Priča o povijesti Škole košarke Zadar

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Ako uđete u dvoranu Krešimira Ćosića sa tzv. "vip" strane, gdje je smješten kafić, nećete više naići na "prazan" zid. Naime, otprije nekoliko dana tamo je postavljena vitrina, u kojoj su izloženi trofeji i fotografije kroz povijest škole košarke Zadar pa se mnogi prolaznici zaustavljaju i pronalaze sebe ili nekog poznatog.

- Još smo u završnoj fazi, jer ćemo dopuniti neke stvari sa tekstualnim dijelom, te fotografijama prvih trenera i razreda u školi košarke, a to su vrlo zanimljiva imena u gradskom životu - kaže Umberto Piasevoli.

Prvi direktor škole bio je pok. dr. Božo Nado Zdrilić, program rada napravili su Giuseppe Pino Giergia i pok. prof. Leonardo Bajlo, a provodili su ga treneri prof. Lucijan Valčić, prof. Marijan Klanac, prof. Vinko Ivanišević, te prof. Božo i Vera Bezić.

- Mana tih vremena je što nije bilo turnira, nego smo igrali uglavnom nedjeljom između sebe. Ipak, posebna je draž bila što su neki od nas imali čast igrati predigru seniorskim utakmicama, a pošto je Zadar u to vrijeme pratilo četiri-pet tisuća gledatelja, to su bili posebni užici - prisjeća se Piasevoli, danas trener u Školi košarke Zadar, a nekada jedan od osnivača Škole košarke Prvi koš, koja se kasnije ujedinila sa Zadrom.

- Pravi turniri, a time i ovi trofeji počinju 1994. i 1995. godine. Unutra je oko 300 pehara sa raznih domaćih i inozemnih turnira, iz Italije, Slovenije i Francuske. Uspjeli smo skupiti i velik broj fotografija i mislim da im je sigurno bolje mjesto ovdje, nego gdje su bili do sada, u kutijama u nekakvom skladištu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno