Priznanja maslinarima, uljarima, novinarima, zadrugarima i Zadarskoj županiji

Slika korisnika admin
PRIZNANJE "JOŠKO NISKOTA" - Vinko Vrsaljko, uzorni maslinar iz Nadina

Ni jedna međunarodna manifestacija maslinara i uljara ne prođe, a da zadarski maslinari i uljari te istaknuti pojedinci i institucije ne dobiju pregršt važnih nagrada i priznanja. Repriza će uslijediti i danas na domaćem terenu u Zadru gdje počinje Noćnjak 2014. Tako će vlasnik prve ravnokotarske uljare Željko Vrsaljko iz Nadina dobiti međunarodno priznanje "Cavaliere Olio d'Oliva", njegov sumještanin Vinko Vrsaljko dobit će priznanje "Joško Niskota" kao uzorni maslinar, Poljoprivredna zadruga Maslina i vino iz Polače dobiva priznanje za najbolju uljarsku zadrugu u 2013. godini, urednik priloga Plodovi zemlje i mora Nedjeljko Jusup nagradu Zlatno pero Noćnjaka, te Zadarska županija Zlatnu amforu Noćnjaka.

U obrazloženju zašto je Željko Vrsaljko dobio priznanje stoji da vlasnik uljare u Nadinu, jednog od tehnološki najsuvremenijih pogona za preradu maslina, prerađuje masline s područja Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije. Mnogi maslinari okitili su se nagradama za ekstra djevičanska maslinova ulja prerađena upravo u uljari Nadin, što nije samo rezultat modernih strojeva, već stručnosti i požrtvovnosti Željka Vrsaljka. Po nagradama uljara Nadin spada u najuspješnije uljare, a dala je posebni poticaj podizanju kvalitete maslinovog ulja na širem području Benkovca, gdje je maslinarstvo doživjelo neviđeni razvoj. Mi ćemo još dodati da je iz njegove uljare izašlo jedanaest šampionskih ulja, kako je prebrojao poznati zadarski maslinar Marin Matešić.

- Ovo je jedno vrijedno priznanje i čast mi je da je netko primijetio moj trud van Zadarske županije, kaže Vrsaljko.

Njegov sumještanin Vinko Vrsaljko nastavio je obiteljsku tradiciju uzgoja maslina. Posebno je angažiran na revitalizaciji starih maslina u čemu je postigao zavidne rezultate. Masline njeguje, obrađuje i bere strogo po uputama struke, pa nije čudno da je vrlo brzo postigao visoku razinu kvalitete svog maslinovog ulja. Formirao je vlastitu robnu marku maslinovog ulja nazvavši je po svojoj kćeri "Lucija". Do 1986. godine masline je pazio njegov pokojni otac. Nakon završetka Domovinskog rata u rodnom selu bilo je petnaest spaljenih obiteljskih maslina. Danas ima još 200 mladih maslina domaćih sorti. Jezgru obiteljskog maslinarstva čine prvih petnaest maslina koje imaju svoju priču.

- Njih sam 1998. godine popilao, pomladio i lani sam na njima ubrao 2.400 kilograma, kaže Vinko Vrsaljko.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno