Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bez poraza, ali i bez podcjenjivanja

Autor: Roman Morović

12.04.2010. 22:00
Bez poraza, ali i bez podcjenjivanja

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon jedne od najgorih sezona do sada u regionalnoj ligi, promjene trenera, serije loših igara i poraza, odlazaka igrača i sveukupne loše atmosfere u i oko kluba, što zbog rezultatskih, što zbog financijskih razloga, malo tko je očekivao da će Zadar u ligu za prvaka startati sa šest uzastopnih pobjeda. Nije to neki impresivan niz, ako uzmemo u obzir da su Zadrani pritom igrali protiv Zaboka, Svjetlosti i Darde, te su sve jače utakmice odigrali na domaćem terenu, ali je u ovom trenutku jako, jako važan.
Važno je bilo iščupati pobjedu u Slavonskom Brodu, gdje bi poraz značio pravu katastrofu, a nije bilo daleko od toga i važno je bilo preokrenuti i dobiti utakmicu protiv vrlo dobre Cedevite, jer na posljednje dvije utakmice Zadar je izgledao dosta bolje. Opuštenije, mirnije, s više vjere u vlastite mogućnosti, a to je onda rezultiralo i boljom igrom i rezultatom. I protiv Zagreba i protiv Cibone prošli tjedan Zadrani su pokazali dobar dio onoga što su imali na početku sezone, kada su u Krešinom domu lakoćom pobjeđivali Olimpiju, Partizana i ostale protivnike. Treba biti realan i priznati da su i Zagreb i Cibona u padu forme, dosta daleko od one u kakvoj su bili većim dijelom NLB lige, zbog čega su na kraju i završili ispred Zadra, ali svaka utakmica, posebno protiv vječnog rivala, uvijek ima posebnu težinu.
Zaslužena pobjeda
Točno je da su Zadrani kontrolirali utakmicu od prve do posljednje minute i činjenica je da Cibona niti jednom nije vodila, ali Zagrepčani su na otvaranju četvrte četvrtine napravili seriju 7-1, došli na samo pola koša zaostatka (59-58) i imali priliku čak da pređu i u vodstvo. Tko zna, da im je to pošlo za rukom, možda bi završnica bila kud i kamo neizvjesnija, a znamo da je Zadar već triput ove sezone gubio od Cibone u takvoj situaciji. Ipak, takav scenarij ne bi bilo pošten s obzirom na ono što su obje momčadi pokazale tokom svih četrdeset minuta. Zadrani su jednostavno bili bolji i zaslužli su ovu pobjedu. „Vukovi” su izgledali umorno, posebice Gordon (šut 6-19, 6 izgubljenih lopti) koji bi trebao biti njihov glavni motor, a i drugi ključan igrač Marko Tomas nije bio raspoložen (trica 1-7).
Još uvijek nedovoljno oporavljeni Bogdanović tek je tu i tamo bljesnuo, prvi centar Andrić imao je samo jedan skok, a Vukušić i Udrih nisu se upisali u strijelce. Mladi Radošević (4-5 za dva, 10sk) odigrao je dobro, ali sveukupno, momčadski, nedovoljno da bi parirali raspoloženim Zadranima.
Ciboni je ovo već drugi poraz u šest kola i čini se da je prvo mjesto sve dalje, no to ne bi trebalo zavarati njene protivnike. Momčad Velimira Perasovića i dalje je prvi favorit za osvajanje naslova prvaka i vrlo vjerojatno će se do kraja sezone, odnosno do početka doigravanja dići u formi. Posebno kada se u potpunosti oporave i osvježe svi igrači, koji su u posljednje vrijeme imali problema s ozljedama. Možda i neće dohvatiti startnu jedinicu, ali to je momčad koja sasvim sigurno svakoga može pobijediti u gostima.
Car vukao ostale
S druge strane, ne možemo reći da je Zadar u nekoj briljantnoj formi, bez obzira na sedam uzastopnih pobjeda, ali da se nešto pokrenulo na bolje, to svakako. Atmosfera u momčadi je mnogo bolja nego pred kraj NLB lige, lakše se diše, lakše se trenira i to se osjetilo na terenu. Strahovito važan bio je ostanak Trenta Plaisteda, koji je i protiv Cibone pokazao što može (15 min, 18p, 6sk), a kada se riješi prebrog ulaska u probleme s prekršajima sigurno će biti jedno od najjačih zadarskih oružja.
Ipak, epitet igrača utakmice pripao je Marku Caru. Drugi put u posljednja dva tjedna i to oba puta u najtežim i najvažnijim utakmicama do sada. Cedeviti je zabio 23, uz valorizaciju 29, a isto toliko utrpao je i Ciboni (val.22). Počeo je tricom već u prvom napadu, drugu je zabio pri vodstvu (10-9), treću na otvaranju druge četvrtine, nakon što je Bogdanović smanjio na 25-23 pa je onda malo predahnuo i opet bljesnuo u ključnim trenucima. Na kraju treće četvrtine, kada su „vukovi” došli na -2 (50-48) zabio je sedam poena u dvije minute, a manje od sedam minuta prije kraja, svojom petom tricom, pokrenuo je seriju kojim se Zadar sa +1 odvojio na nedostižnih +8. Pritom je iznudio i sedam prekršaja, uz uobičajenu veliku borbenost u obrani. Isti onaj Marko Car, koji je krajem veljače prošle godine došao s Cipra kao prilična nepoznanica i za kojega je malo tko u tom trenutku mislio da će uopće igrati u Zadru ove sezone.
Zmago Sagadin prvotno ga je najavio kao trećeg razigravača, ali se Karlovčanin velikim radom i zalaganjem nametnuo tadašnjem treneru i izborio mjesto u momčadi. Ove sezone imao je uspona i padova, kao i cijela momčad, a sada je, nakon odlaska Damira Rančića, dobio još više slobode i odgovornosti u igri. Malo je reći da je najugodnije iznenađenje, ali nakon nekoliko izvrsnih utakmica u posljednje vrijeme, sada zadarski navijači od njega očekuju mnogo više nego prije.
Sužena rotacija
Naravno, bez dobre igre ostatka momčadi i Carev bi učinak bio bitno manji. Protiv Cibone, napadački je najviše, uz Cara i Plaisteda, dao Perić, premda je iz igre šutirao slabih 33%, no Dubrovčanin je jednostavno neizostavna karika igre Zadra. Kao i Ružić, Stipčević i Boisa (25-14-25 postoci šuta iz igre), te Morović, koji je koautor poteza utakmice, asistencije za leteće zakucavanje Plaisteda pred kraj prvog poluvremena. Obrambeno, svak je dao svoj doprinos, netko više netko manje.
Teško je reći koliko je 68 primljenih poena rezultat dobre Zadrove obrane, a koliko lošeg Ciboninog napada, ali borbenosti i agresivnosti u redovima domaćih nije nedostajalo i gosti na to nisu imali pravi odgovor. Jedna stvar, koja bi do kraja sezone mogla predstavljati problem Danijelu Jusupu jest sužena rotacija, što bi moglo rezultirati umorom ključnih igrača, naročito pred kraj utakmica. Od prve petorke, protiv Cibone je najmanje igrao kapetan Ružić (28 min), a ostala četvorka igrala je 35 ili više minuta.
Zamjene, Plaisted 15, Morović 13. Mladi nisu igrali, za očekivati je da će dobiti priliku protiv A-1 ligaša, kada bi trebali dokazati da su spremni i sposobni ravnopravno se boriti i s NLB ligašima. Zadru bi bilo itekako potrebno da se barem jedan od njih petorice uspije izboriti za Jusupovo povjerenje i uđe normalno u rotaciju, jer sedam igrača je definitivno premalo.
Ozbiljno u Trogir
Zadar je trenutno prvi na tablici, te je sa maksimalnih šest pobjeda jedina neporažena momčad lige za prvaka. Raspored nudi idealnu priliku da tako ostane još najmanje petnaestak dana, s obzirom da sljede tri utakmice protiv A-1 ligaša. Prvo dva uzastopna gostovanja, sutra u Trogiru i u subotu u Zaboku pa, nakon desetodnevne stanke zbog završnog turnira NLB lige, u Zadar stiže Svjetlost.
Velika većina zadarskih navijača unaprijed će upisati omjer 9-0 uoči gostovanja kod Cedevite 30. travnja, koje bi u tom slučaju vjerojatno bilo i ključno u borbi za prvo mjesto, ali igrači i trener Jusup dobro znaju da bodovi neće doći sami od sebe, nego da ih treba osvojiti na terenu. Posebno se to odnosi na gostujuće utakmice, a još je uvijek svježe sjećanje na prošlosezonsko četvrtfinale kupa Krešimira Ćosića, kada je Zadar u Trogiru slavio tek nakon produžetka. A tada su u sastavu Zadra, uz Stipčevića, Perića i Ružića bili i Rančić, Gečevski, Ivanov, Dixon, Garnett i Macura. Premda su Trogirani posljednje dvije utakmice (Cedevita kod kuće, Darda u gostima) izgubili s ukupno 44 razlike, a kod kuće su izgubili i 11 razlike od Zaboka, Zadrani ih neće podcijeniti. Jednostavno, ne smiju.
Ključ pobjede biti će ozbiljnim pristupom od prve minute ne dopustiti domaćinu da uđe u dobru šutersku seriju, jer šut je jedino što Trogirane i ostale A-1 ligaše može držati na životu protiv jačih momčadi. Ako to Jusupovi igrači uspješno odrade, pobjeda neće doći u pitanje. Zato već od jutrošnjeg treninga moraju prestati misliti o Ciboni ili o tome kako će izgledati tablica za dva ili tri kola i koncentrirati se samo i isključivo na prvog idućeg protivnika. Za sada sve ide prema planu, ali put do startne jedinice uoči doigravanja je još jako, jako dugačak, a prava na kiks nema.