Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Juniori dobro, seniori ispod očekivanja

Autor: Andrija Dešpoja

12.04.2010. 22:00
Juniori dobro, seniori ispod očekivanja


Veslači zadarskog Jadrana nastupili su na Croatia openu, najvećoj hrvatskoj međunarodnoj regati koja se po 27. puta održala na regatnoj stazi Jarun u Zagrebu. Kao i svake godine regata je okupila veliki broj (650 posada u kojima je 1200 veslača iz 12 zemalja). Jadran je nastupio s ukupno sedam posada i to u konkurenciji juniora s tri posade te u konkurenciji seniora s četiri posade. Ova regata poslužila je i kao prva provjera za veslače koji žele izboriti mjesto u posadama hrvatske izborne vrste.
Prvog dana natjecanja prve su nastupile dvije posade dvojca bez kormilara juniora: Mate Ledenko i Mile Čakarun te Roko Pekić i Ante Antišin. Obje posade su u svojim kvalifikacijskim skupinama zauzele druga mjesta i izborile finale. U popodnevnom finalu izvrsno su veslali Mate Ledenko i Mile Čakarun i osvojili treće mjesto iza posada Dravskih elektrana iz Maribora i Crvene zvezde iz Beograda, koje obje imaju iskustvo s prošlogodišnjeg Svjetskog juniorskog prvenstva i koje su dobro mjerilo kvalitete. Do polovice utrke su bili u vodstvu te su tek u završnici utrke pali na treće mjesto. Druga posada dvojca bez kormilara Roko Pekić i Ante Antišin utrku finala završila je na šestom mjestu. Dvojac na pariće juniora Josip Jurjević i Antonio Adžić također je izborio finale u jutarnjoj eliminacijskoj utrci osvojivši treće mjesto. U finalu su zauzeli peto mjesto.
Seniorski dvojci nisu odveslali na razini juniora te posada Marin Begović i Josip Stojčević ni Branimir Vujević i Branko Begović nije uspjela izboriti finalnu utrku zauzevši treće, odnosno četvrto mjesto u svojim eliminacijskim skupinama.
– Želio bih spomenuti i zdravstvene probleme koje su veslači imali neposredno prije same regate koji su im zasigurno onemogućili da bolje odveslaju utrke – kaže Petar Milin iz Jadrana.
Finale dvojca bez kormilara od hrvatskih posada izborila su samo braća Skelin iz splitskog Gusara te posada osječkog Iktusa, ali u finalu nisu uspjeli parirati ostalim posadama zauzevši peto i šesto mjesto.
U konkurenciji seniora do 23 godine u dvojcu bez kormilara nastupili su Marko Đurica i Toni Bilan osvojivši četvrto mjesto, a Marin Mašina u samcu nije uspio izboriti finale zauzevši peto mjesto u kvalifikacijskoj utrci u kojoj je samo prvo mjesto vodilo u finale.
Drugoga dana regate su juniori Mate Ledenko, Mile Čakarun, Roko Pekić i Ante Antišin, koji su prethodni dan veslali u dvojcima, nastupili u četvercu bez kormilara i u jutarnjim kvalifikacijama pobjedom izborili svoje mjesto u finalu. Finale su završili na drugom mjestu za špicu broda iza posade Istre iz Pule.
– Nakon ove regate može se reći da su juniori, u prvom redu Mate Ledenko i Mile Čakarun odveslali vrlo dobro, potvrdili kvalitetu u međunarodnoj konkurenciji i da su na pravom putu da izbore svoje mjesto u hrvatskoj juniorskoj izbornoj vrsti – zaključio je Milin.