Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Industrijsko i starinsko

Autor: Ante Kolega

12.03.2013. 23:00


Urednik priloga Plodovi zemlje i mora sugerira da bi valjalo razjasniti pojam industrijskog poljodjelstva.
E, pa to je suvremena, intenzivna poljodjelska proizvodnja, koju možemo razlikovati od starinskog poljodjelstva, koje je blisko ekološkom ili okolišnom poljodjelstvu.
Industrijsko poljodjelstvo služi se ekonomikom razmjera, organizira se na velikim površinama, na dobro uređenim tablama s natapnim sustavom, mehanizacijom velikog prohoda i cjelovitom pesticidnom zaštitom biljne proizvodnje.
Industrijskom poljodjelstvu nije tuđa niti uporaba genetički preinačenih domaćih životinja i bilja.
Uporaba oštrih pesticida, kemijskih čimbenika rasta, hormona i vitamina u proizvodnji mesa.
Zbog intenzivnog korištenja, velike teškoće ovog poljodjelstva su rušenje strukture i gubitak plodnosti tala.
Također, zbog golemog otpada i polucije, što stvara velika poljodjelska proizvodnja, gotovo je nemoguće održati proizvodnju na određenoj razini.
Industrijski organizirano poljodjelstvo uvijek je gladno tala. Stalno rušeći šume, ostvaruje vlastite čimbenike rasta i profita, uništavajući kisik i život na zemlji.
Hrvatsko poljodjelstvo, sitne je vlasničke strukture i proizvodnje u okviru obiteljskih gospodarstva, održivo je i nemoguće ga je potrošiti. Ono se razvija u prirodnim okvirima, vodeći računa o okolišnim čimbenicima.
Razbiti, a ne uvažavati hrvatske posebnosti poljodjelske strukture, značilo bi uništiti nacionalne poveznice njezine opstojnosti.
Zato ljubomorno čuvajmo vlastito ulje i vino, domaće sime i sadnice našeg žita, povrća, voća, izvorne pasmine domaćih životinja. Sve tajne starinske proizvodnje i prerade, jer to je uvjet našeg opstanka i života.
Vaš Bage