Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Iz “Leda” iscurio amonijak

Autor: Vanja Vesić

12.03.2013. 23:00
Iz “Leda” iscurio amonijak

Foto: PIXSELL



Ozlijeđenih nije bilo ni u tvornici ni izvan nje, a navodno se alarm u tvornici oglasio još u 5,45 sati


Zbog kvara na ventilu u zagrebačkoj Tvornici sladoleda Ledo jučer ujutro došlo je do nekontroliranog ispuštanja amonijaka, a radnici su morali biti evakuirani. Iz Gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, priopćili su kako nema opasnosti za ljude i okoliš nakon što se u četvrti Žitnjak počeo osjećati teški smrad. Ozlijeđenih nije bilo ni u tvornici ni izvan nje, a navodno se alarm u tvornici oglasio još u 5, 45 sati.
– Prema dojavi iz centra 112, u 7,40 sati, u pogonu tvornice Ledo d.d. dogodio se akcident ispuštanja amonijaka zbog kvara na ventilu. Nadležne službe Leda su obavijestile centar 112 i inspektora za zaštitu okoliša. Ledo je zatvorio ventil, a sanacija je u tijeku, navodi se u priopćenju Ureda.
Vatrogasci su na teren izašli s više vozila i to akcidentnim, navalnim, tehničkim i zapovjednim kolima. Na mjestu događaja bili su djelatnici policije i Hitne medicinska pomoć te dežurni službenici tog Ureda.
Iz Tvornice Ledo priopćili su kako je u jutarnjim satima u proizvodnom pogonu nestalo električne energije pa su se uključili sigurnosni ventili na rashladnom postrojenju. Automatski se uključio i sustav za apsorpciju, tako da nije došlo do značajnijeg širenja neugodnog mirisa – objasnio je svoje viđenje akcidenta predsjednik uprave Leda Tomislav Kitonić.