Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

O Vigensovom projektu i na sjednici ninskg Gradskog vijeća

Autor: Branko Božić

12.03.2010. 23:00
O Vigensovom projektu i na sjednici ninskg Gradskog vijeća

Foto: Branko BOŽIĆ



Laž je da će tamo ostati trajni nasadi. Oni će uskoro zatražiti prenamjenu tog zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko. To im je samo paravan jer im je u planu graditi turističke komplekse, golf igrališta i hipodrom, rekao je Ive Veršić, dopredsjednik ninskog Gradskog vijeća


Vijećnici ninskog Gradskog vijeća okupili su se u Gradskoj vijećnici na poziv predsjednika Davora Ćurjurića(HDZ) na prvoj ovogodišnjoj maratonskoj sjednici. Po već ustaljenoj praksi krenulo se u “zagrijavanje” s nešto lakšim temama. No, kako je sjednica odmicala, atmosfera je bivala sve užarenija i to posebno kad se krenulo s raspravom tko, zašto i pod kojim uvjetima dijeli koncesije za sadnju trajnih nasada maslina, vinove loze i smokava na zemljište uokolo ninskog prigradskog mjesta Ninski Stanovi, zbog čega se ovih dana podignula prašina.
Grad nije znao
Kako bi se o ovoj problematici vijećnici i uprava Grada Nina s gradonačelnikom Emilom Ćurkom (HDZ) i njegovim suradnicima što iscrpnije i neposrednije upoznali te se o svemu javno očitovali, na inicijativu dopredsjednika GV-a Ive Veršića (HDZ) iz Ninskih Stanova, a uz suglasnost predsjednika Ćurjurića na sjednicu su pozvani predsjednik Mjesnog odbora Ninski Stanovi Ante Matković i njegova zamjenica Ljubica Surić.
– Među nama su predstavnici Ninskih Stanova pa ćemo iz prve ruke dobiti viđenje čitave te situacije oko dodjela spornih koncesija. Moram reći da je naš cilj da se u tom prostoru napravi reda. Ali, uvjeravam vas da Vijeće te gradonačelnik i njegovi suradnici nisu bili upoznati tko i kako dobiva koncesije jer je taj posao u nadležnosti Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Mi apsolutno razumijemo ogorčenje stanovnika Ninskih Stanova jer se ovim činom ugrožava njihova egzistencija. Farma krava i ostali koji su dobili zemljište, odgovorno tvrdim, nisu imali našu potporu, rekao je predsjednik Ćurjurić.
Uzimajući riječ predsjednik MO-a Ninski Stanovi Ante Matković je na početku zamjerio gradskoj upravi i vijećnicima što se nisu očitovali na izjave Elvire Sterle, direktorice farme krava Vigens, u kojima je ona rekla da ninske gradske strukture stoje iza nje i nemaju ništa protiv davanja koncesija.
– Mi u MO i naši mještani smo zbog toga, kao i zbog ostalih njezinih izjava te drugih činjenica ogorčeni. Naš je zaključak da ovo vijeće stopira daljnje davanje u koncesiju šuma oko Ninskih Stanova te da se ispita legalnost već izdanih. Mi vam dajemo rok od pet dana da dostavite našem MO što ste poduzeli, u protivnom mi ćemo sami uzeti stvar u svoje ruke. Javni pozivi na dodjelu koncesija su bez datuma, rekao je Matković.
Odslušavši predstavnike Ninskih Stanova te nazočne vijećnike, gradonačelnik Emil Ćurko je rekao da je on u prvom redu gradonačelnik svih građana Nina i njegovih pet prigradskih mjesta.
– Ja ću i nadalje podržavati privredni subjekt kao što je farma krava Vigens, ali neću prihvatiti nikakve nelegalne poslove ako oni postoje. Prema tome, neka ovo Vijeće donese odluku koju će poštovati gradska uprava i po kojoj ćemo mi djelovati. Prije godinu i pol dana koncesije su se davale uz suglasnost lokalne uprave i samouprave, a sada se od nas više to ne traži. Mi smo za neke već slične slučajeve tražili očitovanje Vlade, ali do sada nismo dobili povratne informacije i odgovore, istaknuo je gradonačelnik Ćurko.
Dopredsjednik Ive Veršić je vijećnicima pojasnio kako i na koji način su oni došli do informacija o spornim koncesijama te rekao da ako se ostvari plan Vigensa njihovi mještani, a posebno uzgajivači stoke naći će se u getu i da će Ninski Stanovi doživjeti svojevrsnu okupaciju.
– Laž je da će tamo ostati trajni nasadi. Oni će uskoro zatražiti prenamjenu tog zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko. To im je samo paravan jer im je u planu graditi turističke komplekse, golf igrališta i hipodrom, rekao je uz ostalo Veršić.
Zahtjev Ministarstvu
Kako bi umirili mještane Ninskih Stanova te kako bi udovoljili njihovim zahtjevima vijećnici su usvojili zaključak u kojem se obvezuje gradonačelnika i njegov stručni tim da se žurno nadležnom ministarstvu, i to najdalje do ponedjeljka, uputi zahtjev da se odustane od davanja svih koncesija te da se preispita na koji način su dane već postojeće. Također je rečeno da ako bude trebalo, da se po ovom pitanju u idućim danima sazove i izvanredna sjednica Gradskog vijeća.
Vijeće je također raspravljalo o zahtjevu MO Grbe da se Zadarskoj nadbiskupiji ustupi čestica od 800 metara četvornih gradskog zemljišta u Grbama za izgradnju manjeg crkvenog objekta. Pored ovoga govorilo se i o potrebi gradnje crkve u Ninskim Stanovima i završetku gradnje crkve u Žeravi. Vijeće je donijelo odluku da se obave razgovori s ninskim crkvenim vlastima i župnikom Šimom Kevrićem te da se pokuša dogovoriti da crkva Gradu ustupi 800 metara četvornih svog zemljišta uz Baroknu kuću u Ninu, a da će zauzvrat Grad dati zemljišta za podizanje crkava u Grbama i Ninskim Stanovima.
Usvojeno je više odluka te izmjena i dopuna. Tako je prihvaćen obračun proračuna Grada Nina za 2009. godinu po kojemu je od planiranih 20,3 milijuna kuna lani ostvareno 15,8 milijuna ili 78,3 posto. Prošlo je i izvješće o programu održavanja komunalne infrastrukture za lanjsku godinu u iznosu od 5,1 milijun kuna kao i izvješće o gradnji objekata u 2009. godini u iznosu od 3,7 milijuna kuna.
Zeleno svjetlo dobila je nova odluka o komunalnom doprinosu po kojoj će ubuduće za objekte do dvije stambene jedinice u naseljima prve zone Nin, Zaton i Grbe po metru kubnom površine trebati izdvojiti 40 kuna, a u naseljima druge zone Ninski Stanovi, Poljica Brig i Žerava 30 kuna. Za objekte više od dvije stambene jedinice za apartmane, sobe, hotele i slično u Ninu, Zatonu i Grbama trebat će se platiti 120, odnosno 100 kuna u drugoj zoni. Za poslovne objekte znatno je smanjen iznos i u mjestima prve zone plaćat će se 50, a u drugoj zoni 40 kuna.
Što se, pak, tiče komunalne naknade odlučeno je da se za građevinsko zemljište manje od 500 metara četvornih neće plaćati komunalne naknada dok će, primjerice, za zemljište od 5.000 metara četvornih, po novome godišnje trebati platiti 250 kuna.
Kako bi potaknuli vlasnike oko 3.000 nelegaliziranih objekata na legalizaciju, Vijeće je usvojilo odluku da se s legalizacijom tih građevina treba završiti najdalje do kraja 2012. godine.
Usvojen je zahtjev Udruge građana i vlasnika obiteljskih kuća i kuća za odmor “Ninske Vodice” po kojem su u Ninskim Vodicama tri nove ulice dobile nazive Varaždinska, Petrinjska i Uska ulica.
Na kraju je Vijeće razriješilo stare članove Upravnog vijeća Dječjeg vrtića “Morska vila” Jozu Mustaća i Irenu Oltran te je na njihova mjesta izabralo Kristinu Glavan i Mirjanu Knežević.