Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Tajna tunela je turistička

Autor: Anamarija Bilan

12.03.2013. 23:00
Tajna tunela je turistička

Foto: Marin GOSPIĆ



Daljnjim otkapanjem i uređenjem otkrit će se prava funkcija ovog prostora. Naime, na kraju tunela, otkrivena je i otkopana omanja prostorija koja bi mogla imati turističku namjenu


U bedemima Perivoja kraljice Jelene Madijevke ovih dana radnici Nasada kopaju tunel koji vodi iz perivoja do otvora u bedemima koji gledaju na parkiralište u Foši.
Budući da je Perivoj prvotno izgrađen kao najveći bastion zadarske utvrde, pretpostavlja se da je veliki otvor u bedemu služio kao mjesto za top, odakle se vodila obrana grada. Ipak, daljnjim otkapanjem i uređenjem otkrit će se prava funkcija ovog prostora. Naime, na kraju tunela, je otkrivena i otkopana omanja prostorija koja bi mogla imati turističku namjenu.
Ovih dana radnici Nasada u perivoju su odradili radove rezidbe živice, okopavanja, čišćenja te niz novih sadnji.
 – Radi se na pripremi za nadolazeće proljetne dane kako bi u proljeće u perivoju provodilo što više posjetitelja. Osim redovitog održavanja u Perivoju kraljice Jelene Nasadi izvode i radove postavljanja automatskog navodnjavanja i to za cijeli rubni dio koji se nalazi uz ogradni zid. Postavljena su dva rasvjetna stupa, također te se u ovoj godini postavljaju još nova dva i to na dijelu koji vodi prema Foši. Rasvjetni stupovi će osvijetliti mračne dijelove perivoja pri čemu će perivoj postati sigurna, večernja “destinacija” brojnim gostima, stoji na internetskoj stranici Nasada gdje ističu kako Perivoj kraljice Jelene krije još brojna bogata iznenađenja.
 – Sasvim je sigurna budućnost perivoja kao jedne od najatraktivnijih turističkih odredišta u centru grada, a što je nekad i bila, zaključuju iz Nasada.