Otrov primjećen na nekoliko gradskih lokacija

Slika korisnika valentinam
UPOZORENJE VLASNICIMA KUĆNIH LJUBIMACA
Otrov je viđen na Stanovima, oko Molatske ulice i nogometnog stadiona, u kampu Borik, kod trgovačkog centra Supernova i na području Bokanjca gdje je, kako piše nekoliko stanovnika iz tog dijela grada, nastradalo nekoliko mačaka
Zvonko KUCELIN
Čini se kako je jedina zaštita četveronožnim dlakavcima ona koju im mogu pružiti njihovi vlasnici

Društvenom mrežom Facebook jučer se proširilo upozorenje vlasnicima kućnih ljubimaca u Zadru za oprez zbog otrova koji je bačen na nekoliko gradskih lokacija.

Otrov je viđen na Stanovima, oko Molatske ulice i nogometnog stadiona, u kampu Borik, kod trgovačkog centra Supernova i na području Bokanjca gdje je, kako piše nekoliko stanovnika iz tog dijela grada, nastradalo nekoliko mačaka.

- Bačen je otrov oko Supernove. Pripazite na djecu i ljubimce, stoji u jednoj od objava gdje se navodi i kako tamo godinama postoji hranilište za mace, njih nekoliko, koje su kastrirane, odnosno sterilizirane, pitome i nikome ne predstavljaju problem. U komentarima ispod objava savjesnih Zadrana može se pročitati baš svašta, no najviše je pitanja tko to radi, vidi li trovače itko i zašto se ne sankcioniraju. Prema zakonu koji je na snazi, člankom 205. definirano je kazneno djelo ubijanje ili mučenje životinja. Stavak 1. navodi kako će onaj "tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama", biti kažnjen kaznom zatvora do jedne godine. U stavku 2. stoji da onome tko kazneno djelo iz stavka 1. počini iz koristoljublja prijeti kazna zatvora do dvije godine. Stavak 3. predviđa kaznu zatvora do šest mjeseci za onog tko "iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme", a stavak 4. predviđa oduzimanje životinje onome tko nad njom počini kazneno djelo.

No, usprkos zakonskoj odredbi i predviđenim kaznama, svako malo pojavi se netko tko na javne površine baca otrov. Nedavno je to bio slučaj u centru grada, u Varoši na Poluotoku, gdje je danak platila pitoma maca, a sada na više gradskih lokacija.

Uzorak otrova vlasnici ljubimaca donijeli su ovih dana i u nekoliko veterinarskih ambulanti gdje je utvrđeno da se zaista radi o otrovu koji može biti koban za pse i mačke ukoliko ga konzumiraju.

S obzirom na situaciju kakva je u našem gradu, čini se kako je jedina zaštita četveronožnim dlakavcima ona koju im mogu pružiti njihovi vlasnici.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)