Borba protiv raka debelog crijeva i raka dojke

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Promocija projekta »On time«
Rak debelog crijeva dugo nije dobivao pozornost koju bi trebao imati, iako je u zadnje desetljeće kod muškaraca najučestaliji oblik karcinoma nakon raka pluća, a kod žena nakon karcinoma dojke. U našoj je zemlji, dakle, visoko na ljestvici i po smrtnosti i broju oboljenja, iako na svu sreću, primjećujemo lagan pad stope oboljenja i smrtnosti, kazala je dr. Petrić
Aktivnosti prevencije i edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zadar

Projekt »On time - prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitog liječenja raka debelog crijeva i raka dojke«, čiji je glavni cilj promicanje prevencije, rane dijagnoze i optimizacije liječenja raka debelog crijeva i raka dojke, uz jačanje kvalitete javnozdravstvenih usluga, javnosti je predstavljen na prvom promotivnom događanju, koje je održano u Centru za kreativne industrije u Zadru. Ukupna vrijednost projekta, čija je provedba započela u lipnju 2020. godine, a završetak predviđen u svibnju 2022. godine, iznosi 691.428,85 EUR, od čega je 85 posto EU sufinanciranje programa.

Povećanje kvalitete zdravstvenih usluga

Jelena Ćosić-Dukić je, u ime Zavoda za javno Zdravstvo Zadar i projektnih partnera kazala kako je cilj projekta povećanje kvalitete zdravstvenih usluga u sektoru javnog zdravstva i socijalne skrbi, kao i daljnji razvoj »On time« programa, daljnji rad na promotivnim i edukativnim aktivnostima, nabavka nove opreme, redovito upućivanje na preglede, kao i uspostava prekograničnog zdravstvenog edukativnog centra uz nadogradnju e-health alata.
- Neki od ishoda ovog projekta, koje bi ovim putem željela istaknuti su: obrazovanje i osposobljavanje iz zdravstvene i/ili socijalne skrbi kroz specijalizirane edukacije, razmjena znanja i umrežavanje, edukacija minimalno 45 zdravstvenih djelatnika kroz različite tečajeve s područja zdravstvene zaštite organizirane kroz projekt. Za stanovništvo ćemo pokušati osigurati poboljšanje zdravstvene usluge za rano otkrivanje raka debelog crijeva i dojke i optimizaciju liječenja oboljelih od raka za oko 1500 osoba, kazala je Ćosić-Dukić i navela ostale projekte aktivnosti.
- Mobilni timovi Zavoda za javno zdravstvo održat će događanja po manjim mjestima i gradovima Zadarske županije u skladu s izrađenim programom, nabavit će se oprema za dijagnostiku i liječenje raka dojke i debelog crijeva, organizirat će se treninzi cjeloživotnog učenja za zdravstvene djelatnike, kao i digitalna kampanja s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije, istaknula je Ćosić-Dukić.
Rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo 2 milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje. U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s 3.660 novih slučajeva u 2019. godini prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka iza raka pluća s 2.079 umrlih u 2020. godini prema podacima Državnog zavoda za statistiku. U Zadarskoj županiji isto kao i prema podacima za Republiku Hrvatsku, rak debelog crijeva je u 2019. godini najčešći novodijagnosticirani rak s 149 novih slučajeva, dok je drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 76 umrlih u 2020. godini.

Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

- Već više od deset godina radim kao koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Zadarskoj županiji te iz prve ruke mogu kazati kako je odluka da se mjesec ožujak proglasi Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva odluka na koju smo čekali dugi niz godina. Taj oblik karcinoma dugo nije dobivao pozornost koju bi trebao imati, iako je u zadnje desetljeće kod muškaraca najučestaliji oblik karcinoma nakon raka pluća, a kod žena nakon karcinoma dojke. U našoj je zemlji, dakle, visoko na ljestvici i po smrtnosti i broju oboljenja, iako na svu sreću, primjećujemo lagan pad stope oboljenja i smrtnosti, kazala je dr. Ana Petrić, specijalistica javnog zdravstva u ZJZ-u Zadar i dodala kako preventivni program obuhvaća osobe između 50 i 74 godine života s prosječnim rizikom oboljenja i bez znakova bolesti.
- Građani te dobi svake bi se dvije godine trebali testirati na skriveno krvarenje u stolici. Četvrti ciklus preventivnog programa proveden je u svibnju prošle godine, a djelatnici Zavoda će se i dalje nastaviti truditi i ukazivati na važnost problematike i preventivnih pregleda, ne samo za potencijalno otkrivanje raka debelog crijeva, već i svih drugih oblika karcinoma, zaključila je Petrić.
Stopa preživljavanja za osobe oboljele od raka više je od tri puta veća ako se bolest dijagnosticira u ranoj fazi. Projektni partneri razvijat će stoga svoje kapacitete za uvođenje novih i poboljšanih javnih zdravstvenih usluga kroz nabavku opreme za dijagnostiku i liječenje, softverska rješenja, aktivnostima prevencije i ranog otkrivanja na programskom području – terenskim obilaskom manjih mjesta u projektnom području. Pored toga, projekt će se usmjeriti na profesionalno usavršavanje zdravstvenih djelatnika i relevantnih predstavnika nevladinih organizacija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)