Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Utrka Kosor i Milanovića za potpis na ugovor s EU

12.03.2011. 23:00
Utrka Kosor i Milanovića za  potpis na ugovor s EU


Oporba nudi mir Vladi do kraja lipnja pod uvjetom da tada utvrde datum izbora


Kako sada stvari  stoje, teško da će predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka  Kosor i šef Kukuriku koalicije  Zoran Milanović tako skoro  uspostaviti dijalog oko datuma izbora i završetka pregovora s EU, koji je pokušao  potaknuti šef države Ivo Josipović sazivajući konzultacije  stranaka na Pantovčaku. Iako  su HDZ i SDP sada nešto bliži  zajedničkoj poziciji o izborima nego ranije, jer je SDP ne  inzistira na izborima odmah,  a HDZ pristaje održati prvo  izbore pa referendum o EU,  problem postaje – mjesto sastanka.
Netko mora popustiti
Od razgovora ništa ako jedno od njih uskoro ne popusti  u natezanju tko će kome prije  preći preko Markovog trga:  Kosor zove Milanovića u Banske dvore, na Markov trg 2, a  on odbija sastanak prije nego  li se ona pojavi u Saboru, na  Markovom trgu 6.
–  Koliko se sjećam premijerka još nije došla u Sabor –  ironično je poručio jučer Milanović u Koprivnici odgovarajući na pitanje namjerava li  se odazvati novom sastanku  koji će uskoro sazvati premijerka Kosor.
– Predsjednik Josipović konzultacije je sazvao u najboljoj  namjeri. Nažalost bez rezultata. Mi itekako podupiremo  hrvatski put u Europu, zato ne  ucjenjujemo i ne tražimo izbore istog trena. Vladajućima  dajemo prostora da donesu  razumnu odluku kada će biti  izbori – kazao je  Milanović.  Pozicija Kukuriku oporbe je  jasna: Vlada ima mira do lipnja, a nakon toga treba raspisati izbore u najskorijem roku, bez obzira na to uspiju li  HDZ-ovci ili ne završiti pregovore.
Vodeće HDZ-ovce upravo  to brine: zasada Vlada još nema sigurna jamstva da će pregovori biti završeni u lipnju, pa  postoji uvijek otvorena mogućnost da se zatvaranje 23.  poglavlja odgodi za listopad.  Takav scenarij dao bi prostora  opoziciji da ih proziva za fijasko i na europskom planu, te  da traži njihov odlazak – odmah. Smjena Vlade prije završetka pregovora, smatraju u  vladajućim krugovima, značila  bi višemjesečno odgodu konačnog zaključenja pristupnih  pregovora.
Sporne zasluge
Iz HDZ-a stoga ne žele još  pristati na jesenjske izbore  dok ne vide hoće li pregovori  biti gotovi u lipnju ili će se  odvući za rujan.
– Smatram da je dobro da se  svi relevantni politički čimbenici u državi dogovore da Vlada dobije potporu i stabilnost  da završi pregovore s EU, a da  se izbore zajamči do kraja godine. Inzistiranje na izborima  prije završetka pregovora vodi  nas u veliku neizvjesnost, jer je  sasvim sigurno da EU neće  zaključivati pregovore sa tehničkom vladom – objašnjava  ministar vanjskih poslova  Gordan Jandroković.
Dogovor će biti teško postići  jer premijerka i šef oporbe  žele biti ti koji će staviti svoj  potpis na povijesni Ugovor o  pristupanju Hrvatske EU.
– Smatram da Jadranka Kosor zaslužuje potpisati taj ugovor iz više razloga: deblokirala  je pregovore u ključnom trenutku unatoč opstrukcijama iz  oporbe. I predsjednik Josipović bio je protiv tog sporazuma. Ali gospođa Kosor ga je  ipak potpisala i odblokirala  pregovore. Uloga SDP-a bila  je negativna i oko brodogradnje, oko ulaska u NATO i  borbi protiv korupcije, jer su  tražili smjenu Bajića – objašnjava Jandroković.
U SDP-u to ne priznaju. “Mi  smo stvorili savez za Europu,  odnosno okvir za ono što je  Savez bio! Jasno je koja je politika SDP-a i što smo napravili  za EU”, kazao je Milanović.
Pupovac: Svima je  dijalog u interesu
Na dijalogu će inzistirati i  koalicijski partneri HDZ-a iz  redova nacionalnih manjina,  između ostalih SDSS.
– Zadnji ozbiljni razgovori  između oporbe i vladajućih  vođeni su oko ustavnih promjena i otvaranje dijaloga bilo bi  u interesu svih. Lideri opozicije trebaju razmišljati da će  možda sutra oni biti vlast i da  će morati donositi teške i bolne odluke za koju će im trebati  šira podrška i potpora njihove  oporbe, smatra zastupnik  SDSS-a Milorad Pupovac.