Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nijemci žele poslove u modernizaciji HŽ-a

Autor: Branko Podgornik

12.03.2013. 23:00
Nijemci žele poslove u modernizaciji HŽ-a

Foto: PIXELL



Ulazak Hrvatske 1. srpnja bit će dan sreće za EU kojoj su potrebne dobre, pozitivne vijesti, izjavio je jučer njemački vicekancelar i ministar gospodarstva Phillipp Rösler koji je u sklopu dvodnevnog posjeta našoj zemlji sudjelovao na hrvatsko-njemačkom gospodarskom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori.
– Hrvatska treba postati konkurentnija i privlačnija za investitore, nastaviti borbu protiv korupcije i stvoriti bolju perspektivu za mladu generaciju, poručio je na konferenciji za novinare. Rösler je o tome u ponedjeljak razgovarao s predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem, potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem te ministrima Ivanom Vrdoljakom i Gordanom Marasom.
Prema neslužbenim izvorima, Rösler je došao razgovarati o zajedničkim njemačko-hrvatskim projektima, među kojima se ističe suradnja Siemensa i Končara u proizvodnji vlakova za HŽ, u sklopu njihove modernizacije. Siemens i Končar navodno žele u posao uključiti i “Đuru Đakovića”, a ako bi se projekt pokazao uspješnim, tvrtke bi mogle nastaviti proizvodnju za treća tržišta. Nijemci hoće transparentne javne natječaje u Hrvatskoj, jer očekuju poslove na projektima koji će se financirati novcem iz europskih fondova. Röslera je zanimalo hoće li hrvatski projekt objedinjavanja svjetlovodne infrastrukture naškoditi interesima HT-a, koji je u njemačkom vlasništvu, ali Grčić ga je uvjeravao da je projekt u interesu svih pružatelja komunikacijskih usluga.