Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Samoća ne mora biti nužno negativna

12.03.2012. 23:00
Samoća ne mora biti nužno negativna


Povod za dolazak u starački dom najčešće je bolest osobe, gubitak osobe koja ju je štitila ili gubitak mjesta boravka. To je proces koji može dovesti do usamljenosti, no nemojte sjediti i vegetirati. Usamljenost je pasivno stanje, a pasivno stanje potiče usamljenost.
Važno krenuti dalje, čak i ako nam se ne da, poručili su danas u Domu za stare i nemoćne umirovljenicima studenti s Odjela sa Sveučilišta u Zadru vođeni prof. Natašom Šimić koji su tamo pristigli u sklopu manifestacije Tjedan mozga.
– Samoća ne mora biti nužno negativna. Može se iskoristiti za anonimnost, kreativnost, intimnost, za riješenje problema, spiritualnost… No, ako je osoba previše sama može osjećati tugu, nemir, te samokritičnost koja može dovesti do niskog samopoštovanja što može dovesti do depresije, upozorili su studenti, dodajući kako umirovljenici nisu jedini koji se tako osjećaju. Osamljenost osjeća čak 25 posto ljudi.
Uz praktične načine kako pobijediti osamljenost studenti su putem različitih priča i „power point” prezentacija pružili i neke savjete kako poboljšati pamćenje čije opadanje u odmakoj dobi je uobičajena stvar. Ukoliko nešto žele zapamtiti, starije osobe trebale bi taj podatak dobiti u pismenom obliku, jer način pamćenja kod starijih ljudi je drugačiji pa tako oni memoriraju samo one podatke za koje procjene da su im bitni, pojašnjeno je na predavanju.
Zato, kada žele nešto upamtiti potrebno je usmjeriti pažnju na to, ali i raspravljati o tome kasnije sa svojim prijateljima objasnili su studenti, navodeći pritom i praktične tehnike, poput ponavljanja, ali i ništa manje značajne elaboracije te i korištenja naučenih podataka.