Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Za kuću u izgradnji mu traže novi projekt za koji nema novca

Autor: Boris Kupčak

12.04.2010. 22:00
Za kuću u izgradnji mu traže novi projekt za koji nema novca

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Napravili smo projekt i svu papirologiju, sve je plaćeno, ali sada od mene traže da radim novi projekt. Projektant koji je napravio prvi projekt je umro, a ja nemam novca da platim novi – Neven Kvartuč


Neven Kvartuč i njegova obitelj već duže vrijeme žive u Šopotu u jako lošim uvjetima. Naime, njegova šesteročlana obitelj živi u kućici od 18 kvadrata, bez vode i kupaonice i jedino što traže je da im se dopusti legalizacija kuće koju grade već više od 10 godina. Neven je razvojačeni branitelj, za svoj vojni staž nikada nije tražio ništa, a zemljište i kuću platio je vlastitim sredstvima za što još uvijek plaća kredite. Najveći problem mu je sada, kako nam je rekao, to što od njega traže da napravi novi projekt za kuću.
– Ništa nisam ilegalno radio, kupio sam zemljište na kojem kuću gradim od 1997. godine. Nas šest živi u 18 kvadrata i nemamo nužni smještaj, nemamo wc, a kupamo se u kainima. Napravili smo projekt i svu papirologiju, sve je plaćeno, ali sada od mene traže da radim novi projekt. Projektant koji je napravio prvi projekt je umro, a ja nemam novca da platim novi, kazao nam je Neven Kvartuč.
– Nekima pomaže država i rješava njihovo stambeno pitanje, daju im sve. Nisam tražio ništa niti sam radio nešto ilegalno, a od mene traže da napravim drugi projekt. Nemam od čega sve to poplaćati, nemam kako ni školovati djecu, govori Neven dodajući kako je u kreditima do grla, a u kuću koju gradi uveo je struju i vodu.
Ispričao nam je i kako mu Martin Varenina, iz Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Ispostava Benkovac, koji je izašao na očevid, nije dao podatke što nije u redu s njegovim projektom te je rekao da mora napraviti novi. Supruga Nevena Kvartuča još nam je kazala kako je čula da papire za kuću ne mogu dobiti zbog određene osobe zaposlene u Poreznoj upravi.
Martin Varenina kazao nam je da, iako je po Zakonu to trebalo učiniti, u spis nije dostavljen dokaz o uplati vodnog doprinosa te da je čak nekoliko puta zvao referenta u Hrvatskim vodama kako bi obitelji Kvartuč izašli u susret u plaćanju na rate.
– Obavljene su sve radnje koje je po zakonu trebalo obaviti ovo upravno tijelo. Nakon održanog očevida na terenu, pozvan je da dopuni svoj zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju te treba dostaviti: dokaz o ispunjenom bitnom zahtjevu glede mehaničke otpornosti i stabilnosti u vrijeme građevine izrađen po ovlaštenom projektantu i prijedlog parcelacije, kazao nam je Varenina dodajući kako nije istina da mu nije dao informacije jer je Kvartuč bio u njegovom uredu najmanje deset puta, čak i izvan radnog vremena kada se primaju stranke te mu je svaki put rečeno kako njegove probleme mogu ispraviti jedino ovlašteni projektanti i geodeti, koji imaju tarife prema kojima naplaćuju svoje usluge.
Upitali smo i postoji li način na koji se može pomoći obitelji Kvartuč, zbog njihove izrazito teške financijske situacije.
– Kako je prilikom svakog posjeta ovom uredu isticao svoju tešku socijalnu situaciju (isticao je da je socijalni slučaj i da je branitelj), redovito je bio upućivan u institucije koje bi mu mogle pomoći (Centar za socijalnu skrb, braniteljske udruge, Ured za besplatnu pravnu pomoć, Grad Benkovac) te mu je u svrhu oslobađanja od plaćanja upravnih pristojbi rečeno da dostavi i potvrdu iz porezne uprave o iznosu neoporezivog dohotka, kazao nam je Varenina.