Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U srijedu presuda Josipu Rođaku

13.03.2020. 21:29


Glasnogovornica Županijskog suda Dijana Grancarić danas je izvijestila novinare da je okončan dokazni postupak u suđenju protiv 55-godišnjeg Josipa Rođaka koji je lani svoje četvero djece bacio preko balkona pri čemu su nesretna djeca teško ozlijeđena.
– Danas je održana rasprava u kaznenom predmetu protiv optuženika Josipa Rođaka. Nastavljen je dokazni postupak odnosno, nastavljeno je s izvođenjem dokaza i to čitanjem isprava i ispitan je vještak psihijatrijske struke. S obzirom na to da stranke nisu imale daljnjih dokaznih prijedloga, zaključen je dokazni postupak, a time je i zaključena rasprava. Prethodno su i stranke- tužitelj i branitelj iznijeli svoj završne govore. Predsjednik sudskog vijeća u ovom kaznenom predmetu je odlučio i objavio da će objava ove presude biti izrečena u srijedu, 18. ožujka ove godine u 11 sati, izjavila je sutkinja Grancarić. Nikakve detaljnije informacije o tijeku kaznenog postupka protiv monstruma s Paga nisu se mogle dobiti jer je suđenje odmah na početku bilo zatvoreno za javnost zbog zaštite žrtvi – maloljetne djece.
Podsjećamo, slučaj bez presedana užasnuo je hrvatsku javnost, a dogodio se prije točno godinu dana kada je Josip Rođak (55) iz kuće u kojoj je živio na Pagu kao podstanar, zajedno sa suprugom i četvero male djece, jednoga jutra ustao i iz možda samo njemu objašnjivih razloga, ustao i još snenu djecu – jedno, po jedno, pobacao preko balkona. Djeca su tada bila u dobi od tri do sedam godina, a balkon visine pet metara. Nakon što je to učinio, ušao je u kuću, hladno rekao supruzi da je ubio djecu te se potom sam išao prijaviti u policiju.
Od četvero mališana, tada je njih troje bilo teško ozlijeđeno, a najteže sedmogodišnja djevojčica koja se dugo oporavljala na Odjelu intenzivne njege zadarske Opće bolnice. Što se tiče oca zlostavljača, provedenim psihijatrijskim vještačenjem se utvrdilo da je bio bitno smanjeno ubrojiv.
– Za ovo kazneno djelo propisana je najteža kazna dugotrajnog zatvora, s obzirom da se radi o kvalificiranom obliku pokušaja ubojstva, no tužitelj nije zatražio konkretnu sankciju, samo je predloženo da se optuženik oglasi krivim i da mu se sudi po zakonu, zaključila je sutkinja Grancarić.