Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Originalni rekviziti Jadran filma turistički hit

Autor: Velimir Brkić

12.04.2009. 22:00
Originalni rekviziti Jadran filma turistički hit

Foto: Velimir BRKIĆ



Pored dvije autentične sobe u kojima su u razdoblju od 1962. do 1968. godine tijekom snimanja filmova boravili glavni glumci, posjetitelji na Winnetou izložbi mogu vidjeti originalne rekvizite Jadran filma, kao i filmske plakate i brojne orginalne slike sa snimanja
U okviru manifestacije “Tragovima Winnetoua” u hotelskom kompleksu Alan u nekadašnjoj zgradi motela,  gdje je prije gotovo pola stoljeća bila smještena ekipa koja je snimala ovaj popularni filmski serijal, otvorena je  Winnetou izložba.
Pored dvije autentične sobe u kojima su u razdoblju od 1962. do 1968. godine tijekom snimanja filmova boravili glavni glumci Pierre Brice (Winnetou) i Lex Barker (Old Shatterhand) posjetitelji na Winnetou izložbi mogu vidjeti originalne rekvizite Jadran filma koji su korišteni prilikom snimanja filmova, kao i filmske plakate i brojne orginalne slike sa snimanja i boravka u Starigradu, Velebitu i drugim lokacijama.
Na manifestaciji su sudjelovali konji iz zadarskog Konjičkog kluba Epona te gosti i djelatnici hotela Alan odjeveni u autentične indijanske i kaubojske kostime.
Pored scenografa filmova o Winnetou, Vladimira Tadeja koji je na simboličan način odvezao konop na ulazu u izložbeni prostor gostima su se prilikom otvorenja muzeja obratili predsjednica TZO Starigrad Marijana Marasović, općinski načelnik Krste Ramić, direktor Blusun hotela Alan u Starigradu Jole Petričević i Winnetou fan Christian Hees. Svojom nazočnošću svečanost je uveličao i državni tajnik Zoran Šikić, kao i nekolicina statista koji su nekad davno glumili u filmovima o Winnetou, kao i mještani Starigrada.
Na tradicionalnoj manifestaciji “Tragovima Winnetoua” još jednom smo na djelu mogli vidjeti sinergiju Turističke zajednice općine Starigrad, Općine Starigrad, Nacionalnog parka Paklenica, Blusun hotela Alan i malih starigradskih hotela u strateškom starigradskom cilju – postati jedna od vodećih hrvatskih destinacija specijaliziranih na području “turizma doživljaja”.
– Filmski lik indijanskog poglavice Winnetoua iz popularnih knjiga Karla Maya i dalje jaše Paklenicom, Tulovim gredama i kanjonom Zrmanje, odnosno na lokacijama gdje je su snimani filmovi Winnetou, istaknula je Marijana Marasović dodajući kako su kulturne i povijesne znamenitosti, legende i priče, povijesni događaji, danas onaj jezičac zanimljivosti i privlačnosti Starigrad Paklenice na turističkoj mapi Mediterana.
– Ono što ponudu čini jedinstvenom na ovdje neponovljivom susretu planine i mora, rekao je Petričević, su Winnetou – ture za ljubitelje filmova snimljenih prema djelima Karla Maya koji kroz razgledavanje mjesta snimanja u Paklenici, rijeci Zrmanji i Tulovim gredama oživljavaju duh nekih starih vremena, a mještane Starigrada vraćaju u davne šezdesete godine prošlog stoljeća kada su filmske ekipe bile stalni gost njihovog mjesta.
Nakon otvorenja muzeja uslijedio je obilazak velebitskih filmskih lokacija (Tulove grede i tzv. “Pueblo plato” nad kanjonom rijeke Zrmanje) uz nezaobilazan ručak u prirodi.