Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vozačima povećane plaće za prosječno oko 600 kuna

13.03.2020. 14:27


Dogovor koji je nakon višemjesečnih pregovora i nekoliko štrajkova postignut između sindikalnih predstavnika Liburnije s jedne, te gradonačelnika Branka Dukića i direktora ove gradske prijevozničke tvrtke Edvina Šimunova s druge strane, realiziran je u dogovorenom roku.


Fiksacija boda
– Ono što je nama bilo najbitnije je fiksacija boda. Sada radnici točno znaju koliku plaću će dobiti i ona više neće varirati kao što je to bio slučaj do sada. Dobili smo i to povećanje plaća za oko 10 posto, a sada još treba taj koeficijent od 33,75 koliko je dogovoren unijeti u Kolektivni ugovor. To očekujemo odmah nakon nastavka pregovora koje smo dogovorili za travanj, kaže Marin Sikirić, sindikalni povjerenik PSPIVH-a u Liburniji koji djeluje pri Teritorijalnom uredu SSSH Zadar. Sikirić je dodao kako su se stvari u toj tvrtki značajno promijenile od početka ove godine i u nekim drugim segmentima. Vozni park je, kaže, sada jedna sasvim druga priča.
– Sada smjene predajemo na Autobusnom kolodvoru, što je super. Do sada smo po završetku smjene morali autobuse voziti u garažu i na tome smo gubili vrijeme. Također, očekujemo i rješavanje putnih troškova. Kod nekih zaposlenika je to riješeno besplatnim kartama, ali imamo jedan broj vozača koji stanuju u okolnim mjestima i koji nemaju autobusne linije u vrijeme koje im odgovara. Sve u svemu, ljudi su zadovoljni jer samo povećanje plaće je prosječno oko 600 kuna, a to ljudima danas puno znači, kaže Sikirić dodajući kako se uvodi red i u smjenski rad, prekovremene kojih je sve manje te noćni rad, a najavljuje i nove pregovore u travnju za još bolje uvjete.


Prosvjed urodio plodom
Radnici Liburnije, podsjećamo, mjesecima su tražili povećanje osnovice plaće za najmanje 10 posto, fiksiranje boda za izračun plaće, reguliranje noćnog rada, rada blagdanima, rada u otežanim uvjetima i druga radna prava, a moto »Za sve ima, za radnike nema«, pod kojim su prosvjedovali, bio je njihov odgovor gradonačelniku na povećanje plaća svim direktorima gradskih tvrtki sredinom prošle godine.
Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog ureda SSSH Zadar, koji je sudjelovao u pregovorima s gradonačelnikom i direktorom tvrtke, nakon postignutog dogovora kazao je kako je to plod snažnih sindikalnih akcija, nekoliko štrajkova i najave generalnog štrajka.
– Povećanje plaća je neminovno ne samo u sektoru prometa i prijevoza, nego u cijeloj Hrvatskoj plaće moraju rasti u skladu s povećanim troškovima života. Danas smo ovdje dogovorili ono što je moguće, a krenut će se dalje i u kolektivno pregovaranje. Najvažnije je da tvrtka bude stabilna, da u njoj radnici primaju plaće od kojih mogu živjeti, te da ne odlaze vani na puno veće plaće, izjavio je u listopadu Mladen Novosel, predsjednik SSSH, koji je također podržavao radnike Liburnije u njihovim zahtjevima.