Raffai: Mi kršćani griješimo ako smo protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Tribina o Istanbulskoj konvenciji izazvala gužvu u Gradskoj knjižnici Zadar
Gosti tribine, održane u srijedu u Gradskoj knjižnici, bili su prof. dr. sc. Biljana Kašić, dr. sc. Ana Marija Raffai i doc. dr. sc. Marko Vučetić, a problematizirala su se, prije svega, društvena zbivanja oko ratifikacije konvencije, s naglaskom na moralnu paniku koju stvaraju određeni politički akteri, u prvom redu neokonzervativne udruge koje, kako se moglo čuti, manipuliraju s pojmom takozvane rodne ideologije ne bi li spriječili ratifikaciju
Tribina je bila prilika da tri stručne osobe pojasne okupljenima što je konvencija i zašto je nužna njena ratifikacija

Istanbulska konvencija pravni je instrument čija je svrha sprječavanje nasilja nad ženama i tu bi trebala prestati svaka rasprava o konvenciji, najjednostavniji i najkraći je zaključak s okruglog stola, održanog u organizaciji Kluba studenata i studentica sociologije ''Antifjaka'' pod nazivom Istanbulska konvencija: reci NE nasilju nad ženama«. Gosti tribine, održane u srijedu u Gradskoj knjižnici, bili su prof. dr. sc. Biljana Kašić, dr. sc. Ana Marija Raffai i doc. dr. sc. Marko Vučetić, a problematizirala su se, prije svega, društvena zbivanja oko ratifikacije konvencije, s naglaskom na moralnu paniku koju stvaraju određeni politički akteri, u prvom redu neokonzervativne udruge koje, kako se moglo čuti, manipuliraju s pojmom takozvane rodne ideologije ne bi li spriječili ratifikaciju.

– Važno je naglasiti implikacije nekorektnih, nestručnih i isključujućih rasprava u javnom diskursu o sadržaju ovoga dokumenta, što se posebno odnosi na nametanje predmodernih postavki o rodu kojima se poništavaju suvremena tumačenja o spolnosti. Odlaganjem ratifikacije Istanbulske konvencije onemogućuje se podrška ženama i djeci, žrtvama obiteljskog nasilja, a nestručnim i neargumentiranim interpretacijama zbunjuje javnost. Smatramo da je nužno razlikovati nametanje ideološkog diskursa od usvajanja međunarodnopravnog dokumenta kojim se omogućuje pravna zaštita žrtava nasilja u obitelji, naglasili su organizatori događanja.

Ubijene 72 žene

Tribina je stoga bila prilika da tri stručne osobe pojasne okupljenima što je konvencija i zašto je nužna njena ratifikacija, posebice, kako je to istakla Kašić, u kontekstu poražavajućih statistika o eskalaciji nasilja, zapravo brutalizaciji, kako je pojasnila, nad ženama u Hrvatskoj.

– U zadnjih su par godina ubijene 72 žene u Hrvatskoj i to od strane svojih partnera, a naš je javni prostor kontaminiran neznanstvenim pogledima, ne samo na konvenciju već i na općenito društvo danas, društvene odnose koji su i dalje obojeni mizoginijom, seksizmom, dominantno patrijarhalni. Različiti politički akteri nastoje kontrolirati seksualnost, kontrolirati žene čija se podčinjenost zrcali na svim razinama, dodala je prof. Kašić, zadržavajući se u okviru svog predavanja ne samo na konkretnim rješenjima ovog problema već se, kao feministica, osvrnula i na one mnogo dublje razloge ženske podčinjenosti, uzroci kojih, kako je objasnila, leže u prevladavajućim društvenim obrascima, spomenuto patrijarhalnim društvenim obrascima, koje treba što prije dekonstruirati.

– Zabrinjavajući je taj otpor na koji nailazimo u tom procesu nužnih promjena. Čini mi se da neki činitelji ohrabruju kulturu nasilja, izrazila je žaljenje ova profesorica.

Raffai (op.a. nominirana za Nobelovu nagradu za mir) o Istanbulskoj je konvenciji govorila iz kuta katoličke teologinje, naglasivši odmah u početku da vjernici, katolici imaju različita stajališta o ratifikaciji, neki su za, a neki protiv.

I Evanđelje protiv nasilja

– Ja sam za ratifikaciju jer smatram da ni država, a ni crkva ne djeluju primjereno u cilju sprječavanja nasilja. Kao kršćanka, sljedeći evanđelje koje je protiv svakog nasilja, u ovoj konvenciji ne vidim nikakve ideološke prijepore već dokument čija bi ratifikacija doprinjela smanjivanju nasilja, posebice rodno uvjetovanog nasilja o kojem se još uvijek ne razgovara u crkvi. Držim da unutar katoličke crkve nedostaje propovijedi koje bi govorile protiv nasilja nad ženama. Mi kršćani ne smijemo biti pasivni po tom pitanju i griješimo ako smo protiv ratifikacije jer smo onda i protiv temeljne kršćanske vrijednosti – pravednosti, naglasila je između ostalog Raffai i dodala kako je unutar teologije potrebno raditi na dijalogu sa znanošću te crkveni nauk aktualizirati u odnosu na društveni kontekst.

Za ratifikaciju je bio i Vučetić koji je također istakao kako konvencija nema nikakve naznake »rodne ideologije«, izrazivši nadu da će do toga uskoro doći, optuživši prije svega dvije najveće stranke u zemlji: HDZ i SDP za njenu neratifikaciju.

– Dok su bili na vlasti SDP nije ratificirao konvenciju, a HDZ je bio za ratifikaciju, a sada je obrnuto. Naš je problem ne ideologija, već naprotiv nedostatak ideologije. Ovo pitanje nije svjetonazorsko već humano pitanje, istakao je Vučetić, prezentirajući kao i ostali gosti okupljenima svoje viđenje, ne samo Istanbulske, već i društveno prevladavajućih obrazaca ponašanja u zemlji naglasivši, između ostalog, kao i Kašić, kako treba poraditi na njihovoj dekonstrukciji.

Društvena nejednakost

– Što očekivati u kontekstu društvene nejednakosti žena i muškaraca kada u našem društvu i dan danas, primjerice, djevojčicama govorimo: nemoj trčati kao tetkica ili muškarcima – zar ćeš dopustiti da ti ona grinta? – retorički se upitao prof. Vučetić.

– Treba raditi na osvještavanju žena u području ravnopravnosti kako bi izašle iz vlastite submisivnosti jer jedino osnažena žena može izaći iz tog kruga nasilja te kao takva podržati i svoje dijete da ne bude žrtva nasilja, kazala je Kašić, nadovezujući se na Vučetića.

U nastojanju da temeljito seciraju konvenciju gosti su, osim onih konkretnih novina koje bi usvajanje konvencije donijelo, kako se moglo čuti, poput jačanja pravne podrške zlostavljanim ženama, lakše dostupnosti skloništa za žrtve nasilja ili, pak, usvajanja novih obrazovnih sadržaja u školstvu koji bi išli u smjeru afirmacije načela ravnopravnosti, problematizirali i mnogo dublje, kao što je već istaknuto, razloge poražavajuće aktualne situacije na tu temu.

Tribina je pobudila veliko zanimanje javnosti, u multimedijalnu dvoranu Gradske knjižnice Zadar gotovo se nije moglo ući od gužve, a mnogi od prisutnih stajali su i na nogama.

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.2 (5 glasova)