Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Manje prijava, a šteta od gospodarskog kriminala veća 80 posto

Autor: Ana Raić Knežević

12.04.2010. 22:00
Manje prijava, a šteta od gospodarskog kriminala veća 80 posto

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Karamarko je u izvješću priznao i da mu nedostaje i gotovo 7.000 policajaca i službenika. Kako se radilo o stanju s 1. srpnja prošle godine u prezentaciji izvješća zasigurno će biti promjena, jer je MUP u posljednje vrijeme s mladim kardovima uspio dopuniti svoje redove
Prvo cjelovito izvješće Saboru uputio je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, koji će lanjsku statistiku morati dobro braniti pred parlamentarcima, budući da dio obrazloženja što prate rezultate policijskog rada ne djeluje baš uvjerljivo.
Tako su prema izvješću tijekom 2009. godine prijavljena 6.583 gospodarska kaznena djela, što je za 1,6 posto manje nego u 2008. godini, ali je počinjena materijalna šteta za 81,7 posto veća. “Gospodarski kriminalci” nezakonito su zaradili gotovo dvije milijarde kuna, točnije 1.983.748.829 kuna.
– To ukazuje da su istraživana i obrađena složena kaznena djela koja za posljedicu imaju golemu materijalnu štetu, objašnjava se u Karamarkovom izvješću.
I prema korupciji su Karamarkovi policajci bili blaži. Naime, prijavljeno je 339 korupcijskih kaznenih djela, odnosno 14,8 posto manje nego godinu ranije, a i riješeno je i devet slučajeva pranja novca, dok ih je 2008. godine bilo 14.
Ipak, značajnije se “češljala” “siva ekonomija” što policijske uprave rade u suradnji s područnim uredima Carinske i Porezne uprave, službama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva – veterinarskom, poljoprivrednom i vodopravnom inspekcijom, inspekcijama Državnog inspektorata te ovisno o potrebi i s drugim službama. Prijavljeno je 836 kaznenih djela iz ove domene, što je za 29,4 posto više nego prethodne godine.
Iako je “organizirani kriminal” uz korupciju označen kao najveći problem hrvatskog društva, policija je lani podnijela prijave zbog 753 takva kaznena djela, a to je gotovo za trećinu manje u odnosu na broj prijava te vrste kriminaliteta u 2008. godini.
– Smanjenje ovih prijava posljedica je više uspješnih zajedničkih međunarodnih istraga provedenih tijekom 2007. i 2008. godine, koje su rezultirale presjecanjem važnih krijumčarskih kanala tzv. Balkanske rute koja vodi preko Hrvatske, te njihovim usmjeravanjem prema susjednim državama, stoji u izvješću koje očito implicira da je “organizirani kriminal” izguran van hrvatskih granica.
To se, prema Karamarkovom izvješću, ogleda i u 36-postotnom smanjenju broja prijava podnijetih zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice. Naime, češće se koriste krijumčarski kanali na istoku – preko Srbije, Rumunjske, Bugarske i Mađarske i dalje u zemlje Europske unije, što u financijskom smislu smanjuje troškove putovanja, a organizatorima omogućuje ostvarivanje veće dobiti. Osim toga, ulaskom Rumunjske i Bugarske u EU manje se koriste već uhodani krijumčarski kanali koji prolaze preko Hrvatske, te krijumčari izbjegavaju angažman kriminalnih skupina s hrvatskog područja.
Prijava zbog zlouporabe droge lani je bilo 10,4 posto manje nego 2008. godine, a najviše je zaplijenjeno marihuane i hašiša.
Karamarko je u izvješću priznao i da mu nedostaje i gotovo 7.000 policajaca i službenika. Kako se radilo o stanju s 1. srpnja prošle godine u prezentaciji izvješća zasigurno će biti promjena, jer je MUP u posljednje vrijeme s mladim kardovima uspio dopuniti svoje redove.
Najviše policajaca i dalje nedostaje u Policijskoj upravi zagrebačkoj, primorsko-goranskoj, splitsko-dalmatinskoj i dubrovačko-neretvanskoj.