Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Gorivo će se prevoziti posebnim linijama

12.03.2012. 23:00
Gorivo će se prevoziti posebnim linijama


Jedna je mogućnost da Jadrolinija uvede posebnu liniju koja bi jednom mjesečno na otoke prevozila naftne derivate, a druga je da se s Brodoprijevozničkim i ribarskim obrtom “Dino”, koji na otoke prevozi plin, dogovori prijevoz i naftnih derivata, rekao je Katić


Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za poljoprivredu i razvoj otoka Ivica Katić, Jadrolinijin voditelj zadarskog plovnog područja Tihomir Ivanov, glavni vatrogasni zapovjednik Zadarske županije Željko Šoša i njegov zamjenik Boris Jović, načelnik Ureda za pomorski promet i traganje i spašavanje zadarske Lučke kapetanije Denis Livljanić, predstavnik Oliba Danijel Telesmanić te predsjednica Mjesnog odbora Silba Ana Lukin sastali su se jučer u Gradskoj upravi kako bi riješili problem prijevoza goriva na otoke.
Naime, zadnjih oko mjesec i pol dana gotovo je nemoguće u Jadrolinijine trajekte unijeti kanticu s gorivom. Otočani s otoka koji nemaju benzinsku crpku našli su se stoga na sto muka i problema – kako nabaviti gorivo koje im je potrebno jednako kao i svim drugim ljudima na svijetu koji koriste bilo koju vrstu motora?
Prioritet sigurnost putnika
Naime, prema zakonima i propisima unošenje goriva u brodove koji istovremeno prevoze i putnike oduvijek je bilo zabranjeno, ali su otočani prema prešutnom dogovoru s članovima posade jednako tako oduvijek u trajekte i brodove unosili gorivo – ponekad zakamuflirano u putničkim torbama, a nekad bi se kantice s gorivom po nalogu posade stavljale u prostor izvan garaže. No tu je praksu krajem siječnja prekinula anonimna dojava vatrogasnom zapovjedniku Željku Šoši koji je informaciju da se Jadrolinijinim putničkim linijama prevozi zapaljivi teret proslijedio Gradu Zadru, Grad inspekcijama, Jadroliniji i tako redom.
Rezultat svega je da je Jadrolinija postrožila kontrolu unosa tereta i otočane neugodno iznenadila zabranama unošenja benzina i nafte.
– Svi sudionici sastanka su se složili da je riječ o ozbiljnom problemu kojemu na taj način treba i pristupiti. Također smo svi stava da sigurnost putnika mora biti na prvom mjestu. Predstavnik Jadrolinije je potvrdio ono što se i pretpostavljalo, a to je da niti jedan Jadrolinijin brod ne ispunjava uvjete za istodoban prijevoz putnika i opasnih tvari. Iz toga je jasno da treba naći neko novo rješenje, rekao je Ivica Katić, izvijestivši nas da se trenutačno kao moguće rješenje nameću dvije opcije.
– Jedna je mogućnost da Jadrolinija uvede jednu posebnu liniju koja bi periodično, primjerice, jednom mjesečno na otoke prevozila naftne derivate. Što se toga tiče već sam kontaktirao tajnika HGK – Županijske komore Zadar Denisa Ikića. Od njega sam zatražio da dogovori sastanak s predstavnicima Agencije za obalni linijski promet gdje bismo vidjeli kakve su mogućnosti oko eventualnog uvođenja posebne trajektne linije. Druga mogućnost je da se s Brodoprijevozničkim i ribarskim obrtom “Dino” u vlasništvu Milivoja Končurata koji na otoke prevozi plin, dogovori  prijevoz i naftne derivate. Naime, plin se prevozi u dogovoru s otočnim zadrugama te prema Pravilniku o uvjetima i načinu subvencioniranja cijene prijevoza ukapljenog naftnog plina na otoke te postupku obračuna neostvarenih prihoda distributerima ukapljenog naftnog plina, tako da se na otocima plin kupuje po istoj cijeni kao i na kopnu, rekao je Katić, naglasivši da bi se na jednak način subvencioniralo i gorivo pa bi otočani i benzin te naftu plaćali po aktualnim cijenama.
Isti problem na svim malim otocima
Kao što smo naveli, jučerašnjem sastanku nazočila je i predsjednica Mjesnog odbora Silba Ana Lukin koja ističe da je zadovoljna onime što je čula na sastanku.
– Sastanak je bio veoma konstruktivan, problem je velik i to su svi prepoznali. Imam dojam da su svi sudionici sastanka svjesni da problem treba što prije riješiti i to na način da rješenje bude na zadovoljstvo sviju. Također sam svjesna, a vjerujem i svi otočani, da prijevoz goriva posebnim linijama neće biti isplativ, kao što nije isplativo ništa vezano uz otoke. Ali sigurno bi još puno manje isplativo bilo kada bi se nešto poduzimalo tek nakon što bi se dogodila tragedija, rekla je Lukin te navela da će se sa zadarskim rješavati i distribucija goriva na ostale hrvatske otoke.
— više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista