Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Posljednji iški lončar pokazao svoje umijeće

Autor: Petra Mičić

12.04.2010. 22:00
Posljednji iški lončar pokazao svoje umijeće

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U sklopu Županijskih dana 2010. u Zavičajnom muzeju Obrovac održana je radionica tradicionalnog iškog lončarstva i iške keramike koju je vodio Predrag Petrović.
Voditelj radionice se lončarstvom bavi 23 godine a zanat je naučio od iških lončara, a Predrag Petrović je danas i posljednji iški lončar.
Osim radionice, nazočni su mogli pogledati dokumentarni film „Posljednji iški lopižari” te čuti zanimljivosti o povijesti iškog lončarstva.
– S lončarstvom sam započeo prije mnogo godina, gledajući stare iške lončare kako izrađuju zanimljive posude od gline. Nisam ni slutio da ću se i ja početi baviti s tim zanatom. Iški lončari su nekoć bili poznati i bilo ih je zaista mnogo, a točna godina nastanka lončarenja na Ižu nije poznata, ali oko 1530. godine spominje se Ivičin Lončar. Međutim pretpostavlja se da je lončarstvo nastalo mnogo prije, kazao je Petrović.
Posebnosti iškog lončarstva su miješanje gline i kalcita, miješanje nogama na koži ili jutenoj vreći i pečenje na otvorenoj vatri za koje pripreme traju po cijeli dan. Rijetkost kod iškog lončarstva je činjenica da se i dalje koristi staro lončarsko kolo koje su drugi centri lončarstva napustili nakon pojave kola sa zamašnjakom, a potom i električnog kola. Kod iškog lončarstva posuda ne nastaje od jednog komada gline, nego se valjušci gline grade jedan na drugoga i zaglađuju drvenim alatom.
Za izradu jedne posude Petroviću treba oko dvadeset minuta. Kad se ona oblikuje treba se sušiti u hladu desetak dana. Ne smije biti na suncu ili vjetru kako ne bi došlo do degeneracije gline. Nakon toga se peče na otvorenoj vatri.
Poznato je da su iški lončari u gajetama i bracerama trgovali lopižima istočnim Jadranom, od Raba do Boke kotorske i Ulcinja a predmeti od gline poznati su po svojoj funkcionalnosti, jednostavnosti i ljepoti.
Radionici su prisutvovali profesori i učenici Srednje škole Obrovac, predstavnica Zadarske županije Marina Viduka i predstavnik grada Obrovca Davor Čerkuč te ostali građani koji su bili zaintersirani za ovaj stari zanat.
– Veoma nam je drago da smo mogli ugostiti gospodina Predraga kako bi nam pokazao ovaj zanimljiv i radicionalan zanat. Zavičajni muzej Obrovac je svake godine domaćin Županijskih dana a ova radionica nam je posebno zanimljiva s obzirom da Obrovac ima veliku etnološku zbirku, kazala je Marina Brkić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Obrovac, u sklopu kojeg djeluje i Zavičajni muzej. 
Županijski dani 2010. će  trajati do 14. svibnja a u sklopu manifestacije je planirano oko trideset glavnom kulturnih i sportskih događanja.