Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na Županijskom natjecanju iz biologije sudjelovalo 45 učenika

13.03.2019. 09:17
Na Županijskom  natjecanju iz biologije  sudjelovalo 45  učenika


U Osnovnoj školi Šime Budinića jučer je održano Županijsko  natjecanje iz biologije. U holu škole upriličen je prigodni program učenika i zbora škole, a prisutne su pozdravili Martina Jurjević, profesorica hrvatskog jezika u ime ravnateljice Jagode Galić, te Željko Vidović, predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije.
Kako je rekla Anita Mustać, profesorica biologije i predsjednica Prosudbenog povjerenstva županijskog natjecanja iz biologije, natjecanje se  održava u dvije kategorije: ispit znanja i izrada istraživačkih projekata.
– Sudjelovao je 21 učenik sedmog razreda i 22 učenika osmog razreda  u ispitu znanja. Jedan samostalni istraživački rad predstavile su dvije  učenice 7. razreda, tako da je sudjelovalo ukupno 45 učenika iz 16 osnovnih škola županije. U veljači su održana školska natjecanja na kojima  je sudjelovalo ukupno 158 učenika u 26 škola od ukupno njih 36 koliko  ih ima u županiji, kazala je Mustać.
Što se tiče istraživačkih radova, predstavljen je jedan rad pod nazivom  Utjecaj dezodoransa na razvoj suncokreta, blitve i salate koji je dobio  odobrenje Državnog povjerenstva za sudjelovanje na Županijskom natjecanju. No, učenici su imale obvezu pisati i ispit znanja na kojem su  morali ostvariti najmanje 40 posto od maksimalno postignutog broja  bodova na razini Hrvatske kako bi njihov rad dobio priliku za sudjelovanje na Državnom natjecanju. U prosudbenom povjerenstvu Županijskog natjecanja iz biologije su Anita Mustać, Dušanka Dujić, Mirica Brekalo, Iva Marasović, Lidija Lazanja, Julije Žigo i Jasminka Dubravica.  Državno povjerenstvo će do 8. travnja dostaviti popis učenika pozvanih  na državno natjecanje.
Natjecanje su organizirali Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko biološko društvo.
Državno natjecanje iz biologije održat će se u Podgori od 12. do 15.  svibnja.