Pisma Paravije važna za osnutak Znanstvene knjižnice

Slika korisnika valentinam
ZADAR ČITA: IZLOŽBA U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI
Autor: 
U zbirci rukopisa Znanstvene knjižnice pohranjeno je 14 njegovih pisama koje je odaslao u Zadar od 1850. do 1856. godine u kojima je vidljiva njegova briga o iznalaženju i uređenju prostora namijenjenog smještaju njegove knjižnice
U Znanstvenoj knjižnici pohranjeno je 14 Paravijinih pisama

U sklopu manifestacije Zadar čita jučer je u ulaznom dijelu Znanstvene knjižnice Zadar otvorena izložba "Pisma Pier Alessandra Paravije Marku Crnici kao dokument važan za osnutak Znanstvene knjižnice Zadar (1850- 1857)".

U zbirci rukopisa Znanstvene knjižnice pohranjeno je 14 njegovih pisama koje je odaslao u Zadar od 1850. do 1856. godine u kojima je vidljiva njegova briga o iznalaženju i uređenju prostora namijenjenog smještaju njegove knjižnice, o izradi kataloga i kataložnih listića, potrebi odašiljanja potvrde o primitku i kopije popisa primljenih knjiga, zahvale pojedinim darovateljima, njegovim vezama s pojedinim prijateljima u Zadru, navodi Milenka Bukvić, viša knjižničarka u Znanstvenoj knjižnici Zadar autorica izložbe.

Zadru i Šibeniku

- Posebno je značajna njegova napomena da se utvrđeni duplikati knjiga koje šalje u Zadar proslijede u knjižnicu šibenskog Casina, kako bi i rodni grad roditelja njegove majke obogatio literaturom.

Budući da je on sukcesivno u Zadar brodom iz Venecije slao sanduke knjiga praćene s popisom istih, znalo se dogoditi da pošalje isti naslov u više primjeraka. Uprava zadarske knjižnice morala je duplikate izlučiti iz fonda te ih poslati u Šibenik. Tako u našim knjigama inventara u rubrici Napomene stoji rukom ispisana bilješka da je taj naslov po Paravijinoj želji poslat u Šibenik.

Poslije njegove smrti knjige su i dalje stizale u Zadar sve do 1859. godine, a za njihovo slanje bila je zadužena sestra Marietta.

Uz 14 Paravijinih pisama Crnici, sačuvana su i tri pisma Paravijine sestre Mariette Upravi Knjižnice, jedan dokument koji potvrđuje preuzimanje knjiga za Gabinetto di lettura del Casino u Šibeniku te jedan dokument koji je ispunjen na carini u Veneciji 8. svibnja 1852. a odnosi se na otpremanje 3 sanduka knjiga za Zadar na ime Marka Crnice.

Kultura pisma

Na ovoj izložbi izložit ćemo nekoliko njegovih pisama kako bi posjetitelji stekli uvid u njihov značaj ali i u kulturu pisanja pisama onoga vremena. Ta kultura je u 21. stoljeću gotovo potpuno nestala zbog korištenja suvremenih tehnologija zahvaljujući kojima je došlo do ubrzane ali manje kvalitetne i sadržajne komunikacije.

Baš kao i konvencionalna fotografija, tako i pisanje pisama i njihovo iščitavanje ima svoje draži i omogućuje nam uvid u intimu njihovih autora….

Stoga je pohvalna inicijativa da tema ovogodišnje manifestacije „Zadar čita“ budu pisma u svim njihovim oblicima, jer se na taj način pokušava problematizirati današnja korespondencija i komunikacija koja se svodi na SMS-ove, kratice, ikone, a na pisma smo gotovo zaboravili, zaključuje Bukvić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno