Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sigurnija struja Ninu, Privlaci, Sabunikama i Viru

12.03.2012. 23:00
Sigurnija struja Ninu, Privlaci,  Sabunikama i Viru


Osim što će se kućanstvima Nina, Privlake, Sabunika i otoka Vira ubuduće osigurati desetljećima iščekivana uredna isporuka električne energije, na potezu ninskih Klanica uklonit će se dotrajali drveni elektrostupovi i nadzemni kablovi


U sklopu projekta daljnje elektrifikacije šireg ninskog područja ovih je dana nastavljeno podzemno kabliranje na trasi dugačkoj devet kilometara i to počevši od 110 kW trafostanice kod Nina u smjeru Privlake i završno do otoka Vira.
Radovi kojima je investitor Hrvatska elektroprivreda – Distribucijsko područje Elektra Zadar povjereni su ražanačkoj privatnoj građevinskoj tvrtki M. Zubčić d.o.o specijaliziranoj za ovaj vid poslova. Tako mehanizacija i ljudi navedene tvrtke upravo izvode radove u ninskoj gradskoj četvrti Klanice uz rub trase državne ceste D 306 u smjeru Privlake gdje se ispod zemlje polažu četiri snopa niskonaponskih kabela.
Ovim potezom, osim što će se kućanstvima Nina, Privlake, Sabunika i otoka Vira ubuduće osigurati desetljećima iščekivana uredna isporuka električne energije, na potezu ninskih Klanica uklonit će se dotrajali drveni elektrostupovi i nadzemni kablovi te će se na njihovo mjesto postaviti nova primjerena rasvjeta.
Kako nam je na terenu rekao dipl. inž. Ratko Čuraković koji inače obavlja stručni nadzor nad navedenim poslovima, pod zemlju se polažu također i kabeli kojima će se u skoroj budućnosti opskrbljivati strujom RTC Ninsko blato čija bi gradnja trebala krenuti uskoro.
Kad za koji dan počne isporuka struje za Privlaku, visokonaponski zračni vod kojim se napajalo ovo mjesto do sada strujom stavit će se izvan upotrebe. Na njemu su upravo zbog dotrajalosti i posolica nastajali kvarovi uslijed čega je posebno u zimskim mjesecima te je za grmljavinskih nevremena znalo nestajati struje u Privlaci.
Zbog navedenih radova promet kroz ninske Klanice državnom cestom D306 između Nina i Privlake u dužini od 900 metara odvija se otežano i s prekidima uz maksimalnu brzinu od deset kilometara na sat, a sve uz propisno postavljenu upozoravajuću prometnu signalizaciju.
Završetak ovih radova značit će i svojevrsnu modernizaciju elektromreže, a najvažnije je da stanovnici šireg ninskog područja više neće morati strahovati da će uslijed nevremena ostati bez električne energije.