rodovnicama iz registriranih uzgajivačnica jer im se na taj način može jamčiti da je pas iz čistog uzgoja i pravilno odgajan od samih početaka, te mu se zna podrijetlo. Naime, pravilnim uzgojem kod mnogih pasmina je pasmina stupanj agresivnosti smanjen na minimum, rekao je Šare. On je još dodao kako prema interesu članova društa organiziraju razne testove, ispite te edukaciju vlasnika.


 PREKRŠAJNA PRIJAVA ZA NAPAD


Iz PU zadarske doznajemo kako je protiv vlasnika dvaju pasa koji su prošli vikend napali i ubili maltezericu i ozljedili njezinu vlasnicu podnesena prekršajna prijava zbog neodgovornog držanja pasa te kaznena prijava zbog dovođenja u opasnost života ili imovine općeopasnom radnjom ili djelom. Ove godine zabilježena su četiri slučaja napada pasa, dok su lani podnesene 32 prekršajne prijave.