Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vrtlari “Nasada” za zelenilo grada

Autor: Elza Radulić-Toman

12.04.2010. 22:00
Vrtlari “Nasada” za zelenilo grada

Foto: Ana SURAĆ



Stručnjaci ove komunalne tvrtke uz ostale radove na uređivanju zelenih površina svake godine moraju i uklanjati bolesna ili najčešće od nevremena oštećena stabla. Na njihova mjesta sade se nova, pa je tako, između ostaloga, u Vruljici zasađeno više od 100 komada novih sadnica ili na Vidilici blizu 500


Proljeće i sve ljepši i topliji dani donijeli su znatnu živost i mnoštvo boja na zadarske javne površine. Počelo je sve cvjetati, sadi se na sve strane, svaki pedalj zemlje obrađuju vrtlari gradske tvrtke “Nasadi”, obogaćujući ih stotinama i tisućama sadnica, zimi uzgojenih u vlastitome rasadniku Cerodole. S obzirom da je već zatoplilo, a nakon proteklih obilnijih kiša u samo nekoliko dana narasla je trava koja se svakodnevno kosi, a nasuprot tome pripremaju se i sustavi na navodnjavanje zelenih površina, jer čim nema kiše nekoliko dana, cvijeće i zelenilo traži zalijevanje.
Cvijeće, trajnice, drvoredi
Valja reći da “Nasadi” i zimi sade i obogaćuju gradske jarule i gredice zimskim cvijećem, ali u proljeće je to daleko više, u većim količinama i znatno primjetnije. Isto tako ne sadi se samo sezonsko šareno cvijeće, premda je njega brojčano najviše. Vrtlari ove komunalne tvrtke koji nam uljepšavaju grad, sade i drugi i drugačiji biljni materijal. Na primjer, samo u prva tri ovogodišnja mjeseca, ili preciznije od prvoga dana godine do 8. travnja zasađeno je samo u dva gradska predjela, na Bulevaru i na Poluotoku, čak 1.250 sadnica pelargonija! Na istim gradskim područjima zasađeno je i mnogobrojno drugo sezonsko cvijeće poput tulipana, irisa, primula, lobularija i sličnoga. No u istome razdoblju “Nasadi” su diljem grada zasadili i brojne trajnice, grmove te stabla. U Jazinama je, na primjer, u to vrijeme posađeno 30 trajnica, uz prometnicu D-8, koja je zelena na dužini od 6 kilometara, posadili su 395, a na Poluotoku gotovo 600 trajnica. Istodobno su ovi isti vrtlari zasadili i puno stabala, kojim svake godine iznova obogaćuju gradske zelene površine, ne samo one u velikim parkovima. Jazine su tako početkom ove godine dobile dva nova ukrasna stabla, Smiljevac tri, Bulevar pet, Poluotok šest, Bili brig 12, Brodarica tri, a Puntamika čak 17 novih mladih stabala. U svim tim navedenim gradskim kvartovima zasađeno je i na desetine novih grmova.
Nije se trajna stabla sadilo samo ove godine, sadi se tako redovito već niz godina, zadnjih nekoliko posebno, kada neki gradski dijelovi dobivaju i cijele nove drvorede. Lani je tako u drvoredima samo nekoliko gradskih ulica zasađeno 79 novih stabala. U Ulici Andrije Hebranga, primjerice, čak 27 komada pinus pinee i pet komada crnike. Tako je bilo i ranijih godina, jer su se obnavljali postojeći te i formirali novi drvoredi.
Istu 20 stabala
Zanimljivo je i manje poznato da “Nasadi” održavaju i unapređuju zelene površine i u mjestima izvan grada Zadra, onima koja administrativno spadaju pod Grad, pa i na šet gradskih otoka. Na Ist je tako prije tri godine poslano više od 20 stabala, kao i stotinjak grmova i trajnica. Lani je Silba dobila čak 850 sadnica sezonskoga cvijeća i 27 mladih stabala, a slično je bilo i na Olibu, Molatu, Ravi i Ižu, gdje su zasađene i nove palme. I prošle godine je na većinu gradskih otoka poslano na desetine stabala, stotine trajnica i tisuće sadnica sezonskoga cvijeća. Slan je i stajnjak te humus. Impresivne su brojke “potrošene” tijekom godine pa je samo u lanjskoj godini posađeno 64.500 sadnica sezonskoga cvijeća, preko 12.000 sadnica grmlja, živica i trajnica te 334 sadnice budućih stabala!
Stručnjaci ove komunalne tvrtke uz ostale radove na uređivanju zelenih površina svake godine moraju i uklanjati bolesna ili najčešće od nevremena oštećena stabla. Na njihova mjesta sade se nova, pa je tako, između ostaloga, u Vruljici zasađeno više od 100 komada novih sadnica ili na Vidilici blizu 500! I to sadnicama iz vlastitoga rasadnika. Uređuju se, oblikuju, dopunjavaju i formiraju brojni drvoredi, najčešće u najužem dijelu grada, od Istarske obale, Muraja pa sve do Dikla na zapadu, do Šibenske ulice na sjeveru ili pak kroz niz gradskih predjela do Uvale Bregdetti na istoku grada. U sušnim se razdobljima sve zelenilo i zalijeva ili automatskim sustavom ili na druge načine, a samo u prošloj godini potrošeno je za te potrebe gotovo 39.000 kubičnih metara vode!


 FINCI POSJETILI NASADE




S obzirom na to da je tvrtka “Nasadi” članica Hrvatske udruge “Arborikultura”, koja njeguje stabla na urbanim prostorima i poboljšava gospodarenje javnim zelenilom, ali i surađuje sa srodnim udrugama diljem Europe, u Zadru su u posjetu “Nasadima” potkraj proteklog tjedna boravili i gosti iz Finske, sedam studenata, članova njihove slične udruge. Oni su uz zagrebačke i pulske posjetili i zadarske perivoje, Kraljice Jelene i Vladimira Nazora. Zanimali su ih načini njege i održavanja stabala u tim zadarskim starim i bogatim parkovima, ali i tehnike sadnje i modificiranje, odnosno popravljanje staništa, osobito za stabla koja nisu autentična za ovo podneblje.