Brena, Meri i Beti koja nije pjevala

Slika korisnika admin
„REPKA" JE NA OKUPU

Moram priznati da mi se ovaj način izražavanja jako dopada. Na RTL-ovim smo Večernim vjestima prošli tjedan na ekranu imali priliku pročitati važnu vijest da je, povodom pripremne nogometne utakmice, naša „repka" na okupu. Kakvo je to izražavanje u središnjoj informativnoj emisiji jedne od nacionalnih televizija, meni nikako nije jasno. Kakav je to izraz „repka"? Što to znači? Mogli su onda nastaviti u tom stilu i reći kako je toga dana jedan od igrača imao „roćkas" i da su zbog toga svi igrači zajedno otišli na „slatkač". Zanimljivo je takvo izražavanje i želja za skraćivnjem dugih i kompliciranih riječi pa bi tako ubuduće mogli početi gutati suvišne samoglasnike, a što mnogi ne bi ni primijetili već bismo se osjećali nekako domaćinski. Možda sam ja zatucani, konzervativni, čangrizavi gnjavator, ali meni je to neumjesno i vulgarno.

PREVIŠE GLEDANJA AMERIČKIH FILMOVA

U Zagrebu, odnosno Đurđevcu, ovih se dana odvijala, kako kažu na RTL-u, prava talačka kriza. Tip je krenuo u neku sitnu krađu pa ga zaštitar napao, pa on pobjegao kući, pa malo pucao pištoljem i na kraju oteo susjedu, ni krivu ni dužnu. Poslje se predao bez dodatnih žrtava, ako zanemarimo da će ta žena sigurno do kraja života osjećati posljedice ovog "malog" izleta sa svojim susjedom. Poslije se pokazalo da je dotični otmičar već bio u zatvoru dok je boravio u Njemačkoj, ali to je već druga stvar koja mene ne zanima.

Ustvari, ono što je meni zanimljivo, to je činjenica da cijela stvar frapantno sliči na scene iz američkih filmova u kojima simpatični (ili oni drugi) nestašni mangupi malo bježe pred policijom, malo se zezaju i rade slične zafrkancije. Najbolje je to što je ova cijela priča navodno počela zbog krađe dva sapuna. Lijepo je što je higijena toliko važna, ali je zanimljivo pretpostaviti što bi bilo da je ukrao nešto vrjednije poput pršuta ili zlatnog sata, poput onog kakvog je nosio Sanader. Što bi tek tada oteo otmičar? Autobus pun turista?

DAMIN GAMBIT - MERI I BRENA, ZANIMLJIVA KOMBINACIJA

Moram priznati da mi ponekad nije mrsko pogledati Gojaničin „Damin gambit", osobito ako je gošća iz svijeta glazbe, tako da sam prilično oduševljeno popratio gostovanja Jadranke Stojaković i Radojke Šverko. Ovaj joj je put u goste došla Fahreta Jarić, u narodu poznata kao „Lepa Brena". Moram priznati da je nikada nisam slušao kako pjeva, osim jednom, kada sam bio u vojsci u noćnom dežurstvu i kada mi je jedan Bosanac ostavio punu kutiju kaseta „narodne" muzike, a među kojima je Brenin drugi ili treći album zauzimao posebno počasno mjesto. Te sam teške zimske noći slušao taj uradak na kojem je dio materijala napravio Kornelije Kovač, tako da to i nije bio ortodoksni narodnjak, ali mi je to, sve u svemu, bilo bezveze. Muzika jednostavna (ali donekle melodična), tekstovi glupi i naivni, a cijelu je stvar donekle držala njena uredna interpretacija.

Ustvari, Brena mi je uvijek bila zanimljiva isključivo kao sociološko-medijski fenomen, a njenu sam muziku smatrao običnim šundom, što mislim i za ogromnu većinu „novokomponovane" narodne glazbe. S druge strane, zanimljivo ju je slušati kad priča, jer je samosvojna i inteligentna pa tako i ovom prilikom. Ipak pravi šok je za mene bila završna pjesma u kojoj joj se za klavirom pridružila, ni manje ni više nego velika Meri Cetinić s kojom je zajedno izvela standard „Samo simpatija" grupe „More". Bilo je očigledno da je sve to „ad hoc", da su se malo pogledavale i zastajkivale, ali sve u svemu bilo ih je užitak pogledati i poslušati. Doduše, u jednom im se trenutku prijeteći približila i domaćica „Beti", ali srećom, nije zapjevala, ili je to izvela dovoljno tiho da ih ne omete. Vrlo raritetno i vrlo zanimljivo. A sada još da u sljedećoj emisiji ugosti i Meri, i mojoj sreći ne bi bilo kraja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno