Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Trofej princeze Sofije dobar uvod u sezonu

Autor: Zrinka Grancarić

12.04.2009. 22:00
Trofej princeze Sofije dobar uvod u sezonu


Prošloga tjedna u Španjolskoj se jedrila treća regata Svjetskog kupa u jedrenju. Trofej princeze Sofije okupio je preko 800 jedriličara iz 40-ak zemalja svijeta s pet kontinenata, što je rekord za ovu regatu u postolimpijskoj godini. Na regati su nastupile i dvije posade zadarskog Uskoka. U konkurenciji 50 posada klase 49er Pavle Kostov i Petar Cupać zauzeli su dobro 17. mjesto. Nakon što su se u kvalifikacijama izborili za ulazak u finalnu zlatnu skupinu prvog dana finala sjajno su odjedrili četiri plova, jedna su plov čak i pobijedili, tako da su napredovali na deseto mjesto ukupnog poretka. No, drugi dan finala donio im je prosvjed i diskvalifikaciju, zbog čega su pali na 17. mjesto.
Dobro smo jedrili, ali, nažalost, dogodio se taj prosvjed na oznaci, mislim da nismo bili krivi, no svi prosvjedi su uvijek 50:50, bez obzira koliko si u pravu. Plasman je dobar, no najviše nam je značio taj prvi dan finala kada smo sami sebi dokazali da možemo jedriti među deset najboljih na svijetu, štoviše i pobjeđivati – kaže Petar Cupać.
Enia Ninčević i Romana Župan natjecanje su završile na 21. mjestu od 32 ženske posade klase 470.
Rezultat se u jedrenju ne događa preko noći. Imale su nekoliko odličnih plovova, a ostalo je škola. Znaju gdje su griješile. Imale su Enia i Romana u Španjolskoj i šesto mjesto, i deseto i 13… sad treba čekati da takvi ulazi postanu konstanta. Ženska konkurencija klase 470 je dosta oštra, prvih 20 na svijetu je praktički 20 nacija i nije lako ući u to društvo – rekao je trener Karlo Krepeljević.
Uskokove posade vratile su se u subotu kući, no vrlo skoro će ponovno na put, već u četvrtak. Naime, u nedjelju 19. travnja u francuskom Hyeresu počinje sljedeća regata Svjetskog kupa. U Francuskoj će nakon stanke koja je potrajala osam mjeseci ponovno na regatno polje klase 470 izaći i Šime Fantela i Igor Marenić (Sv. Krševan, Zadar), a na startnoj listi olimpijske daske RS:X je i ime Mihovila Fantele.
 


 IZOLA SPRING CUP


Od petka do nedjelje u slovenskoj Izoli održan je Izola Spring Cup na kojem su u konkurenciji 39 posada klase 420 nastupili i Lovro Ivanov i Marko Carić (Uskok). Juniorska posada Uskoka zauzela je nakon devet jedrenja vrlo obećavajuće osmo mjesto među posadama iz više europskih zemalja. Za ovaj dvojac najveći izazov ove sezone je Svjetsko juniorsko prvenstvo u Brazilu početkom srpnja.




 KADETSKO PRVENSTVO HRVATSKE


U Šibeniku danas počinje kadetsko prvenstvo Hrvatske u jedrenju, klasa Optimist, naravno. Prema najavama očekuje se oko 140 natjecatelja. U Šibeniku će jedriti i šest Uskokovih kadeta i kadetkinja. Lovro Strihić i Antonela Kačan su među favoritima za medalje.