Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Strani studenti preko Maraschina upoznaju Zadar

Autor: Vanja Mirčeta

12.03.2013. 23:00
Strani studenti preko Maraschina upoznaju Zadar

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Aktivnim sudjelovanjem u ovoj radionici i stjecanjem ove rijetke vještine izrade tradicijskog predmeta postajete promotori hrvatske tradicijske kulture i običaja u Europi i svijetu, kazao je muzejski pedagog, Branislav Jelenić okupljenim studentima


Tradicionalno, drugu godinu za redom u prizemlju Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar, u prostorijama Gradske straže počela je trodnevna radionica pletenja boca za liker Maraschino. Radionicu pohađaju inozemni studenti koji semestar ili akademsku godinu provode na Sveučilištu u Zadru. Kako bi se inozemni studenti osjećali dobrodošli, što bolje upoznali Zadar i prilagodili novom socijalno-kulturnom okruženju, osnovana je studentska volonterska organizacija ESN Zadar (Internacional Erasmus Student Network) na Sveučilištu u Zadru s ciljem pomaganja u njihovu snalaženju. U fokusu ovih aktivnosti iskazan je poseban interes za upoznavanje kulturne baštine i tradicijske kulture grada Zadra i Zadarske županije. Po zahtjevu organizatora prva ovakva manifestacija upravo je radionica tradicijskog načina pletenja boca za poznati liker Maraschino. Radionicu u organizaciji Pedagoške službe i Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar, ESN Zadar i Maraske d.d. Zadar, pohađa 15 stranih studenata koji dolaze iz Španjolske, Poljske, Češke, Latvije, Litva, Slovenije i Njemačke.
Tvornica Maraska svojim djelovanjem stvarala je i pisala povijest grada Zadra, njegujući unikatan brand i proizvodeći likere i voćne sokove koji su poznati diljem svijeta.
Radionica se održava od 18 do 20 sati Voditeljica radionice kao i one prve, protekle godine je djelatnica zadarske Maraske, Igorka Rak, jedna od pletačica Maraschina opletenog.