Nadbiskup Puljić uz početak slavlja otvorio obnovljenu ninsku ulicu

Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ
Nadbiskup Puljić i gradonačelnik Ćurko zajedno su presjekli vrpcu na obnovljenoj gradskoj ulici

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić jučer je u prigodi otvorenja Godine Gospe od Zečeva, te spomena 500. obljetnice početka štovanja Gospe od Zečeva i njezinog ukazanja 1516. godine udovici Jeleni Grubišić na obližnjem otočiću Zečevo, posjetio starohrvatski kraljevski grad Nin, jedno od najstarijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. U župnoj crkvi sv. Anselma, nekadašnjoj katedrali, nadbiskup je predvodio euharistijsko slavlje, uz koncelebraciju don Bože Barišića, don Rolanda Jelića te bogoslova Ivana Jordana.

Iskažimo milosrđe

Među brojnim vjernicima i štovateljima lika i djela Majke Božje Gospe od Zečeva iz Nina, Ninskih Stanova i Grba misnom slavlju nazočili su i čelnici grada Nina predvođeni gradonačelnikom Emilom Ćurkom.

- Na ovu petu korizmenu nedjelju Isus nas danas uz ostalo potiče da budemo milosrdni. Godina je milosrđa i mi smo sigurni kako je Bog prema nama bio, jest i ostaje milosrdan. S tom odvažnošću, iako smo slabi i grješni, mi se usuđujemo prići Stolu Gospodnjem, doći u njegovu crkvu moliti, pjevati i euharistiju slaviti jer znamo da je njegovo srce milosrdno. Papa Franjo je upravo na tom tragu proglasio ovu godinu godinom milosrđa. Neka stoga ova godina braćo i sestre u ovom našem drevnom starohrvatskom gradu Ninu bude godina Božje milosti, njegovog zauzimanja za svih nas, uz obilatu pomoć njegove majke Gospe od Zečeva, koju nam je umirući na križu ostavio kao majku svoju i majku našu, rekao je uz ostalo u nadahnutoj propovijedi nadbiskup Puljić.

Blagoslov ulice

Svečano euharistijsko slavlje izvođenjem crkvenih napjeva uveličali su članovi mješovitog katedralnog župnog zbora "Sv. Marcela" pod ravnanjem časne sestre Krešimire Zanki. Na kraju misnog slavlja nadbiskup je gradonačelniku Emilu Ćurku te domaćem župniku don Boži Barišiću uručio knjige koje riječju i slikom obrađuju tematiku ukazanja Gospe od Zečeva i njezino štovanje kroz dugu petstoljetnu povijest na ovim prostorima.

Nakon misnog slavlja mons. Puljić se uputio prema obnovljenoj i kamenom opločanoj obližnjoj ulici Gospe od Zečeva koja povezuje povijesni Trg Kneza Višeslava i župnu crkvu sv. Anselma s Gospinim mulom. U nazočnosti brojnog okupljenog ninskog puka, nadbiskup je blagoslovio ulicu, njezine graditelje i sve koji će se njom ubuduće služiti, te ju potom zajedno s gradonačelnikom Ćurkom, presijecanjem vrpce, pustio u promet. Sa zvonika župne crkve na kraju je spušten barjak u čast Gospi od Zečeva.

Vrhunac proslave 500. obljetnice ukazanja Gospe na Zečevu bit će u ponedjeljak 2. svibnja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno