Originalni rekviziti Jadran filma turistički hit

Slika korisnika admin
winnetou0409_30
Velimir BRKIĆ
Filmski lik indijanskog poglavice Winnetoua iz popularnih knjiga Karla Maya i dalje jaše

U okviru manifestacije "Tragovima Winnetoua" u hotelskom kompleksu Alan u nekadašnjoj zgradi motela,  gdje je prije gotovo pola stoljeća bila smještena ekipa koja je snimala ovaj popularni filmski serijal, otvorena je  Winnetou izložba.

Pored dvije autentične sobe u kojima su u razdoblju od 1962. do 1968. godine tijekom snimanja filmova boravili glavni glumci Pierre Brice (Winnetou) i Lex Barker (Old Shatterhand) posjetitelji na Winnetou izložbi mogu vidjeti originalne rekvizite Jadran filma koji su korišteni prilikom snimanja filmova, kao i filmske plakate i brojne orginalne slike sa snimanja i boravka u Starigradu, Velebitu i drugim lokacijama.

Na manifestaciji su sudjelovali konji iz zadarskog Konjičkog kluba Epona te gosti i djelatnici hotela Alan odjeveni u autentične indijanske i kaubojske kostime.

Pored scenografa filmova o Winnetou, Vladimira Tadeja koji je na simboličan način odvezao konop na ulazu u izložbeni prostor gostima su se prilikom otvorenja muzeja obratili predsjednica TZO Starigrad Marijana Marasović, općinski načelnik Krste Ramić, direktor Blusun hotela Alan u Starigradu Jole Petričević i Winnetou fan Christian Hees. Svojom nazočnošću svečanost je uveličao i državni tajnik Zoran Šikić, kao i nekolicina statista koji su nekad davno glumili u filmovima o Winnetou, kao i mještani Starigrada.

Na tradicionalnoj manifestaciji "Tragovima Winnetoua" još jednom smo na djelu mogli vidjeti sinergiju Turističke zajednice općine Starigrad, Općine Starigrad, Nacionalnog parka Paklenica, Blusun hotela Alan i malih starigradskih hotela u strateškom starigradskom cilju - postati jedna od vodećih hrvatskih destinacija specijaliziranih na području "turizma doživljaja".

- Filmski lik indijanskog poglavice Winnetoua iz popularnih knjiga Karla Maya i dalje jaše Paklenicom, Tulovim gredama i kanjonom Zrmanje, odnosno na lokacijama gdje je su snimani filmovi Winnetou, istaknula je Marijana Marasović dodajući kako su kulturne i povijesne znamenitosti, legende i priče, povijesni događaji, danas onaj jezičac zanimljivosti i privlačnosti Starigrad Paklenice na turističkoj mapi Mediterana.

- Ono što ponudu čini jedinstvenom na ovdje neponovljivom susretu planine i mora, rekao je Petričević, su Winnetou - ture za ljubitelje filmova snimljenih prema djelima Karla Maya koji kroz razgledavanje mjesta snimanja u Paklenici, rijeci Zrmanji i Tulovim gredama oživljavaju duh nekih starih vremena, a mještane Starigrada vraćaju u davne šezdesete godine prošlog stoljeća kada su filmske ekipe bile stalni gost njihovog mjesta.

Nakon otvorenja muzeja uslijedio je obilazak velebitskih filmskih lokacija (Tulove grede i tzv. "Pueblo plato" nad kanjonom rijeke Zrmanje) uz nezaobilazan ručak u prirodi.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno