Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Premijer liga odgođena do 1. travnja, ABA liga do daljnjega

13.03.2020. 09:10


Trebao je to biti praktički vikend odluke za košarkaše Zadra, iako su im po rasporedu utakmice bile zakazane za petak i ponedjeljak. Večeras u 19 sati je na parket Krešinog doma trebala istrčati momčad Zaboka protiv koje bi igrači Danijela Jusupa tražili potvrdu jedinice pred formiranje završnice osnovnog dijela HT Premijer lige u kojem ih čeka još 11 kola po jednokružnom sistemu. Tri dana poslije Zaboka Zadrane je očekivao mnogo važniji, sudbonosni dvoboj s C. zvezdom u Beogradu za spašavanje abaligaškog statusa. No, sve to je jako brzo tijekom jučerašnjeg dana palo u drugi plan.


FIBA prva reagirala
Koronavirus se potvrđuje iz dana u dan u Europi velikom prijetnjom pa su i javna sportska događanja postala sinonim za potencijalno širenje zaraze što je ponukalo i vodstva košarkaških liga na mjere zaustavljanja svih natjecanja. Jedna za drugom, najprije ABA liga te nekoliko sati poslije i HKS donijeli su odluku da se sve utakmice i svi treninzi odgađaju do daljnjega. A sve je još ujutro djelovalo koliko-toliko izvedivo. Iako je iz Košarkaškog kluba Zadar već tada stigla ‘depeša’ da se protiv Zaboka igra bez prisustva gledatelja nije se naslućivao tako brzi obrat koji je išao ka općenitoj suspenziji pa je trener Danijel Jusup u društvu s Jurom Planinićem izašao pred predstavnike medija i najavio susret sa Zabokom te se naravno dosta govorilo i o gostovanju u Beogradu. Na kraju je ispalo da je sve zapravo bila tek priča u prazno. Cijelu tu lavinu suspenzija zakotrljala je FIBA i to potpuno opravdano s priopćenjem u kojem navodi da se privremeno prekidaju sva natjecanja pod njezinom ingerencijom, počevši od petka, 13. ožujka.


Preporučena odgoda
Na isti način je potom postupilo vodstvo Eurolige kao i ABA liga koja je također objavila da su sva natjecanja pod njezinom ingerencijom odgođena do daljnjega i sve se to onda prirodnim slijedom događanja prevalilo preko HKS-a čije je vodstvo u 16 sati sudjelovalo na izvanrednom sastanku s ostalim sportskim savezima u Središnjem državnom uredu za šport. Odmah po završenom sastanku objavljeno je priopćenje koje je potvrdilo sumnje da će i HT Premijer liga biti odgođena.
»Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza donio je odluku o odgađanju svih košarkaških natjecanja na teritoriju Republike Hrvatske do 1. travnja 2020. Odluka je donesena sukladno preporuci Središnjeg državnog ureda za šport sastavljenoj nakon današnjeg sastanka s krovnim sportskim udruženjima i predstavnicima najvećih sportskih saveza te prema odluci međunarodne košarkaške federacije FIBA-e do daljnjega suspendira sva natjecanja koja se igraju pod njenom ingerencijom. U ovom trenutku moramo postaviti zdravlje igrača, trenera, službenih osoba i navijača iznad sportskog htijenja. Hrvatski košarkaški savez će i dalje svakodnevno pratiti situaciju i upute Stožera za civilnu zaštitu te o nastavku natjecanja obavijestiti sve klubove i službene osobe. Prema uputama Središnjeg državnog ureda za šport, treninzi se, gdje je moguće, mogu nastaviti uz preporuku pridržavanja svih higijenskih i sigurnosnih uputa Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. Preporučuje se otkazati sva putovanja na međunarodna natjecanja, a posebno u područja koja su definirana kao područja ugroze.«