Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Glaukom može dovesti do sljepoće

12.03.2012. 23:00
Glaukom može dovesti do sljepoće


Glaukom je prozvan tihim kradljivcem vida jer ne boli i simptomi se dugo ne osjećaju, a posljedice koje nastanu su trajne. Mogu dovesti i do sljepoće. Liječenje glaukoma je doživotno, a dio lijekova nije na listi HZZO-a, što dodatno opterećuje budžet pacijenata, rekla je dr. Kovačević


Odjel za oftalmologiju Opće bolnice Zadar jučer je započeo s obilježavanjem Svjetskog tjedna glaukoma, bolesti poznate kao “tihi kradljivac vida”.
Tjedan se obilježava pod kapom Svjetske zdravstvene organizacije i to mjerenjem očnog tlaka u seminarskoj dvorani Odjela za pedijatriju jučer i danas od 9 do 13 sati.
Liječenje doživotno
Kako je rekla dr. Suzana Kovačević, voditeljica Odjela za oftalmologiju, osim što su otvorili svoja vrata, djelatnici Opće bolnice Zadar ovih dana će obići i ustanove u kojima su osobe koje spadaju u rizičnu skupinu. Tako će se ovih dana mjeriti očni tlak u Domu za odrasle osobe “Sv. Frane”, u Udruzi dijabetičara i u Benediktinskom samostanu sv. Marije.
Jučer su se pacijenti, uz mjerenje očnog tlaka, mogli informirati o ovoj ozbiljnoj bolesti iz brošura i prezentacije.
– Zadnje četiri godine Odjel za oftalmologiju Opće bolnice Zadar obilježava Svjetski dan, to jest zadnje dvije godine, Svjetski tjedan glaukoma i mislim da smo odonda dosta napravili na osvješćivanju javnosti o ovoj bolesti. Prozvana je tihim kradljivcem vida jer ne boli i simptomi se dugo ne osjećaju, a posljedice koje nastanu su trajne. Mogu dovesti i do sljepoće. Liječenje glaukoma je doživotno, a dio lijekova nisu na listi HZZO-a, što dodatno opterećuje budžet pacijenata, rekla je dr. Kovačević.
Ne postoji registar oboljelih
Kako dodaje, ne postoji registar osoba oboljelih od glaukoma, tako da nema službenog broja oboljelih.
– U Zadarskoj županiji je od svih pregledanih osoba 4 do 5 posto oboljelih, a neki neslužbeni broj oboljelih u Hrvatskoj je 45 tisuća. Učestalost posjeta pacijenata liječniku zbog glaukoma je jednaka posjećenosti zbog astme, a o astmi se puno više zna i govori nego o glaukomu, kaže dr. Kovačević.
Mjerenje očnog tlaka, ističe dr. Kovačević, nikako nije “screening” za glaukom, on je puno širi i obuhvaća niz drugih pretraga, ali visoki očni tlak je jedna od posljedica glaukoma.
Glaukom je stanje u kojem je otežano održavanje normalnog protoka tekućine kroz oko. To je nasljedna bolest, rizična skupina su ljudi iznad 50 godina, ali i osobama starijim od 40 preporučuje se kontrola očnog tlaka svake dvije godine. Veći rizik od oboljenja imaju osobe s visokim krvnim tlakom, visokim šećerom u krvi, a ostali čimbenici rizika uključuju kratkovidnost, dugotrajno liječenje steroidima, preboljelu ozljedu ili traumu oka.