Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadarski učenici od sljedećeg tjedna na nastavi od kuće?

13.03.2020. 08:55
Zadarski učenici od sljedećeg tjedna na nastavi od kuće?


Zbog opasnosti od širenja koronavorusa u Istri se prema naputku Ministarstva znanosti i obrazovanja od danas zatvaraju škole, a naputak za pripremu odvijanja nastave na daljinu dobile su jučer i sve druge županije, pa tako i Zadarska.
Voditelj županijskog vijeća ravnatelja srednjih škola i đačkog doma, a ujedno i ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora u Zadru, prof. Rade Šimičević kazao nam je kako je u svim zadarskim srednjim školama krenula priprema virtualnih učionica te da su svi profesori i nastavnici spremni za crni scenarij – zatvaranje škola i provođenje nastavnih programa na daljinu korištenjem internetske veze Carnet.
– Naši su profesori i nastavnici prošli obuke za programe Škola za život i Lumen te su spremni na mjere koje se najavljuju ukoliko to bude potrebno. Oni koji su vještiji koristit će više alata, ali će učenici dobiti sve ono što po naputku i planu trebaju dobiti. Kako nam je Ministarstvo već osiguralo određena sredstva, mi ćemo ih ukoliko bude potrebno upotrijebiti i za nabavku tableta za učenike iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, tako da će svi imati jednake uvjete za praćenje nastave, kazao je Šimičević, a gradski pročelnik UO za školstvo, Joso Nekić, kazao je kako je i u zadarskim osnovnim školama slična situacija s razlikom što bi učenici nižih razreda, odnosno od 1. do 4., nastavu pratili putem televizijskih prijamnika na HTV 3 kanalu.


Nastava putem HTV 3
– Dakle, organizaciju nastave na daljinu za razrednu nastavu preuzet će Ministarstvo, a što se tiče učenika od 5. do 8. razreda, nastavnici su u pripremi virtualnih učionica sukladno naputku ministarstva, kazao je Nekić dodajući kako se nada da do zatvaranja škola ipak neće doći. No ako je suditi po porukama koje su roditelji zadarskih osnovnoškolaca jučer u poslijepodnevnim i večernjim satima zaprimali na mobilne uređaje, putem društvenih mreža i platformi te elektroničkom poštom, čini se kako bi i zadarske škole uskoro, a možda već u ponedjeljak mogle zatvoriti vrata.
Naime, roditelje se poziva na sastanke u škole zbog dogovora, a u nekim školama i preuzimanja tableta za svoje školarce.
U jutarnjim satima Stožer civilne zaštite Zadarske županije održao je 12. sjednicu i donio preporuku za otkazivanje svih javnih kulturnih, sportskih i ostalih okupljanja u narednom razdoblju kako bi se preveniralo širenje koronavirusa, a naglašeno je kako se preporuka odnosi se na zatvorene i otvorene prostore.
– Apeliramo na javnost da bude društveno odgovorna te da svi koji su u proteklih 14 dana boravili na prostorima zahvaćenim koronavirusom ili bili u kontaktu sa zaraženim osobama ostanu u samoizolaciji te se redovito javljaju dežurnoj epidemiološkoj službi na broj 098/332-765, poručili su iz Stožera te obavijestili kako je u Opću bolnicu Zadar u srijedu navečer primljena jedna osoba sa mogućim simptomima koronavirusa, koja je nakon pregleda liječnika upućena na kućnu izolaciju, ali i da su u četvrtak ujutro primljene još dvije osobe sa mogućim simptomima na koronavirus. Jedna osoba je nakon pregleda liječnika zadržana u izolaciji u bolnici, dok je druga upućena na kućnu izolaciju. Uzeti uzorci poslani su u kliniku za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević«, pa se trenutačno čekaju nalazi za tri osobe.


Pod nadzorom 108 osoba
– Na zadarskom području pod nadzorom je 108 osoba, a u Republici Hrvatskoj do sada je potvrđeno ukupno 19 (broj naknadno narastao na 25, op.a.) oboljelih. Sve javnozdravstvene službe na području Zadarske županije, kao i ostale institucije, u stanju su pripravnosti te mole građane i predstavnike sredstava javnog priopćavanja da ne šire pogrešne i neprovjerene informacije i bespotrebnu paniku te da prate priopćenja koje objavljuje kako županijski Stožer, tako i nacionalni, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Budući da je ministar zdravstva donio Odluku o proglašenju epidemije bolesti COVID-19, molimo pratite i dalje priopćenja koje se objavljuju na službenim mrežnim stranicama resornog ministarstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poručili su i preporučili iz Stožera.
U sklopu mjera koje se provode za slučaj pandemije zadarska bolnica je jučer krenula u pripremu prostora za prijem osoba sa sumnjom na koronavirus u prostoru bivše »onkologije«.
 




Grad Benkovac otkazao tribinu o gospodarenju otpadom


Sukladno naputku Stožera civilne zaštite Zadarske županije o preporuci otkazivanja svih javnih kulturnih i sportskih i ostalih manifestacija vezano uz širenje infekcije koronavirusom i Grad Benkovac je otkazao tribinu o održivom gospodarenju otpadom u sklopu projekta "Izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom 2019. – 2020. za Grad Benkovac, općine Gračac i Lovinac koji sufinancira EU iz Kohezijskog fonda, provode i izobrazno informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom".