Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Otvorenje izložbe Marija Tomasa “Radost stvaranja”

Autor: Goran Bujić

12.04.2010. 22:00
Otvorenje izložbe Marija Tomasa “Radost stvaranja”


Otvorenje izložbe Marija Tomasa „Radost stvaranja” je u srijedu, 14. travnja u 19 sati u galeriji ‘Arsenal’. Izložbu koja ostaje otvorena do 30. travnja organizira Likovna udruga ‘Art Forum’ – Zadar, a u sklopu Županijskih dana 2010. Izložbu će otvoriti župan Zadarske županije Stipe Zrilić.
“Ova iznimno zanimljiva izložba predstavlja tridesetak izložaka recentne izrade, u modernističkoj maniri, u tehnici suhog pastela i ugljena različitih dimenzija. Eksponati su podijeljeni u dvije žanr grupe; u prvoj su geometrijske kompozicije, u drugoj će biti predstavljene linearne kompozicije. Kolekcija slika “Radost stvaranja” djeluje fascinantno, jer je vidljivo da je Tomas savršeno savladao sve slikarske tehnike, sve grafičke tehnike, sve crtačke tehnike, sve likovne elemente i motive i njegov je sipkasti pastel dospio do faze koju smatram osobnom maestrovom finesom. Tomasova umjetnost, naime, sintetizirana je ljudska toplina i nesebično davanje sebe umjetnosti. Apstraktno i figurativno, vanjsko i unutarnje, meko i tvrdo, oštrobridno i fluidno želatinasto, samo su neke od suprotnosti u epitetima. Boraveći studijski po europskim metropolama, mozgajući adekvatnu likovnu i drugu literaturu, te obilazeći tamošnje galerije, dubinski je upoznao filozofiju zapadno-europskog civilizacijskog kruga, te iz tog pravog “oceana znanja” priskrbio i za sebe određene spoznaje i ugradio ih u svoj umjetnički izričaj.” – napisao je o izložbi prof. Šefik Nadarević.
Mario Tomas slikarstvom se bavi od 1975. godine. Rođen je 1943. godine u Marinama. Član je Zajednice umjetnika Hrvatske – ZUH od 1982., od kada ima i status profesionalnog likovnog umjetnika. Član je Likovne udruge Art Forum – Zadar, HDLU- Zagreb. Za njim je više od 100 samostalnih izložbi, te više stotina skupnih. Za svoj umjetnički rad više je puta pohvaljivan i nagrađivan, djela mu se nalaze u domaćim i inozemnim galerijama, privatnim kolekcijama i muzejima. Mario Tomas je uvršten i u Enciklopediju hrvatskih umjetnosti.