Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prenđa: “U sve nas je ugrađena snaga uskrslog Krista”

Autor: Marija Ćurko

12.04.2009. 22:00
Prenđa: “U sve nas je ugrađena snaga uskrslog Krista”

Foto: Filip BRALA



Gramzivost prati pojedince i cijele skupine u društvu i svijetu. Opravdano se govori o obilju jednih i siromaštvu drugih. Borba protiv osobnog i kolektivnog egoizma mijenja čovjekovo srce osposobljavajući ga za ljubav i davanje
Iz nepobitnih susreta s Kristom, sada uskrslim, u novoj stvarnosti života, neugrozivoj, od sada besmrtnoj i slavnoj počinje rasti zajednica Crkva, u početku na temelju apostola, očevidaca, učenika, koji dobivaju zadatak navijestiti svijetu da je Bog izveo otkupljenje čovjeka od smrti i grijeha po Kristu raspetom i uskrslom. Krist uskrsli, besmrtni, traži od prvih susreta s učenicima da se ta vijest širi. Ženama na grobu reče anđeo: “Idite i recite mojim učenicima i Petru”. Mariji Magdaleni na uskrsno jutro reče: “Idi mojoj braći i javi im”. Isus će na uskrsni dan u dvorani Posljednje večere reći apostolima, kojima je vratio mir u uplašena srca: “Kao što je mene poslao otac i ja šaljem vas” . Na odlasku s ovoga svijeta kao testament im određuje: “Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji. Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio. I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.”, riječi su mons. Ivana Prenđe koje je uputio tijekom svečane koncelebrirane mise u katedrali Sv. Stošije u Zadru na svetkovinu Uskrsa.
Zadarski nadbiskup je uputio na činjenicu Isusova uskrsnuća koju očituju i riječi apostola Pavla: “Ako pak Krist nije uskrsnuo, uzalud je doista propovijedanje naše, uzalud i vjera vaša… još ste u grijesima”. U propovijedi se čuo poziv koji proizlazi iz uskrsnuća Isusa Krista i novog života u Duhu koji su naslijedili vjernici kako bi bili svjedoci Božjeg života u svijetu.
– Križ s raspetim Kristom zauvijek je postao znak njegove patnje i odlučnosti da do kraja potvrdi svoju naklonost čovjeku i svoje predanje u smrt radi čovjekova oslobođenja od ropstva grijeha i smrti. I ne bi nam bilo lako razumjeti i opravdati takav izgled Čovjeka, pravednika kad bi se ostalo u svome pogledu na Isusa samo na činjenici patnje i križa. Događaj koji je promijenio pogled na Krista i ne samo na njega temelji se na činjenici uskrsnuća. Cjelovit govor o Kristu je govor o križu i uskrsnuću. Križ u Kristovu i našem životu, bez uskrsnuća, ne bi se mogao shvatiti ni opravdati. Izvješće apostola povezuje križ i uskrsnuće u Isusovu životu, kazao je predvoditelj misnog slavlja uputivši zatim na svjedočku utemeljenost uskrsnuća.
– Po Božjoj objavi u kršćanstvu i svijet će dijeliti sudbinu preobraženog čovjeka u novoj Božjoj stvarnosti koja ima svoje temelje upravo u Kristovu uskrsnuću, istaknuto je u propovijedi uz riječi o novoj uskrsnoj stvarnosti koja je smisao i cilj čovjekova postojanja. U njoj je smrt pobijeđena, a Bog sprema novi stan i novu zemlju u kojoj će vladati pravednost i gdje će blaženstvo ispuniti i nadvisiti sve želje za mirom što se rađaju u ljudskom srcu. Tada pošto smrt bude pobijeđena, sinovi će Božji biti u Kristu uskrišeni i od ropstva prolaznosti oslobodit će se sva stvorenja. Život svijeta bi bez činjenice uskrsnuća bio apsurdan. Ono nam vraća nadu u novi, bolji svijet u povijesti i u Božjoj konačnici, govorio je nadbiskup. Nadalje dodaje kako je iskustvo uskrslog Krista promijenilo život apostola i prve Crkve, kao i život svakog kršćanskog pokoljenja. Vjera u Krista uskrsloga obvezuje na neprestano zalaganje na putu zajedništva s Bogom odricanjem od zla, pakosti, nepravde i grijeha.
Nadbiskup Prenđa je u uskrsnim porukama uputio na potrebu izgradnje čovjekovih stajališta prema drugim osobama i materijalnoj stvarnosti u svjetlu Božje Riječi, jer, nastavlja on, čovjek je u sebi, kršteni i nekršteni, vjernik i ateist, podložan požudi i pohlepi, koje ga vode u egoizam. Gramzivost prati pojedince i cijele skupine u društvu i svijetu. Opravdano se govori o obilju jednih i siromaštvu drugih. Borba protiv osobnog i kolektivnog egoizma mijenja čovjekovo srce osposobljavajući ga za ljubav i davanje.
– Zato nam Božji poziv po apostolu Pavlu zvuči kao poziv na promjenu života i ohrabrenje da po vjeri u Krista uskrsloga možemo mijenjati stari mentalitet sebičnosti i uvoditi u svoj život novo ponašanje obnovljenog čovjeka. “Novi kvasac” moralnog života po vjeri, ili etičkog vladanja, po savjesti, u meni i tebi, u svakoj maloj sredini, počevši od obitelji, zalog je boljeg svijeta koji uskrsli Gospodin stavlja svima nama u zadatak. U sve nas je ugrađena snaga Krista uskrsloga, zaključio je zadarski nadbiskup uputivši zatim uskrsnu čestitku svim vjernicima, cijeloj Nadbiskupiji, Zadarskoj županiji, Gradu Zadru, sredstvima društvenog priopćavanja, a posebno starim i bolesnim osobama.
Mons. Prenđa je na kraju misnog slavlja podijelio papinski blagoslov s potpunim oprostom. Misno pjevanje vodio je Katedralni zbor Sv. Stošije koji je pjesmom “Gospodin slavno uskrsnu” uveo vjernike u proslavu svetkovine Kristova uskrsnuća. Euharistiji je nazočio i o. Petar Jovanović, paroh crkve Sv. Ilije u Zadru.