Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ulaganje u mlade – investicija za budućnost

Autor: Velimir Brkić

12.04.2009. 22:00
Ulaganje u mlade – investicija za budućnost

Foto: Velimir BRKIĆ



Sukladno politici Općinskog poglavarstva i Općinskog vijeća djeca i mladež zahtijevaju stalnu brigu i ulaganje. To je ujedno i najbolja investicija za budućnost, naglasio je bibinjski načelnik Šimunić istaknuvši kako će i nadalje učenicima, studentima i sportašima pomagati na njihovom putu prema uspjehu
Općina Bibinje na prigodnoj svečanosti dodijelila je 57 stipendija studentima iz Bibinja. Studenti koji studiraju u Zadru dobili su tri tisuće kuna, dok su oni koji studiraju izvan Zadra dobili pet tisuća kuna. Mladi bibinjski sportaši, najbolji šahist Zadarske županije, međunarodni majstor Saša Režan (ŠK Goran-Bibinje) te odbojkaški reprezentativac Ante Colić član HAOK Mladost-Zagreb također su dobili po 5 tisuća kuna stipendije. Ovim primjerom Općina je još jednom je pokazala kako je orjentirana prema mladima te je pokazala put ostalim gospodarskim i privrednim subjektima koji bi morali prepoznati ulaganje u obrazovanje kao pametnu investiciju.
Socijalni programi
Na prigodnoj svečanosti potpisivanja ugovora studenata i sportaša sa zadarskom Hypo bankom održanoj u općinskoj vijećnici nazočio je načelnik Nino Šimunić, predsjednik OV-a Bruno Bugarija, županijski pročelnik Ivan Šimunić te ostali. Ugovori su potpisivani u nazočnosti Nina Sorića, voditelja zadarske podružnice Hypo banke koja se u osam godina poslovanja u Zadru profilirala u jednu od najaktivnijih banaka na području sjeverne Dalmacije, i to i u poslovanju s privrednim subjektima i s građanima te Marina Škibola, voditeljica zadarskog Hypo leasinga s građanstvom.
Usprkos recesiji i krizi u svijetu, a time i u Hrvatskoj, Općina Bibinje nastavlja gajiti solidarnost i socijalnu osjetljivost. Mjerama socijalne skrbi na razini Općine Bibinje za 2009. godinu, koje predstavljaju kontinuiranu operacionalizaciju općinskog socijalnog programa, u ovoj godini će se izdvojiti ukupno oko 800.000 kuna. No kad uskoro proradi bibinjska poduzetnička zona Lonići na 53 hektara, bit će još više novca za socijalne programe.
– Sukladno politici Općinskog poglavarstva i Općinskog vijeća djeca i mladež zahtijevaju stalnu brigu i ulaganje. To je ujedno najbolja investicija za budućnost. Naš moto je da Općina Bibinje nije općina pojedinaca, nego svih njenih žitelja i njima pripada, naglasio je načelnik Šimunić istaknuvši kako će i nadalje učenicima, studentima i sportašima pomagati na njihovom putu prema uspjehu.
Skrb o djeci i mladima
U najmnogoljudnijem naselju u Zadarskoj županiji se više rađa nego umire. Kao rijetko gdje, u Bibinjama je veći natalitet od mortaliteta. U Bibinjama, koje nazivaju i centrom dalmatinske plodnosti zbog visoke stope nataliteta, uvodene su i dodatne mjere socijalne politike. Dječji vrtić “Leptirići” je u potpunosti besplatan za sadašnjih 60 korisnika. Dosad su roditelji djece u vrtićima plaćali 300 kuna za jedno dijete, a 510 kuna ako su imali dvoje djece u vrtiću. Daje se pomoć i za rođenje djece – za prvo i drugo dijete po 1.500 kuna, a za treće i dalje po 3.000 kuna jednokratne pomoći. No to nije sve.
– Odlukom Vlade RH javni prijevoz je besplatan za učenike prvih i drugih razreda srednjih škola, dok će se odlukom Općinskog poglavarstva srednjoškolcima u trećem i četvrtom razredu koji svakodnevno putuju od mjesta prebivališta do škole javni prijevoz subvencionirati u 50-postotnom iznosu što godišnje iznosi preko 100.000 kuna. Ostalih 50 posto subvencionira Zadarska županija, govori Šimunić dodavši kako je pored navedenog za jednokratne pomoći socijalno ugroženim obiteljima u općinskom proračunu za 2009. godinu predviđena stavka od 100.000 kuna.
Potpora poduzetnicima te razvoj inovativnih malih i srednjih poduzeća te turizam smatraju se bibinjskim političkim prioritetom. Otvaranjem poslovne zone Lonići smatra se značajnim potencijalom za otvaranje novih radnih mjesta.