Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U NOVIM OKOLNOSTIMA Promocija prvostupnika povijesti – bez rukovanja

13.03.2020. 09:03


Na Sveučilištu u Zadru jučer je promovirano 11 prvostupnika povijesti. Bila je to jedinstvena promocija bez uobičajenog rukovanja, budući da je zamjenik pročelnika doc. dr. sc. Mateo Bratanić pozvao nazočne da se u skladu s uputama HZJZ-a izbjegne rukovanje i neposredni kontakt. Ova je promocija ujedno bila i posljednja do daljnjega, budući da je današnja Odjela za kroatistiku odgođena.
– Žao mi je što smo u ovakvim okolnostima, društvena svijest nas je natjerala na odgovorno ponašanje, ali to ne umanjuje svečanost ovog trenutka. Čestitam uime odjela i svih kolegica i kolega, rekao je pročelnik doc. dr. sc. Zlatko Begonja, nakon što su svi nazočni pozvani da minutom šutnje odaju počast jednom od utemeljitelja odjela, prof. dr. sc. Slobodanu Čači, koji je jučer preminuo.


Postali akademski građani
– Promocija je nešto što je u životom obrazovanju jedan od najvažnijih trenutaka. U ovom trenutku postali ste akademski građani, koji svoja znanja i iskustvo stečeno kroz studiranje mogu primijeniti ili nastavkom studija ili kroz zapošljavanje. Želim da sve to svoje znanje, koje ste stekli baveći se prvenstveno prošlom zbiljom, sutra na prikladan način koristite u društvu, te da budete aktivni i dobronamjerni kritičari svega što se oko vas događa. Vi ste budućnost, na vama leži sve što nas čeka, a posla ima beskonačno, rekao je Begonja.
Nakon što su prvostupnici obećali kako će u svom radu i javnom djelovanju nasljedovati akademske stečevine te promicati humanističke vrijednosti, postupati zakonito i etično, dodijeljene su nagrade najboljim studentima. Luka Knez nagrađen je za najbolji studentski završni rad, diplomski rad ili istraživački rad u prošloj akademskoj godini, dok je Krešimir Baljkas proglašen studentom generacije.
Promovirani su: Mia Glamuzina, Luka Kasalo, Gorana Letić, Marija Milković, Renato Nović, Ante Senta, Dario Talijančić, Ivan Boban, Mario Radić, Neda Vuković, Katarina Ćurković.


Otkazana putovanja i proslava Dana Sveučilišta
Sveučilište u Zadru objavilo je mjere i aktivnosti na Sveučilištu u Zadru u kontekstu trenutačne epidemiološke situacije uzrokovane širenjem bolesti COVID-19. Do daljnjega se odgađaju sve svečanosti, promocije prvostupnika, magistara struke i doktora znanosti i druge javne manifestacije. Odgađa se proslava dana Sveučilišta u Zadru sa svim planiranim aktivnostima.
Do daljnjega se odgađaju i putovanja u sve države i regije koje su u većoj mjeri zahvaćene koronavirusom. Nastavnike, nenastavno osoblje i studente iz inozemstva koji su trebali doputovati na sveučilište (znanstveni skupovi, gostujuća predavanja, različiti programi mobilnosti i dr.) treba zatražiti da odgode dolazak te ih upoznati s preporukama i smjernicama vezanim uz nadzor nad koronavirusom, posebice onima koje se odnose na zemlje iz kojih dolaze.
Nastavu i druge redovite aktivnosti treba održavati sve dok se ne da drugačija uputa. Studenti trebaju aktivirati svoje AAI račune, ako ih nemaju trebaju ih što prije otvoriti i aktivirati kako bi u slučaju privremenog prekida redovitih nastavnih obaveza u prostorima sveučilišta bilo moguće primijeniti različite oblike nastavnog rada putem korištenja sustava Merlin ili na druge načine koji omogućuju neometanu e-komunikaciju između nastavnika i studenata, te nastavnika i odjelne, odnosno sveučilišne uprave.