FOTOGALERIJA: Žuti mrav se vratio morskim dubinama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
GLAVATA ŽELVA BRZO SE OPORAVILA
Morsku kornjaču tešku oko pet kilograma, oklopa dugog 27, a širokog 20 centimetara, prema čemu se procijenjuje da je stara oko 2 do 3 godine, pronašli su ribari sa Silbe u subotu. Pokupili su je mrežom loveći plavu ribu te su ju, ni ne znajući da je na brodu, u "bajama" s ribom dopremili u pogon za preradu u Poličniku
Vedran SITNICA
Želvu su pronašli ribari sa Silbe

Žuti mrav brzinom munje zaplivao je jučer iz ruku veterinara dr. Marina Mirčete u more kod Puntamike. Radi se, naravno, o ugroženoj i strogo zaštićenoj vrsti, glavatoj želvi, za čije je preuzimanje i brigu na zadarskom području zadužen veterinar dr. Mirčeta iz Veterinarske stanice Puntamika.

Morsku kornjaču tešku oko pet kilograma, oklopa dugog 27, a širokog 20 centimetara, prema čemu se procijenjuje da je stara oko 2 do 3 godine, pronašli su ribari sa Silbe u subotu. Pokupili su je mrežom loveći plavu ribu te su ju, ni ne znajući da je na brodu, u "bajama" s ribom dopremili u pogon za preradu u Poličniku. Kako se u "baje" stavlja led da bi se očuvala riba, želva je bila malo ošamućena, no čim je izišla na suho i toplo, pokazalo se da je vrlo živahna i u dobrom stanju. Silbljanski ribari, osviješteni i upoznati s postupkom kad se pronađe ozlijeđena ili zaštićena morska životinja, o svom ulovu odmah su obavijestili dr. Mirčetu koji je potom preuzeo životinju.

- Nazvali su ju Žuti mrav. Ne znam zašto ali poštujem njihov odabir imena, kaže dr. Mirčeta koji je kornjaču pregledao nakon preuzimanja i procijenio kako ju nije potrebno otpremati u Centar za oporavak morskih kornjača u Puli već da može odmah u more. Uz pomoć poznanika koji posjeduje brodicu iz D-Marine na Puntamici otisnuli su se od obale i želvu pustili u more.

- Obično par minuta plutaju na površini, ali ova ne. Žuti mrav odmah je zaplivao u dubinu. To znači da je zaista u formi i dobrog zdravlja, kaže dr. Mirčeta koji ove godine, za razliku od prošle, nije imao puno susreta s ovom zaštićenom vrstom. Lani ih je, naime, na zadarskom području pronađeno 11, a ove svega nekoliko.

Glavate želve autohtona su i danas ugrožena vrsta.

U slučaju uočavanja strogo zaštićene morske životinje životinje, potrebno je nazvati Centar 112. Oni potom obavještavaju veterinare koji znaju pristupiti tim životinjama, a tu je i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP) kojoj je sukladno Zakonu o zaštiti prirode svaka osoba dužna prijaviti slučajno uhvaćene i/ili usmrćene strogo zaštićene životinje u roku 24 sata i to po Protokolu u sklopu Sustava za dojavu i praćenje uhvaćenih, usmrćenih, ozlijeđenih i bolesnih strogo zaštićenih životinja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)