Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Četrdeset godina života s publikom

Autor: Tomislav Jerak

12.04.2009. 22:00
Četrdeset godina života s publikom

Foto: Sebastian GOVORČIN



Koncertom u Arsenalu kojim je proslavio 40 godina na sceni, Đani Maršan je pokazao kako se na njega još uvijek može itekako računati, barem što se glazbe tiče. Oduševljena publika s pljeskom je pozdravljala svaku pjesmu još jednom pokazavši mu koliko joj je ovaj nenadmašni zadarski pjevač u srcu
Đani Maršan je na Uskrs u Arsenalu povodom 40 godina karijere prisutnima priredio pravu glazbenu poslasticu dokazavši da se na njega još uvijek može itekako računati, barem što se glazbe tiče. Atmosfera je bila i više nego odlična, najviše iz razloga što je publika cijelo vrijeme bila angažirana i prisutna u svim pjesmama svih razdoblja impresivne karijere ovog umjetnika.
Publika iznad očekivanja
Do sada je izdao tridesetak singlica, deset ploča te pet cd-ova. Zbog izvrsnog poznavanja stranih jezika snimio je i dosta pjesama na engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku, a autor je ukupno osamdesetak skladbi. U svojoj bogatoj karijeri je višestruko nagrađivan, pogotovo od strane stručnih ocjenjivačkih sudova i to na našim i međunarodnim festivalima. 1972. godine nagrađen je u Parizu na Grand Prix de Pariz Internacional, 1974. u Dresdenu, a 1978. u Rostocku. Zahvaljujući tome nastupao je diljem svijeta, više od šezdeset puta u SAD-u, trinaest puta u Australiji, zatim više puta na Novom Zelandu, bivšem DDR-u, bivšem SSSR- u te u većini zemalja Zapadne Europe. Iako se prostor Arsenala ne može toliko uspoređivati sa svim poznatim koncertnim prostorima gdje je Maršan u četrdeset godina nastupao, ovo je bio zaista jedan poseban događaj, a i značajno da je karijeru zaokružio upravo u svom gradu.
– Hvala Zadre, zaista ste divna publika i drago mi je da u našem gradu postoji ovako predivan prostor kao što je Arsenal, rekao je Maršan nakon nekoliko otpjevanih skladbi. Repertoar je zaista bio bogat i pun iznenađenja. Kad su otpjevane “Čovik s mora”, “Prozor prema zapadu” te “Djevojka s juga”, red je došao na prvo iznenađenje, a to je bila Karin Kuljanić koja već dugo surađuje s Maršanom i to je učinila i ovaj put. Uslijedili su “Mili moji”, “Ribaru”, “Umrli su kapitani” i “Duga na škoju” gdje je gostovala poznata šibenska klapa “Maslina” nakon koje je red opet došao na iznenađenje. Ovaj put je to bila Amenda Stošić i vrijeme je bilo za jednu od popularnijih skladbi s repertoara, “Kad mendule procvitaju”. Publika je već lagano bila na nogama, htjeli ne htjeli, ritam koncerta je navodio na glazbeno angažiranje. Pokazivajući svoje poznavanje stranih jezika Maršan je zatim otpjevao “Besame mucho”, u nekim trenucima podsjećavši na zadarsku inačicu glazbenih velikana kao što su Iglesias, Sinatra i slični. Prošla je prva polovina koncerta i zatim je uslijedila skladba “Na obali”, a nakon nje “Dugi otok” na kojoj je iznenada uskočio i mladi zadarski glumac Duško Modrinić koji je pokazao zavidne glasovne sposobnosti. Maršan je zahvalio Dušku najavivši kako je red došao na skladbe s tematikom isključivo vezanim uz Zadar. Uz pomoć klape Arbanasi otpjevana je Ivčićeva “Zadar je u srcu mome”.
U sjećanje na Ivčića
Uslijedile su još dvije pjesme koje su upravo bile posvećene pokojnom Tomislavu Ivčiću, a to su bile “Blagoslovi Bože Zadar” i “Zapivajmo noćas u konobi”. Upravo te dvije stvari su do kraja oduševile sve prisutne i navodile ih na gromoglasni pljesak i ovacije. Iako je najavio da su to bile zadnje dvije skladbe koncerta, publika ga nije puštala s pozornice, nakon čega su se čuli prvi taktovi od pjesme “Večeras je naša fešta”, što ih je nakratko zadovoljilo. Nakon nekoliko biseva i skandiranja, otpjevana je zadnja stvar “Da te mogu pismom zvati” koju su potpomogli svi gosti koncerta, ali i publika. Bio je to kraj jednog predivnog druženja i kraj profesionalno odrađenog glazbenog događaja. Prisutni su zaista bili puni dojmova, jer rijetko se ovakav koncert na našim prostorima vidi, ali nadajmo se da to ubuduće neće biti praksa.


 USKORO KNJIGA PJESAMA


Nakon nastupa svi su pohrlili čestitati ovom iznimnom izvođaču na savršeno odrađenom koncertu. Kakvi su mu dojmovi i planovi za budućnost, upitali smo ga kasnije u backstageu.
– Što se tiče dojmova koncerta, zaista sam zadovoljan. Znate, možda sam nezadovoljan nekim sitnicama, ali to su stvari koje samo ja kužim, jer kao profesionalni glazbenik uvijek težim savršenstvu. Na ovom koncertu me ugodno iznenadila publika bez koje ovaj koncert ne bi ni upola bio ovako dobar i ovim putem im se zahvaljujem. Zadar je moj grad i moja publika i drago mi je što su svi pozitivno reagirali.
Što se planova za budućnost tiče, imam nekih novosti. Eto, trenutačno se bavim pisanjem i planiram uskoro objaviti knjigu sa četrdeset pjesama da ljudi vide da nisam samo običan pjevač, već da sam i pjesnik. Već neko vrijeme se planiram ostaviti aktivnog nastupanja, želim se malo povući i nastaviti tamo gdje je, recimo, stao Arsen Dedić. Također, radim i na novom albumu, ali ne mislim ga objaviti prije proljeća dogodine. Imam gotovih desetak pjesama, ali ne žurim dok god ne budem siguran da su aranžmani posloženi kako treba.




 REKLI SU O ĐANIJU


Karin Kuljanić – Ovo je za mene zaista velika čast, jer smo ja i Đani već dugo godina prijatelji. On je za mene uvijek bio uzor profesionalnosti, što suradnju s njim čini savršenom. Surađujemo još od 1994. godine, a prvi zajednički duet smo odradili 2001. godine, ali nadam se ne i zadnji. Zaista mi je drago što sam prisustvovala ovakvom događaju i želim Đaniju svu sreću u nastavku karijere.
Duško Modrinić – Mislim da je Đani pravi zadarski velikan. Četrdeset godina karijere je zaista impresivna brojka i mogu slobodno reći da je Đani svojevrsni brand Zadra. Jako sam ponosan na njega i čast mi je sudjelovati na takvom spektaklu i zahvaljujem mu se što me pozvao.
Branko Bubica (klapa Maslina) – Dugo surađujemo sa Đanijem, još prije dvadeset godina smo snimili zajednički album koji je odlično prodavan, a Đani kaže da mu je to i najdraži. Nastavljat ćemo surađivati, a odlučili smo i da ga 27. travnja pozovemo kao gosta na našem nastupu u dvorani Vatroslava Lisinskog.
Duško Lokin – Mislim da je koncert iznad očekivanja, stvarno sam ugodno iznenađen. Budući da znam da su pripreme za koncert trajale kratko, zaista sam oduševljen, a i publika je rekla sve.