Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Marko Banić MVP Eurokupa

Autor: Roman Morović

12.04.2010. 22:00
Marko Banić MVP Eurokupa

Foto: FAH



Nakon što je drugu godinu za redom izabran u najbolju petorku Eurokupa, Marko Banić prvi je put proglašen i najkorisnijim igračem toga natjecanja. Dvadesetpetogodišnji zadarski centar predvodio je svoj Bilbao na putu do Final foura, koji se u subotu i nedjelju održava u Vitoriji, a baski u polufinalu igraju protiv Albe Berlin.
Nakon uspješno odrađenih kvalifikacija protiv Donetska, Bilbao je nanizao deset uzastopnih pobjeda i prvi se plasirao i u drugi krug i kasnije u četvrtfinale. Tamo je bio bolji od češkog Nymburka i sada s mnogo optimizma kreće u pohod na prvi europski naslov u klupskoj povijesti. Banić je u 14 utakmica prosječno igrao 23 minute, uz učinak od 13.2 poena i 4.1 skok po utakmici, šut za dva 69% (ukupno 2. u Eurokupu), te valorizaciju 13.6. Predvodio je svoju momčad po broju poena, šutu za dva, slobodnim bacanjima, napadačkim i obrambenim skokovima i ukupnom broju indeksnih poena. Svoju dominaciju Banić je započeo još u kvalifikacijama, kada je sa 28 poena (10-10 za dva) predvodio Bilbao do pobjede u uzvratnom susretu protiv Donetska, koja je Baskima osigurala mjesto u Eurokupu.
U prve tri utakmice prvoga kruga, uključujući gostujuće pobjede kod Charleroia i Turk Telekoma, Zadranin je u prosjeku zabijao 20,3 poena, uz šut za dva 25-30 i slobodna bacanja 11-11. Iako mu je, dolaskom u klub Axela Hervellea, minutaža smanjena, i dalje je bio vrlo produktivan. U drugom krugu je za manje od 20 minuta po utakmici postizao 12,3 poena, uz šut za dva 73%. Banić je bio i najbolji strijelac svoje momčadi u četvrtfinalnom dvoboju sa Nymburkom i odveo je Baske do drugog uzastopnog polufinala Eurokupa.
Ovo priznanje je tim vrijednije jer ga dodjeljuju stručnjaci na osnovu učinka igrača i njegove momčadi u prvom dijelu sezone. Statistika je također uzeta u obzir, ali nije bila jedini kriterij. Na taj se način nagrada za nakorisnijeg igrača počela dodjeljivati prošle sezone, kada ju je dobio Chuck Eidson, a prije toga se dodjeljivala igraču s najvećom valorizacijom na kraju regularnog dijela sezone.